Trump konuştu Avrupa üşüdü! Doğal gaz fiyatları yüzde 5 artışla 50 avroyu geçti
ABD Başkanı Donald Trump'ın İran savaşına yönelik açıklamaları ve politikaları küresel piyasaları derinden sarsmaya devam ediyor. Trump'ın 'gerilimin ve savaşın süreceğine dair sinyaller içeren' açıklaması sonrası Avrupa'da doğal gaz fiyatları sert yükseldi. Trump'ın yeteri kadar destek alamadığı iddiası ile hedefe koyduğu Avrupa'da doğal gaz fiyatları yüzde 5 yükselerek 50 avro sınırını aştı.
- ABD Başkanı Trump, İran ile müzakerelerin sürdüğünü belirtse de, gerilimin tırmanacağı sinyalleri verdi.
- Trump, İran'daki askeri hedeflerin büyük ölçüde tamamlandığını ve önümüzdeki 2-3 hafta içinde sert bir darbe indirileceğini ifade etti.
- Anlaşma sağlanamazsa İran'ın elektrik santrallerinin vurulacağı belirtildi.
- Trump'ın konuşmasının ardından Avrupa doğal gaz fiyatları yaklaşık yüzde 5 artışla 50 avro eşiğini aştı.
- Brent petrolün varil fiyatı yüzde 8,2 artışla 109,4 dolara, Batı Teksas türü ham petrolün varili ise yüzde 12,9 artışla 113,03 dolara yükseldi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile süren savaşa ilişkin yaptığı 'ulusa sesleniş' konuşması enerji piyasından deprem etkisine neden oldu.
Tahran ile müzakerelerin sürdüğünü iddia eden Trump son konuşmasında gerilimin tırmanacağı sinyalini verirken, enerji piyasaları yeniden negatif yönlü hareket etmeye başladı.
AVRUPA'DA DOĞAL GAZ FİYATLARINDA HIZLI YÜKSELİŞ
Orta Doğu'da süren ABD/İsrail-İran savaşına ilişkin haber akışı yatırımcıların odağında olmaya devam ederken, ABD Başkanı Trump'ın dün akşamki konuşmasının ardından pay piyasalarında negatif bir seyir izlendi.
Trump'ın İran'la ilgili açıklamalarının ardından Avrupa doğal gaz fiyatları Türkiye saatine göre 15:50 itibarıyla yaklaşık yüzde 5 artış göstererek 50 avro eşiğini aştı.
Beyaz Saray'da yaptığı "Ulusa Sesleniş"te İran gündemine ilişkin güncel durumu değerlendiren Trump, İran'daki askeri hedeflerini önemli ölçüde tamamladıklarını ve yakında süreci "bitireceklerini" belirterek, "Amerika’nın (İran’daki) tüm askeri hedeflerini çok kısa bir süre içinde tamamlama yolundayız ancak önümüzdeki 2-3 hafta içinde onlara çok sert bir darbe indireceğiz." dedi.
Ayrıca Trump, bu süre zarfında bir anlaşma sağlanamazsa İran'ın elektrik santrallerini vuracaklarını ifade etti.
Hürmüz kapandı, o ülkeler düğmeye bastı! Yakıttan seyahate, ısıtmadan aydınlatmaya sıkı tedbirler
PETROL YENİDEN YÜKSELİL TRENDİNE GİRDİ
Orta Doğu'da çatışmaların başlamasından bu yana yükseliş eğiliminde olan ancak son iki gündür bölgede gerilimin azalabileceğine dair beklentilerle gerileme gösteren petrol fiyatları yeniden yükselişe geçti.
Brent petrolün varil fiyatı TSİ 16.30 itibarıyla yüzde 8,2 artışla 109,4 dolara çıktı. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili de yüzde 12,9 artarak 113,03 dolara tırmandı.
Petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketle enerji hisseleri de yükseldi. ABD'li enerji şirketlerinden Exxon Mobil'in hisseleri yüzde 2'nin, Chevron'un hisseleri yüzde 3'ün üzerinde değer kazandı.
