Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi düştü

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi düştü
Başlık ResmiTürkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi düştü

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 225 baz puana inerek 26 Şubat'tan itibaren en düşük seviyesine geriledi.

Kaydet
a- | +A

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 225 baz puana inerek İran-ABD savaşından önceki haline geriledi.

RİSK PRİMİ NEDİR?

Kredi Risk Primi (CDS), bir ülkenin veya şirketin aldığı borçları geri ödeyememe (iflas/temerrüt) riskine karşı uygulanan bir tür finansal sigorta primidir. Yatırımcılar, bir ülkeye borç verirken paralarını geri alamama ihtimaline karşı kendilerini güvenceye almak için bu primi öderler; bu yönüyle CDS, uluslararası piyasalarda o ülkenin ekonomik güvenilirliğini gösteren en net karne niteliğindedir.

CDS değeri finans dünyasında baz puan (bps) cinsinden ölçülür ve her 100 puan, yıllık yüzde 1'lik bir sigorta maliyetine karşılık gelir.

Bir ülkenin CDS puanı ne kadar yüksekse iflas riski o kadar fazla algılanır; bu durum ülkenin dış dünyadan çok daha yüksek faizlerle borçlanmasına yol açarak genel borç yükünü ve ekonomik kırılganlığını artırır.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.