Vatandaşlar balık pazarına akın etti! Tezgahlar doldu taştı: Fiyatlar en dibi gördü
15 Eylül'de Akdeniz'deki av yasağının tamamen kalkmasının ardından balık tezgahları doldu. Vatandaşlar tezgahlara akın etti. Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, balık fiyatlarını değerlendirdi.
Karadeniz, Marmara ve Ege'de 1 Eylül'de kalkan av yasağı ile birlikte bütün tekneler, Akdeniz'de ise gırgır tekneleri avlanmaya çıktı. 15 Eylül'den itibaren ise Türkiye genelinde yasak tamamen kalktı. Yasağın kalkamasının ardından balık tezgahları da dolmaya başladı. Tezgahların dolmasıyla birlikte balık fiyatlarının fiyatı ciddi oranda düştü, vatandaşlar balık tezgahlarına akın etti.
İLK AYLAR BEREKETLİ GEÇİYOR
Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, 15 Eylül itibariyle av yasağının Akdeniz'de tamamen kalktığını belirterek, "Vira Bismillah diyerek av sezonumuzu açtık. İlk 1-2 ay bereketli geçiyor. Balıklarımız çok, verimlilik var. Akdeniz’de balık çeşidi de bol. Akdeniz’de her çeşit balığımız çıkıyor. Barbun, gümüş, istavrit, sardalya, çupra, levrek gibi her tür balığımız şu anda var. Balık bolluğu da var. Eylül, ekim ve kasım ayları balık bolluğunun çok olduğu aylardır ve fiyatların da en uygun olduğu aylardır.
FİYATLAR GAYET UYGUN
Omega 3 açısından da balık çok zengin bir yiyecektir. Bağışıklık sistemini de güçlendiren en önemli gıda maddesi de balıktır. Halkımızın talebi de bu yönde gayet güzel. Halkımız bu yönde bilinçlenmiş durumda. Balık satışlarımız da gayet iyi. Fiyatlarımız da çok uygun. Uygun düzeyde tutmaya çalışıyoruz. 50-60-70 liraya sardalya, hamsi satıyoruz. Diğer gıda ürünleriyle karşılaştırırsanız gayet fiyatlar uygun. Denizden balığı tutup getirmek gerçekten zor bir iş. Buna rağmen biz uygun fiyatla bunları veriyoruz" diye konuştu.
FİYATLAR EN ALT SEVİYEDE GİDER
Her geçen senenin bir önceki seneyi arattığının altını çizen Polat, "Ama ilk 3 ay her zaman balık bolluğu vardır. Bu aylarda balık fiyatları da en alt seviyede gider. Hamsiyi 60-70 liraya satıyoruz. Sardalye balığı omega 3 açısından en zengin yiyecek. Akdeniz’in Mersin’in en değerli balığının kilosu 60 lira. Kefal balığı var 80-90 lira arasında. Gümüş balığı var, çok lezzetli, lokum balığı da deniyor ona kilosu 70-80 lira arasında. Barbun 80, 100, 150 boyuna, ebadına göre gidiyor. Yani her bütçeye her keseye uygun balıklarımız var" ifadelerini kullandı.
