Artçı değil müstakil deprem, Hatay 6,4 ve 5,8'lik deprem ile sallandı

- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

Dün akşam Hatay’ın Defne ilçesinde 6,4 ve Samandağ ilçesinde 5,8 büyüklüğünde meydana gelen depremler çevre illerde ve bütün Orta Doğu’da hissedildi. Hasarlı binaların bazıları yıkıldı. Enkaz altında 6 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bakan Koca ise depremde 294 kişinin yaralandığını ve 18'inin durumunun ağır olduğunu duyurdu. Yürütülen çalışmalar sonrası enkaz altında kimse kalmadığı ve arama kurtarma çalışmalarının sona erdiği belirtildi.

Türkiye günlerdir deprem felaketinin yaralarını sarmak için seferber olmuşken, dün akşam Hatay’da peş peşe meydana gelen depremler kabusu geri getirdi. Defne ilçesinde saat 20.04’te 6,4 büyüklüğünde ve saat 20.07’de Samandağ ilçesinde 5,8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler çevre illerden ve komşu ülkelerden de hissedildi. Vatandaşlar, büyük korku ve panikle kendilerini sokağa attı. Depremzede bir kadın ise panikle balkondan atladığını söyledi. Otellerde ve yurtlarda kalan depremzedeler kendilerini dışarı atarken, büyük korku yaşadıklarını söylediler. Önceki depremde hasar gören bazı binalar yıkıldı. Antakya’da yıkılan 2 binanın enkazlarından üç kişi kurtarıldı. 6 vatandaşımızın da hayatını kaybettiği bildirildi.

ENKAZ ALTINDA KİMSE KALMADI

Alınan bilgiye göre, dün Hatay'ın Defne ilçesi merkezli 6,4 büyüklüğündeki deprem ve devamındaki Samandağ ilçesi merkezli 5,8 büyüklüğündeki artçı sarsıntının ardından yürütülen çalışmalar sonrası enkaz altında kimse kalmadı ve arama kurtarma çalışmaları sona erdi. 

AFAD, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından 41'i 5-6 arası, 450'si 4-5 arası büyüklükte 7 bin 242 artçı deprem yaşandığını bildirdi. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Hatay'daki 2 büyük depremin ardından ise 116 artçı sarsıntının yaşandığını açıkladı.

Artçı değil müstakil deprem, Hatay 6,4 ve 5,8'lik deprem ile sallandı

BAKAN KOCA: 294 YARALI VAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Hatay’da meydana gelen 6.4 ve 5.8 şiddetindeki iki depremde 18’i ağır toplam 294 vatandaşın yaralandığını duyurdu. Koca, paylaşımında, “Hatay’da bu gece yaşadığımız iki depremde 294 yaralımız var. 18’inin durumu maalesef ağır, ilk tıbbi müdahalenin ardından Adana ve Dörtyol’a hava ve kara yoluyla nakilleri yapıldı. Tüm ilçelerimizdeki Sahra Hastaneleri hastalarımız için gerekli hizmeti vermeye aynen devam ediyor. 6 Şubat depremlerinden sonra hizmetlerini sürdüren sağlık kurumlarımızdan bazılarında, bu üçüncü depremde, şu anda detaylı incelemesi mümkün olmayan bazı çatlaklar oluştuğu görülmüş ve hastalarımız tedbir gereği sevk edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Artçı değil müstakil deprem, Hatay 6,4 ve 5,8'lik deprem ile sallandı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sahra hastanesinde incelemelerde bulundu. Depremden etkilenen ve yaralanan vatandaşları ziyaret etti, durumları hakkında bilgi aldı. 

Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Hatay Tıp Fakültesi ile İskenderun ve Reyhanlı Devlet Hastanelerinde yatan toplam 95 hastamız yeni iki depremden sonra tedbiren Adana ve Dörtyol hastanelerine sevk edilmiştir." ifadesini kullandı.

Hatay'daki sahra hastanelerinin görevlerine devam ettiğini belirten Koca, Adana ve Dörtyol'da doluluk oranlarının düşük olduğu bilgisini verdi.

SOYLU HATAY’A GİTTİ

Kahramanmaraş’ta bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay’da meydana gelen iki deprem sonrası helikopterle Hatay’a geçerek incelemelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hatay’ın Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğünde bağımsız bir deprem meydana geldiğini, sonrasında yaklaşık 20 artçı deprem yaşandığını bildirdi.

