Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yok böyle kazanç! 4 yıl sonra...
Ekonomi

Yok böyle kazanç! 4 yıl sonra...

Son Güncelleme: 16 Mayıs, 2015 - 12:10
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yok böyle kazanç! 4 yıl sonra...
Fotoğraf Başlığı Yok böyle kazanç! 4 yil sonra...

Türk lirası bu hafta boyunca dolar karşısında yüzde 4 değer kazanarak son 4 yılın en büyük haftalık kazancına imza attı.

Kaydet
a- | +A
ABD doları karşısında bu yıl yüzde 10'a yakın kayıp yaşayan Türk lirası, bu hafta tabloyu tersine çevirerek, yüzde 4 değer kazandı ve pozitif ayrışmayı başardı. TL, bu kazançla birlikte tüm dünyadaki para birimleri arasında bu hafta dolara karşı en fazla değer kazanan para oldu.

Bloomberght'nin haberine göre, bu aynı zamanda TL'nin 4 yıldır kaydettiği en büyük haftalık ralliydi. Analistler bu durumun, Amerikan ekonomisinin ilk çeyrekte yaşadığı zayıflığın etkisiyle, Merkez Bankası Fed'in faiz artışını en azından Eylül'e kadar öteleyeceği beklentisiyle alakalı olduğunu belirtiyorlar. Piyasalardaki bir başka görüş de bu olumlu havanın seçimlerin yaklaştığı dönemde yaşanan fon girişiyle alakalı olduğu yönünde.


Dolar/TL 2,70'e yakın seviyede başladığı haftada yüzde 4 düşüşle 2,57'lere kadar geldi. Kur TSİ 18:05'te dünkü kapanışa göre yüzde 0,5 düşüşle 2,5779 oldu. 2 yıllık gösterge tahvil faizi ise 6 Mayıs'ta ulaştığı yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 10,31'in ardından gevşedi. Faiz o dönemden bu yana 73 baz puan düşerek, bugün yüzde 9,58 oldu.


FON GİRİŞİ ETKİSİ
Bloomberght.com'a konuşan Saxo Capital Menkul Değerler Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, gelinen seviyelerin pozitif ayrışma gibi gözükebildiğini, ancak bu durumu daha önce yaşanan negatif ayrışmanın düzeltmesi olarak gördüklerini belirtti. Paksoy "Bu pozitif havanın yaşanmasında seçim yaklaşırken olası seçim sonuçlarının "siyasi istikrar" çıpasını koruyacak şekilde çıkacağına inanan, muhtemelen kısa vadeli yüksek fon girişinin etkili olduğunu gözlemliyoruz" diye konuştu.


Odeabank Ekonomik Araştırma Müdürü Erkan Dernek ise, son zamanlarda seçim belirsizliği, yükselen petrol fiyatları ve katılaşan gıda enflasyonu gibi sebeplerle Dolar/TL kurunun ciddi anlamda gelişmekte olan ülkelere kıyasla olumsuz ayrıştığını, ancak ABD'de faiz artışının Eylül ayı ve sonrasına kaldığı beklentilerinin artması ve enflasyon baskılarının küresel düzeyde düşük seyretmesinin, hali hazırda yükselerek cazip hale gelen gelişen ülke faizlerine karşı talebi artırdığını söyledi.


Bloomberght.com'a değerlendirmelerde bulunan TEB Yaırım Araştırma Müdürü İbrahim Usul da dolar endeksindeki düşüşün sürmesi halinde TL'deki bu toparlanmanın kısa vade için devam etmesinin beklenebileceğini ifade etti.


Dolar endeksi 2014'ün ikinci yarısından itibaren sürdürdüğü yükselişle birlikte 80 seviyelerinden, bu yılın Mart ayında 100 düzeyine ulaşmıştı. Ancak ABD ekonomisinin ilk çeyrekte büyüme ve istihdam başta olmak üzere birçok tarafta duraklamasının ardından, endeks Nisan ayıyla birlikte gerilemeye başladı. O dönemden bu yana yüzde 7'ye yakın düşüş yaşayan endeks, bugün itibariyle 93.900 seviyelerindeydi.


Cüneyt Paksoy "Seçim sonuçları yanında, TCMB ile ilgili tartışmaların sonlanması ve hükümet kanadından bağımsızlık konusunda gelen destek ve TCMB'nın sıkı para duruşuna vurgu yapması diğer içsel sebepler olarak öne çıktı. Yurtdışında Dolar endeksi'nin 100.000'lerden 93.000-94.000'lere geri gelmesi de yurtdışından gelen destek olarak kayıtlara geçti" dedi.


TL'DE İDEAL SEVİYE 2,45-50
Odeabank'tan Dernek, Türk lirasının makroekonomik temellerle uyumlu olan fiyatlamasının 2,45-50 seviyeleri olduğunu, ancak Fed'in sıkı para politikasına geçiş süreci ve bunun oluşturduğu dolar likiditesi baskısının gelişen piyasaları etkilemeye devam edeceğini belirtti. Dernek "Bu nedenle kurdaki iyileşmelerin 2,55 seviyesine kadar uygun olabileceğini Haziran ayında yukarı yönlü risklerin artacağını tahmin ediyoruz. Seçim döneminin tamamlanmasıyla bir miktar daha iyileşme görme şansı varken benzer zamanlarda 5 yıla kadar vadesi olan ABD tahvillierinin faizlerinde artış ihtimali kurdaki iyileşmelerin sınırlı kalarak yukarı yönlü riskleri artırabileceğine işaret ediyor. Daha fazla iyileşme için seçim dönemi sonrası uygulanacak ekonomi programı ve yatırımcıların programa karşı güveni ile ABD tahvil faizlerindeki hareketler etkili olacaktır" dedi.


