Tüketicilerden boykota tam destek: İsrail markaları ve ürünlerini almıyoruz!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Tüketicilerden boykota tam destek: İsrail markaları ve ürünlerini almıyoruz!

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İsrail’in Filistin katliamı toplumda büyük yankı uyandırdı. Sosyal medyadan başlatılan boykot çığ gibi büyüyor. Bir zincir mağaza yetkilisi “Yayımlanan listelerdeki ürün satışları ciddi şekilde düştü. Yerli ürüne yöneliyorlar” derken, fast-food ve kahve zinciri şubelerindeki boşalan masalar dikkat çekti. Kasiyerler “Boykotu önemsemeyenler bile restorana gelmiyor, eve sipariş veriyor” açıklamasında bulundu.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - İsrail’in Filistin’i işgal etmesi üzerine ülkemizde başlayan ‘Yahudi malları ve markaları boykotu’ sonuç verdi. İnternet ve sosyal medyada hızla yayılan boykot, kamu kurumlarına da sıçradı. Hastaneler, belediyeler, okullar ve hastanelerde İsrail ve ABD menşeli ürünler raflardan kaldırıldı. Tüketiciler, zincir marketlerde satılan İsrail ve ABD üretimi ürünlere tepki gösterdi. Kahve ve fast-food zincirlerinde müşteri sayılarında ciddi düşüş yaşandı.

STICKER YAPIŞTIRIYORLAR

Büyük bir zincir marketin bölge sorumlusu “Net bir şekilde internette İsrail malı diye duyurulan ürünlerin satışında düşüş var. Her gün markete girip ‘İsrail malı almayın’ sticker’ları yapıştıranlar var. Onları sökmekle uğraşıyoruz. Bu durum market yöneticilerinin WhatsApp gruplarında da konuşuluyor. Yöneticiler böyle kişileri gördüğünüzde marketten çıkarabilirsiniz, suç değil talimatı verdi” açıklamasında bulundu.

Tüketicilerden boykota tam destek: İsrail markaları ve ürünlerini almıyoruz!

MARKETE LİSTEYLE GELİYORLAR

Bazı müşterilerin ise ellerinde İsrail malı listesiyle markete girdiklerini söyleyen yetkili “Ya da internetten bakıyorlar, alışveriş yaparken İsrail malı almamaya dikkat ediyorlar. Kasalarda özellikle bu mal yerli mi diye soranlar çok fazla” dedi. Zincir market yetkilisi ayrıca sosyal medyada ‘Yahudi ürünleri satılmayınca indirime gidildi’ iddialarıyla ilgili ise “Bu doğru değil, dönemsel indirimlerimiz rutin olarak sürüyor” diye konuştu.

YERLİ ÜRÜN ALIMI ARTIYOR

Boykotun en fazla temizlik malzemeleri, atıştırmalık ürünler ve alkolsüz içecek grubunda olduğu öğrenilirken, yerli ürün satışının ise arttığı belirtildi.

PROTESTOLAR ETKİLEDİ

Yahudi merkezli fast-food ve kahve zincirleri de boş kaldı. Ünlü markaların çalışanları “Eski yoğunluk yok. İnsanlar tepki koydu. Özellikle STK’ların protestoları ve cep telefonuyla yaptıkları çekimler nedeniyle bu boykota destek vermeyenler bile çekindikleri için gelmiyor. Müşteri sayısı azaldı, alım yapanlar da evlere sipariş veriyor” şeklinde konuştu.

TBF: CEPHANE BİZDEN DEĞİL

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) boykotla ilgili yeni bir liste hazırladı. Gazze’deki soykırıma karşı tüketici boykotu başlattıklarını açıklayan TBF Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz “Boykot listemizin ilk markası Duracell’dir. Tüketicileri, başta pil olmak üzere Duracell markalı hiçbir ürünü satın almamaya davet ediyoruz” çağrısı yaptı.

MECLİS DE SATIŞA GEÇİT VERMEDİ

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - İsrail mallarını boykotun kapsamı genişliyor. AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan’ın boykot çağrılarının ardından başta İstanbul ve Ankara’daki AK Partili olmak üzere birçok belediye, tesislerinde İsrail menşeli malların giriş ve satışını durdurdu. Ardahan Millî Eğitim Müdürlüğüncealınan kararla kuruma bağlı okul ve kantinler de boykota destek verdi.TBMM de boykota dâhil oldu. Meclis yerleşkesindeki lokanta, kafeterya ve çay ocaklarında İsrail’e destek veren şirketlerin ürünleri satılmayacak.

YERLİ MUADİLLERİ BULUNUYOR

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Ankara Toptancılar Derneği (GİMAT) da toptancılar ve perakendeciler olarak boykotu desteklediklerini bildirdi. GİMAT Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Aydoğan yaptığı açıklamada, vatandaşların İsrail menşeli malları kullanmak veya tüketmek zorunda olmadığını, bu malların Türkiye’de daha kaliteli ve ucuz yerli muadillerinin üretildiğini ve bulunduğunu söyledi. 

ÜNİVERSİTELER BOYKOTA KATILDI

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği, İsrail’e destek veren markaları boykot edeceklerini duyurdu. Birlik bünyesindeki 17 üniversite imzaladığı bildiride, İsrail’in Gazze saldırıları ve zulmünün soykırıma dönüştüğü vurgulandı. Ayrıca, İsrail destekçilerine karşı ‘Özgür Filistin’ söylemlerinin eyleme dönüşme vaktinin geldiği belirtildi, İsrail ordusunu besleyen şirketlerin ürünlerinin boykot edilmesinin önemine dikkat çekildi.

Üniversiteler paylaşımlarında ise “Masum sivillere bombalar yağdıran, minicik yavruları acımasızca katleden işgalci İsrail menşeli hiçbir ürün artık satılmayacaktır” denildi.

Ardı kesilmeyen bombaların Yahudilerin sahip olduğu ve Türkiye’de de faaliyet gösteren uluslararası şirketlerin sponsorluğuyla yapıldığının altı çizildi.

Boykot kararı alan bazı üniversiteler şöyle: Adnan Menderes, Niğde Ömer Halisdemir, Pamukkale, Konya Necmettin Erbakan, Erzurum, Uşak, Kafkas, Kayseri, Fırat, Dicle, Artuklu, Harran, Siirt, Bandırma Onyedi Eylül, Bartın, Bilecik Şeyh Edebali, Bolu Abant İzzet Baysal, Bursa Teknik, Çankırı Karatekin, Düzce, Gebze Teknik, Hitit, Karabük, Eskişehir Teknik, Erzincan, Kastamonu, Kocaeli, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Sakarya, Yalova, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Apti 9 Kasım 2023 22:59

Denizli Pamukkale Üniversitesi Neden Yok Eşek Sıpaları onlar ozaman!

Sonraki Haber Yükleniyor...