Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Zeytinyağına yeni zamlar yolda, 200 TL dahi ucuz kalıyor

Zeytinyağına yeni zamlar yolda, 200 TL dahi ucuz kalıyor
Başlık ResmiZeytinyagina yeni zamlar yolda, 200 TL dahi ucuz kaliyor

Dünyada etkili olan sıcaklıklar, zeytin üretimini vurdu. Zeytin üretimindeki azalma, zeytinyağı fiyatlarına yansıdı. Dünyada artan iki katına çıkan fiyatlar Türkiye'ye de sıçrıyor. Sektör temsilcileri, zeytinyağında şu anda 200 TL'nin dahi ucuz olduğunu söyleyerek yeni zamlara işaret etti.

Kaydet
|

Dünyada yaşanan kuraklık zeytin ve zeytinyağı üretimini vurdu. Aşırı sıcaklıkla tarımı olumsuz etkilerken başta zeytin üretimi olmak üzere pek çok tarım ürünü durumdan olumsuz etkilendi. Kavurucu sıcaklıklar zeytin ağaçlarını yaktı. Dünyanın öncü zeytinyağı üreticileri önlem için ithalata başladı. Bu durum hızla zeytinyağı fiyatlarına yansıdı. Dünyada birden artışa geçen zeytinyağı fiyatları Türkiye'ye de sıçrıyor.

ZEYTİNYAĞ FİYATLARI DÜNYADA REKOR KIRDI

Rekoltede yaşanan düşüş nedeniyle İspanya hızla ithalat yaparken, fiyatlar birden fırladı.

NTV’nin haberine göre, Türkiye'den İspanya'ya ihracat yılın ilk 6 ayında 203,9 milyon dolara yani yaklaşık 27 katına çıktı. Nisan ayında 5 euro civarında olan zeytinyağı fiyatı da 8 euroya yaklaşarak rekor kırdı.

TÜRKİYE’DE FİYATLAR TAVAN YAPTI

Dünyada artan fiyatlar Türkiye'ye de sıçradı. Maliyetlerin yansıtılmasıyla fiyatlar yükselmeye başladı Zeytinyağında sezon çiftçi için litre başına 70 TL ile başlar Temmuz ortasında 175 TL'ye geldi. Sektör uzmanlarına göre fiyatı artışlar ise sürecek.

Aksihar Ticaret Borsası Başkanı Alper Ahlat
Başlık ResmiAksihar Ticaret Borsası Başkanı Alper Ahlat

İHRACAT FİYATINA GÖRE UCUZ KALIYOR

Aksihar Ticaret Borsası Başkanı Alper Ahlat,"Bu üreticiyi memnun eden fiyat ama yağını daha önceden satmış olanlar için üzücü. Ürünlerin yüzde 70'i satıldı. İnsanlar şuan ki fiyatlardan yağ satan çok az. Malları ucuz fiyattan ellerinden çıkarmak zorunda kaldılar. Bu sene Türkiye'nin hayatı boyunca gördüğü en yüksek rekolte gelmişti ama gelecek sene için rekolte düşük olacak gibi duruyor. Bu da insanları stres altında bırakıyor. İhracatı 7 euro olan zeytinyağını market raflarında bugün hala 127 liradan 180 TL'ye kadar bulabiliyorsunuz. 200 TL'ye bile markette bulsanız ihracat fiyatına göre yine ucuz kalıyor" dedi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BAKMADAN GEÇME
Market ve pazara domino etkisi! Sektörden uyarı geldi: Akaryakıta ÖTV zammı fiyatlara yansıyacak
HABER

Market ve pazara domino etkisi! Sektörden uyarı geldi: Akaryakıta ÖTV zammı fiyatlara yansıyacak

Rusya Tahıl Anlaşması
HABER

Rusya Tahıl Anlaşması'na dönme şartını açıkladı: Rus gıda ve gübresine yaptırımları kaldırın!

Whatsapp İkon Facebook İkon
Paylaş
Paylaş
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.