Türkiye'den cari açığı düşürecek yeni enerji hamlesi! Bakan Bayraktar müjdeledi: İlk deniz üstü rüzgâr enerjisi alanları belirlendi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türkiye'den cari açığı düşürecek yeni enerji hamlesi! Bakan Bayraktar müjdeledi: İlk deniz üstü rüzgâr enerjisi alanları belirlendi

Ekonomi Haberleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerjide atılacak yeni hamlelere ilişkin dikkat çeken mesajlar verdi. İlk deniz üstü rüzgâr enerjisi santrali için aday alanlarının belirlendiğini müjdeleyen Bakan Bayraktar, cari açığı yerli enerjiyle düşürüleceğini söyledi.

Karadeniz gazı ve Gabar petrolüyle 2023 yılında enerjide hamle üstüne hamle yapan Türkiye'den yeni enerji hamlesi geliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ilk deniz üstü rüzgâr enerjisi santrali için aday alanları ilan etti. Toplamda 29.7 milyar dolarlık proje ile Bandırma, Bozcaada, Gelibolu ve Karabiga'daki 4 deniz üstü alan rüzgâr enerji santrali alanı olarak kullanılacak.

YENİLEBİLİR ENERJİDE YENİ HAMLELER GELİYOR

Sabah gazetesinde yer alan habere göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yenilenebilir enerji alanında atılacak adımlara ilişkin bilgi verdi. Bakan Bayraktar, yeni bir proje seti üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bayraktar, "Güneş, depolamalı güneş, rüzgâr, hidrojen ve deniz üstü rüzgâr projeleri. Bunun üzerinde 2 bin 500 megavatlık bir proje setimiz var" dedi.

"AVRUPA'DA 5 DÜNYADA 12. SIRADAYIZ"

Türkiye'nin elektrik, doğalgaz talebinin son 21 yılda 3 katına çıktığına belirterek, güneş, rüzgâr, hidrojen gibi yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine dikkat çeken Bakan Bayraktar, Türkiye'nin yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5, dünyada 12'inci sırada olduğunu anımsattı. Bakan Bayraktar, "2035 yılına kadar güneşte her yıl 3.500 megavat, rüzgârda da 1.500 megavatlık kurulu güç hedefimiz var. Bunu her yıl yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

YERLİ KAYNAKLARLA CARİ AÇIK DÜŞECEK

Yerli kaynakların devreye alınmasının önemine dikkat çeken Bakan Bayraktar, "Cari açığın ana sebeplerinden biri enerji ve maden ithalatı. Enerjide arz güvenliğini karşılamak, dışa bağımlılığı azaltmaya dönük politika geliştirdik" diye konuştu.

ÖNCELİK YENİLEBİLİR ENERJİDE ÖN PLANA ÇIKMAK

"Artık güneş santralini kendisi kuran bir Türkiye var" diyen Bakan Bayraktar, doğal gaz ve petrol aramalarında da netice alınmaya başladığını ifade etti. Enerjide reform adımlarını iki bölüme ayıran Bayraktar, şöyle konuştu:

"2002, 2015, 2016 dönemi birinci dönüşüm dönemi adı vereceğimiz dönemde piyasa reformları ile aslında enerji piyasalarının yönünü değiştirildi. Türkiye'ye 100 milyar dolarlık elektrik yatırımı çekilmiş oldu. 2016'dan sonrası milli enerji ve maden politikası altında şekillendi. Yeni dönemde milli enerji 2.0, arz güvenliği ve dışa bağımlılığı düşürmenin yanında Paris İklim Anlaşması ve Cumhurbaşkanımızın 2053 Türkiye'nin karbon nötr olma hedefiyle uyumlu yeni bir enerji stratejisi vizyonu ortaya koyuyoruz. Öncelikli olan yenilenebilir enerji alanında Türkiye'nin potansiyelini ortaya koymak ve ekonomiye kazandırmak."

TEKNOLOJİK YATIRIMLAR ARTACAK

Enerji verimliliği, nükleer enerji, petrol, doğalgaz yatırımlarının yanı sıra yeni teknolojilerin önemine dikkat çeken Bakan Bayraktar, "Hidrojen, elektrik depolama, batarya teknolojileri büyük önem taşıyor. Madenleri, yer altı kaynaklarımızı mutlak suretle ekonomiye kazandırmamız gerekiyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BAE ziyareti öncesi enerji konusunda 2 ay yoğun bir çalışma yürüttüklerini anlatan Bakan Bayraktar, "Toplamda 29.7 milyar dolarlık proje seti üzerinde tek tek çalışılmış işler. Güneş, depolama güneş, rüzgar, hidrojen, deniz üstü rüzgar projeleri. Bunun üzerinde 2 bin 500 megavatlık bir proje setimiz var. Bunlar ilk etapta hızlı şekilde devreye almak istediğimiz işler" diye konuştu.

ENERJİ ALANINDA YENİ ANLAŞMALAR GÜNDEMDE

Geçtiğimiz günlerde Körfez ülkeleriyle yenilebilir enerji alanında yapılan anlaşmalara değinen Bakan Bayraktar, "Türkiye'de yatırım yapan şirketler ülkemizi bildiği için o anlamda da Suudi Arabistan'la önemli bir enerji işbirliği gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Maddi olarak miktarı netleşmedi. 4-5 bin megavatlık yenilenebilir enerji projesine ilgi duyduklarını görüyoruz. Biz gerek elektrikte, gerek doğal gazda çevre ülkelerde bölgesel işbirliğini geliştirmek istiyoruz. Orada da BAE ve Suudi Arabistan'ın istekleri ve talepleri olduğunu gördük" sözleriyle yenilenebilir enerji alanında iş birlikleri ve anlaşmaların da gündemde olduğunu belirtmişti.

Kaynak: Sabah

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...