Konutta fiyat yüksek, krediye ulaşım zor: Üniversite ve tayin dönemi yaklaşıyor, kiralar yükselecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Konutta fiyat yüksek, krediye ulaşım zor: Üniversite ve tayin dönemi yaklaşıyor, kiralar yükselecek

Emlak Haberleri

Konut satışlarındaki durgunluğu değerlendiren uzmanlar, bu durgunluğun kiraları yükselteceğine dikkat çektiler. Aynı zamanda üniversite tercih ve tayin döneminin yaklaşmasının da kira fiyatlarını etkileyeceği belirtilirken, ikinci el konutta fiyat düşse de satış olmadığı ifade edildi.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - TÜİK verilerine göre, ülke genelindeki konut satışları haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,4 azalarak 83 bin 636’ya düştü. Aynı dönemde kredili satışlardaki düşüş ise yüzde 66,8’i buldu. Gayrimenkul uzmanları, konut satışlarında yaşanan düşüşün yıl sonuna kadar devam etmesini bekliyor.

AKÇAM: TAPU HARCI AŞAĞI ÇEKİLMELİ

Ankara Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Akçam, konut satın alamayan vatandaşların kiralık konutlara yöneleceğini belirterek, kiraların artacağına dikkat çekti. Akçam “Önümüzdeki hafta YKS sonuçları da açıklanacak. Memurlar için de tayin dönemi yaklaşıyor. Öğrenciler ve memurlar da kiralık konutlara yoğunlaşacak. Bu da kiralık fiyatlarının yukarı yönlü çıkmasına neden olacak” dedi.

Konut fiyatlarının yüksek, krediye ulaşımının ise zor olduğunu dile getiren Akçam, çözüm önerisi olarak sosyal konut üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Akçam “Kredilere ulaşım kolaylaştırılmalı. Konut piyasasının açılması için kredilerin açılması gerekir. Konuttaki maliyetleri düşürüp uygun fiyatlı konut üretilmesini sağlamak lazım. TOKİ ve Emlak Konut’un üzerine çok büyük iş düşüyor” ifadelerini kullandı.

Konut satışlarındaki durgunluğun yılsonuna kadar devam etmesini öngördüğünü belirten Akçam, denetleme mekanizmasının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Akçam, şöyle konuştu: "Konutun, fahiş fiyat ekonomisi içerisinde değerlendirilmesi ve denetlenmesi gerekiyor. Tapu harçlarının aşağı indirilerek reel değer ile rayiç bedel arasındaki farkın giderilmesi lazım. Böylece vatandaş, konutu 2 milyon liraya aldıysa, yine 2 milyon liradan gösterir ve vergi kaçakçılığı önlenebilir. Tüm hareketler çok keskin olmalı. Vatandaş, bu işin bakanlık tarafından gerçekten ciddiye alındığını ve yanlış yapıldığı zaman ciddi cezalar yazılacağını bilmeli."

AŞA: ÖZEL SEKTÖR TEVŞİK EDİLMELİ

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, konut satışlarındaki durgunluğun nedeni olarak kredilere işaret etti. Aşa “Kredi faiz oranları arttı ancak krediye ulaşım zorlaştı. Cebinde nakit olmayanın gidip ev alması çok zor. Vatandaşlar kredilere güveniyorlardı ki şu anda krediler de kısıtlandı. Geçen yıllarda ipotekli satışlar toplam satışların yüzde 70-80’nini oluşturuyordu. Şimdi o piyasa tersine döndü, ipotekli satışlar yüzde 66 düştü. Bu da vatandaşın kredi kullanamadığını gösteriyor” dedi.

İkinci el konutlarda satışların durma noktasında geldiğini belirten Aşa “İkinci eldeki evlerin satışı, ‘Yok’ denecek kadar az. Konut fiyatlarında da aşağı yönlü çekilme oluyor. İkinci elde fiyatlarda yüzde 20-25 düşüşler var. Evini altı aydır satamayan vatandaşlar var. Fiyatlar düştüğü halde istenilen satış adedi yok” diye konuştu.

Piyasalardaki fiyatlarda dengesizlik oluştuğunu ifade eden Aşa, bu nedenle inşaat sektörünün maliyet hesaplayamadığını ve inşaat yapamadığını söyledi. Aşa, fiyatlarda dengenin oturması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Herkes önünü görecek, maliyetin ne olduğunu bilecek. Vatandaş cebinden çıkan parayı bilecek. Kredilere ulaşımın kolaylaşması lazım. Yabancıya konut satışı ve kiralama kısıtlanmıştı, bu kısıtlama devam etmeli. İnşaat sektörüne de bazı muafiyetler getirilmeli. Özel sektörü teşvik edecek, sübvanse edecek uygulamalara gidilmeli. Kamu arazileri, vatandaşa uygun şekilde tahsis edilmeli."

Düzenleyen:  - Emlak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...