BIST 100 ZİRVEDE
Borsa İstanbul 100 endeksi bu hafta TL cinsinden yüzde 4, dolar cinsinden ise yüzde 8,8 artışla, Bloomberg'ün tüm dünyada takip ettiği 93 hisse senedi endeksi arasında en fazla yükselen oldu.


Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, TL'de son aylarda yaşanan geri çekilmelerin abartılı olduğunu düşündüklerini, Türkiye'nin temel göstergelerin olumlu seyretmeye devam ettiğini ve bu nedenle de mevcut toparlanmayı makul gördüklerini ifade etti. Demirtaş "Hisse senedi piyasasındaki mevcut yukarı hareketin abartılı olmadığını, BIST 100'ün 10 kat fiyat/kazanç çarpanıyla diğer gelişmekte olan borsalar agöre hala yüzde 18 civarında iskontolu olduğunu söyleyebiliriz. Temel olarak hisse senedi fiyatlarının ucuz olduğunuz olduğunu, seçim öncesi yukarı hareketin dalgalanarak devam etmesi olasılığının da düşük olmadığını söyleyebiliriz" diye konuştu.


TCMB KARARI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası önümüzdeki hafta Para Politikası faiz kararını açıklayacak. Piyasalar son aylarda olduğu gibi politika faizinde herhangi bir değişiklik beklemiyor.


İbrahim Usul faiz kararı için "Gelecek hafta Çarşamba günkü Merkez Bankası PPK toplantısı ve ABD'nin gelecek hafta Cuma günkü Nisan ayı TÜFE verileri de önemli olacak. PPK'dan herhangi bir faiz değişikliği piyasada beklenmemektedir. Bu yönde gelecek bir kararın da TL'nin toparlanma sürecini bir miktar desteklemesi beklenebilir" ifadelerini kullandı.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 16 Mayıs, 2015 - 12:10
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Kadıköy'de İrfan Can Kahveci'den dikkat çeken hareket
    Kadıköy'de İrfan Can'dan dikkat çeken hareket
    Kaydet
  • 2
    Ara tatil, 10 bin öğretmen ataması, fenomen öğretmenler... Bakan Tekin'den özel açıklamalar
    10 bin öğretmen hemen atanacak
    Kaydet
  • 3
    İslam Memiş uyardı! Altının gözü gelecek haberde: Ya rekor kıracak ya çakılacak
    İslam Memiş uyardı! Altının gözü gelecek haberde: ...
    Kaydet
  • 4
    AKOM İstanbul’da kar yağışı için tarih verdi! Sıcaklık 2 dereceye düşecek
    AKOM İstanbul’da kar yağışı için tarih verdi! Sıca...
    Kaydet
  • 5
    Döviz zengini iller! Dikkat çeken İç Anadolu detayı
    Döviz zengini iller! Dikkat çeken İç Anadolu detay...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan ABD ilk defa yığınak yapmıyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Elçi!..
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Küresel düzenin kırılma noktası: Ahlak, güç ve gelecek
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD’nin İsrail Büyükelçisi Huckabee’nin açıklamaları ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • Sadık Söztutan
    Sadık Söztutan Futbol ayak oyunudur
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Berlinale’de ‘karanlık Türkiye’ ödül aldı!
    Berlinale’de ‘karanlık Türkiye’ ödül aldı!
    Kaydet
  • Tüm dünyayı etkileyecek dev rezerv bulundu! Her yerden altın fışkırıyor
    Tüm dünyayı etkileyecek dev rezerv bulundu! Her yerden altın fışkırıyor
    Kaydet
  • Ramazanda sanat, maneviyat dolu
    Ramazanda sanat, maneviyat dolu
    Kaydet
  • Ağlatan tilavet
    Ağlatan tilavet
    Kaydet
  • F.Bahçe'den ayrılmıştı! Fransa'da parmak ısırtıyor
    F.Bahçe'den ayrılmıştı! Fransa'da parmak ısırtıyor
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Şırıngayla vücuduna çamaşır suyu enjekte etti! Hemen hastaneye kaldırıldı
Şırıngayla vücuduna çamaşır suyu enjekte etti! Hemen hastaneye kaldırıldı
Kaydet
Çinli iş adamı Yong Wang'ın cinayetinde kan donduran detaylar! 1 ay önce planlamışlar
Çinli iş adamının cinayetinde kan donduran detaylar! 1 ay önce planlamışlar
Kaydet
Sosyal medya fenomeninden dudak uçuklatan seyahat! Uçak demeye bin şahit: Gökyüzündeki 5 yıldızlı otel
Sosyal medya fenomeninden dudak uçuklatan seyahat! Uçak demeye bin şahit: Gökyüzündeki 5 yıldızlı otel
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası