Türkiye ekonomide beklentileri aşacak! OECD 2023 için tahminlerini yükseltti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Bloomberg
- Güncelleme:
Türkiye ekonomide beklentileri aşacak! OECD 2023 için tahminlerini yükseltti

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Bloomberg

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ikinci çeyrekte en hızlı büyüyen ülkesi olan Türkiye için tahminlerini bir kez daha yükseltti. OECD, Türkiye yıl sonu büyüme beklentisini yüzde 4,3'ten yüzde 4,5'e çıkardı.

Türkiye, bu yılın nisan-haziran döneminde sergilediği performansla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinin arasında en hızlı büyüyen ikinci ülkesi olmayı başarmıştı. OECD'den Türkiye için yeni tahmin geldi. 

TÜRKİYE 2023'TE DAHA FAZLA BÜYÜYECEK

OECD'nin yayımladığı 'Ekonomik Görünüm' raporunda Türkiye büyüme beklentisi yükseltildi. Buna göre 2023 Türkiye büyüme beklentisi yüzde 4,3'ten yüzde 4,5'e yükseltildi. 2024 beklentisi yüzde 2,9, 2025 beklentisi yüzde 3,2 oldu.

Enflasyon tahminleri de yukarı yönde revize edildi. 2023 enflasyon beklentisi yüzde 52,1'den yüzde 52,8'e, 2024 tahmini de yüzde 39,2'den yüzde 47,4'e yükseltildi.

Türkiye'ye ilişkin olarak yapılan değerlendirmede sıkı finansal koşullar ve inatçı yüksek enflasyonun hanehalkı tüketimini ılımılaştıracağı ifade edilirken ihracatın küresel büyümedeki güçlenmeyle birlikte 2025'te hız kazanacağı öngörüldü. Enflasyon görünümü önemli ölçüde iyileşene kadar TCMB'nin faiz artırımlarının devam etmesinin beklendiği belirtildi.

KÜRESEL EKONOMİK BÜYÜME TAHMİNİ DÜŞTÜ

Raporda küresel ekonominin gelecek sene 'yumuşak inişe' doğru ilerlediği belirtilirken bu yıl için küresel büyüme tahmini Eylül ayında tahmin edilen yüzde 3 seviyesinden yüzde 2,9'a düşürüldü.

Küresel büyümenin 2023'te şimdiye kadar beklenenden daha güçlü olduğu, ancak sıkılaşan finansal koşullar, zayıf ticaret büyümesi ve Tüketici Güvenindeki düşüş nedeniyle ılımlılaştığı belirtildi.

ABD ekonomisinin 2023'te yüzde 2,4 büyümesi, 2024'te ise büyümenin yüzde 1,5'e gerilemesi bekleniyor. Euro Bölgesi'nin bu sene yüzde 0,3, 2024'te yüzde 0,9, 2025'te yüzde 1,5 büyümesi öngörülüyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Bloomberg
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...