Türkiye otomobil ihracatında rekor kırdı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türkiye otomobil ihracatında rekor kırdı

Ekonomi Haberleri

Yerli ve Milli doğuştan elektrikli Togg’la hareketlenen Türkiye otomotiv endüstrisi mart ayında tarihi rekor kırdı.

Yerli ve Milli doğuştan elektrikli Togg’la hareketlenen Türkiye otomotiv endüstrisi mart ayında ihracat rekoru kırdı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Mart ayında Türkiye otomotiv endüstrisi yüzde 22,8 artışla 3,3 milyar dolar ihracata imza attı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisi mart ayında aylık bazda tarihi rekora imza attı. Sektörün mart ayı ihracatı bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 22,8 artışla 3,3 milyar dolar oldu. Türkiye ihracatında ilk sırada yer alan endüstrinin aldığı pay da yüzde 13,9 olarak gerçekleşti. Yılın ilk üç ayında otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 15,8 artarak 8 milyar 619 milyon dolara ulaştı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Mart’ta elde ettiğimiz aylık bazdaki tarihi rekor, Cumhuriyetimizin 100.yılında hedeflediğimiz 34 milyar dolara ulaşma yolunda önemli bir motivasyon oldu. Küresel çapta yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ülkemizin ihracat odaklı büyümesine katkı sunmaya odaklıyız" dedi.

Otomotiv sektörünün en büyük ürün grubu olan tedarik endüstrisinin geçen ay ihracatı %15 artarak 1 milyar 333 milyon oldu. Binek Otomobillerde mart ayı ihracatı %47 artarak 1 milyar 7 milyon USD, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı %9 azalarak 483 milyon USD, Çekiciler ihracatı %78 artarak 252 milyon USD ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı%47 artarak 179 milyon USD oldu.

Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya'ya ihracatta %13 oranında artış görülürken, yine önemli pazarlardan İtalya'ya %9, Fransa'ya %29, Rusya'ya %350, İngiltere'ye %11 artış, ABD'ye ise %8, ihracat düşüşü yaşandı.

Binek otomobillerde önemli pazarlardan olan Fransa'ya %238, İspanya'ya %81, İtalya'ya %46, Birleşik Krallığa %68 Almanya'ya %60 Polonya'ya %30, Bulgaristan'a %65 ihracat artışı, İsrail'e %31 ihracat düşüşü yaşandı.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda ise Birleşik Krallık'a %15, Belçika'ya %40, İspanya'ya %19, Almanya'ya %8 ihracat düşüşü görülürken, Fransa'ya %62, Slovenya'ya %12, İtalya'ya %7 ihracat artışı yaşandı.

Otobüs Minibüs Midibüs ürün grubunda en fazla ihracat yapılan ülkeler olan Fransa'ya %13 ihracat düşüşü ve Almanya'ya %50, İtalya'ya %46 ihracat artışı yaşanırken Çekiciler ürün grubunda ise Fransa, İspanya ve Belçika'ya yüksek oranlı ihracat artışları kaydedildi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...