Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Ülke ülke dolaşıp Aksaray'da buldular! Avrupa ülkesinin yatırımı sarımsak üretimini 5 kat artıracak

Aksaray'ın organik sarımsağı, içerdiği yüksek selenyum ve germanyum oranları, iklimsel avantajları ve dayanıklılığı nedeniyle uluslararası ilgi görüyor; İspanyol bir firma, bu sarımsağın üretimini artırmak için yatırım yapma kararı aldı. İspanyol firma, Aksaray'daki sarımsak üreticisine son teknoloji ekipman desteği sağlayarak üretimi 4-5 kat artırmayı ve sarımsağı İspanya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç etmeyi planlıyor.

Kaydet
a- | +A

Türkiye'de ilk olarak Aksaray'dan Rusya, Almanya, Polonya ve Hollanda gibi birçok ülkeye ilaç firmalarının antibiyotiklerde kullanması için ihraç edilen sarımsaklara bu yıl İspanya'dan yatırım desteği geldi.

BAKMADAN GEÇME
Katar
HABER

Katar'dan kritik İran uyarısı: Nükleer tesislere saldırı olursa bölgede su 3 güç içinde tükenir

Ülke ülke dolaşıp Aksaray'da buldular! Avrupa ülkesinin yatırımı sarımsak üretimini 5 kat artıracak - 1. Resim
Başlık ResmiÜlke ülke dolaşıp Aksaray'da buldular! Avrupa ülkesinin yatırımı sarımsak üretimini 5 kat artıracak - 1. Resim

BİRÇOK ÜLKEDEN İLGİ GÖRÜYOR

Tuz Gölü havzasındaki elementlerin etkisi, iklimsel farklılık, eksi 30 dereceye kadar dayanıklı olması özelliğiyle ve içerisinde barındırdığı selenyum ile germanyum oranının oldukça yüksek olması nedeniyle birçok ülkeden ilgi gören Aksaray'ın Acıpınar köyünde yetiştirilen organik sarımsağa ilgi her geçen yıl artıyor.

BAKMADAN GEÇME
Gabar
HABER

Gabar'dan petrol fışkırıyor! Günlük üretim 78 bin varile çıktı

Ülke ülke dolaşıp Aksaray'da buldular! Avrupa ülkesinin yatırımı sarımsak üretimini 5 kat artıracak - 2. Resim
Başlık ResmiÜlke ülke dolaşıp Aksaray'da buldular! Avrupa ülkesinin yatırımı sarımsak üretimini 5 kat artıracak - 2. Resim

ÜRETİM 5 KAT ARTACAK

Birçok ülkede sarımsak üzerine yaptığı araştırmalarda Aksaray'daki sarımsağın özelliğine ulaşamayan İspanyol firması, Aksaray'a gelerek yatırım yapma kararı aldı.

Aksaray'daki sarımsak üretimini artırmak ve ithal etmek için sarımsak üreticisi Aydın Öngün ile anlaşma yapan firma, üreticiye karşılıksız olarak son teknoloji makine ekipman desteği sağlayacak. Sağlanan destekle üretim rekoltesini artırmayı hedefleyen firma, elde edilen sarımsakları ülkeleri İspanya'ya ithal edip birçok ülkeye de ihraç edecek. Böylelikle Aksaray'daki sarımsak üretimi en az 4-5 kat artacak ve organik sarımsak birçok ülkede tanınacak.

Ülke ülke dolaşıp Aksaray'da buldular! Avrupa ülkesinin yatırımı sarımsak üretimini 5 kat artıracak - 3. Resim
Başlık ResmiÜlke ülke dolaşıp Aksaray'da buldular! Avrupa ülkesinin yatırımı sarımsak üretimini 5 kat artıracak - 3. Resim

"AKSARAY'IN SARIMSAĞI EN İYİ SARIMSAK"

İspanyol firma yetkilisi Giuseppe Tommasino, "Aksaray'ın sarımsağı gerçekten çok kaliteli bir sarımsak. İçindeki selenyum ve germanyum oranları yüksek olduğu, özellikle bu çeşit başka ülkelerde olmadığı için buradaki sarımsakların üretim noktasında destek olup Aksaray'da üretimi çoğaltacağız. En son teknoloji, modern sarımsak ekipmanları konusunda üreticilere destek sağlayacağız. Buradaki sarımsakların yurtdışına ihracatıyla ilgileneceğiz. Sarımsak üretimini yükseltip İspanya'ya alacağız" dedi.

Ülke ülke dolaşıp Aksaray'da buldular! Avrupa ülkesinin yatırımı sarımsak üretimini 5 kat artıracak - 4. Resim
Başlık ResmiÜlke ülke dolaşıp Aksaray'da buldular! Avrupa ülkesinin yatırımı sarımsak üretimini 5 kat artıracak - 4. Resim

"EKİPMAN DESTEĞİYLE ÜRETİM VE KALİTE DAHA DA ARTACAK"

Sarımsak üreticisi Aydın Öngün'ün oğlu Uğur Öngün, şu ifadeleri kullandı:

İspanya'dan yatırımcı firmanın yetkilisi burada. Yetkililer burada bize en son teknoloji ekipmanları vereceğini söylüyor. Çıkan üretimden sonra sarımsak için Avrupa'ya yeni bir pazar oluşturmayı hedefliyorlar. Bize gelen teklif de ürünlerimizin kalitesini beğendikleri için buraya yatırım yapmaya geldiler.

Üretimi yükseltmek için, çünkü buradaki sarımsak dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmiyor. Özellikle iklimden, topraktaki besinden ve içindeki selenyum ve germanyum oranlarının yüksek olmasından, başka ülkede de böyle yetişmediği için buraya yatırım yapmaya geldiler.

Bu sarımsağın daha çok üretilmesini istiyorlar. Bizim sarımsak üretiminde karşılaştığımız bazı problemleri çözmek için son teknoloji ekipman desteği sağlayacaklar. Üretim noktasında ve makine ekipman desteği sağlayıp sürekli yanımızda bulunacaklar. Her ay kontrol edip sonuçta bu sarımsakları kendi şirketleri ve birlikte çalıştıkları şirketlere götürüp, İspanya'ya götürüp orada işleyecekler.

Hiçbir ülkede bu sarımsağı bulamamışlar, bizi buldular ve bulmalarının sebebi de araştırma yapmış olmaları. Birçok ülkeden veri toplamışlar. Yaptıkları araştırmada da hiçbir ülkede sarımsağın böyle kaliteli sonuç vermediğini gördükleri için gelip bizi buldular. Sarımsağı çoğaltıp kendi ülkelerine götürmeyi planlıyorlar. Buradaki üretimi de artıracaklar. Aksaray'ımızın sarımsağı bir defa daha dünyaya açılıyor. Bu sene planda İtalya ve İspanya var.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.