Bakan Soylu, “Alanın taraması neticesinde müstakil depremden sonra biri Antakya, biri Defne, biri Samandağ olmak üzere 3 vatandaşımızın hayatın kaybettiği bilgisine ulaştık. Şu ana kadar 213 vatandaşımız hastaneye sevk edildi. 3 enkazda arama kurtarma çalışmaları yapılıyor. Bir enkazda 3, bir enkazda 2, bir enkazda 1 vatandaşımız var. 42 ihbar geldi. Hepsine gidildi. 39 ihbarda olumsuz bir durum söz konusu değil. Özellikle hocalarımızla yaptığımız değerlendirmeler sonrası Antakya fayının bir bölümünün kırıldığı değerlendirmesi var” ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu'nun açıklamasından saatler sonra enkazda bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Hatay'da yaşanan depremde ölü sayısı 4'e yükseldi.

Artçı değil müstakil deprem, Hatay 6,4 ve 5,8'lik deprem ile sallandı

BAKAN AKAR VE KOCA DEPREME YAKALANDI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay merkezli iki depreme AFAD Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleştirdikleri toplantı sırasında yakalandı. Bina dışına çıkan Bakan Akar ve Bakan Koca, depremin ardından kentteki son durumu değerlendirmek üzere Mobil Koordinasyon Merkezi’ne geçti. 

ORTA DOĞU VE AFRİKA DA SALLANDI

Hatay’ın Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı da salladı. Deprem Lübnan’da başkent Beyrut başta olmak üzere tüm kentlerde hissedildi. Paniğe kapılan vatandaşlar dışarı çıkarak toplanma alanlarına geçti. Hatay merkezli deprem Suriye, Ürdün, Irak, Filistin, İsrail ve Mısır’da da hissedildi.

Artçı değil müstakil deprem, Hatay 6,4 ve 5,8'lik deprem ile sallandı

ARTÇI DEĞİL, TETİKLENEN DEPREM

Uzmanlar, paniğe sebep olan şiddetli depremler sonrası değerlendirmelerde bulundu. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür: Biz Adana ve Hatay’ı uyarmıştık zaten. Beklediğimiz depremdi. Zamanını bilmiyorduk tabii ki ama bu bölgeye dikkat edin dedik. Ben şu anda daha büyük deprem beklemiyorum. Bir Adana kaldı. Adana’da da bu deprem gerçekleşirse, Doğu Anadolu fayı büyük ölçüde enerjisini boşaltmış olacak. Ben bu depremde tsunami beklemiyorum. Ama her ihtimale karşı böyle bir uyarı yapılmış olabilir. Yine de gereğini yapmak, uyarılara dikkat etmek lazım. Bingöl’e kadar olan kısımda, Hatay ve Kahramanmaraş’ta daha büyük bir deprem beklemiyorum. Biz Kıbrıs’ta da bu depremlerden sonra hareketlilik olabileceğini düşünüyoruz. Özellikle kuzey tarafta hareketlenme olmuş olabilir. Özellikle Adana ve Kıbrıs arasında bir deprem meydana gelirse, Doğu Anadolu fayı uykuya geçebilir.

> Yerbilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz: Bu tetiklenen bir deprem bu artçı bir deprem değil. Antakya’nın içerisinden Akdeniz’e bir fay var. Avrupa Sismoloji Ajansı bunu 6.6 olarak veriyor. Kırılan fayın stres biriktiren yeriydi. Göksun-Savrun Fayı yine deprem oluşturabilecek bir bölge. Orada birkaç bin yılda bir deprem oluyor ama dengeler büyük ölçüde değişti. 6 Şubat’ta olan depremin kuzeyi. Bingöl-Palu bölgesi de stres biriken ve tetikleme olacak olan bölgeler. Bu bölgelerde dikkatli olmak gerekiyor. 6.4 yüzeye çıkan ve yüzey kırığı yaratan bir faydır. Antakya-Samandağ’da arasında bu büyüklükte bir tane daha olabilir.” YILMAZ BİLGEN

NACİ GÖRÜR'DEN KRİTİK UYARI

TGRT Haber TV canlı yayınınında soruları cevaplayan Naci Görür, Hatay Defne merkezli 6.4 büyüklüğündeki depremi yorumladı. Naci Görür şöyle konuştu:

"Şimdi Maraş civarında depremler olunca onun güneyinde kabaca diyorum işte Hatay var, Adana var. Her iki tarafı da uyardık. Hatta o yüzden Twitter üzerinden bize mesajlar geldi, 'Siz öyle dediniz diye biz evlerimize giremiyoruz' diye. Adana'dan biraz rahatsız olunmuş gibi mesajlar geldi. Ama biz bilimsel olarak halkımızı, insanlarımızı yönetimlerimizi bilimin gereği, görevimizin gereği uyarmamız lazım. Yani orada bundan sonra deprem olabilir diye. Zamanını bilmiyorduk tabi. Elbette büyüklüğünü de tam söyleyemezdik ama bilimsel bir öngörüyle Hatay'a dikkat edin dedik."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...