Bakan Özhaseki'den İstanbul depremi uyarısı: Konutların 4'te 1'i riskli, özel yasa geliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bakan Özhaseki'den İstanbul depremi uyarısı: Konutların 4'te 1'i riskli, özel yasa geliyor

GÜNDEM Haberleri

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'daki binaların 4'te birinin riskli olduğunu, 7 ve üzeri bir depremde en az 600 bin konutun yıkılacağını söyledi. İstanbul'da deprem için özel dönüşüm yasası hazırlayacaklarını kaydeden Bakan Özhaseki, afetzedeye 500 bin TL hibe ve faizsiz kredi desteği sağladıklarını belirtti.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde binlerce bina yerle bir oldu, en az 50 bin kişi hayatını kaybetti. Bölgede yaraları sarma çalışmaları devam ederken, yurt genelinde de deprem tedbirleri alınıyor. Gözler ise beklenen büyük Marmara depreminin en çok etkileyeceği şehir olan megakent İstanbul'da.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu konuda harekete geçerken, Bakan Mehmet Özhaseki konuk olduğu A Haber’de önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki, İstanbul'daki konutların 4'te 1'inin riskli olduğunu ve olası bir 7 şiddetindeki depremde 600 bin civarında yapının yıkılacağını söyledi.

"İSTANBUL'DA 600 BİN DAİRE YERLE YEKSAN OLUR"

Özhaseki, şu ifadeleri kullandı: "İstanbul beka meselesidir. 5 milyon 800 bin gibi bağımsız birim var gibi görünüyor. Bunu 1,5 milyonu riskli. Felaket olduğunda ilk etapta yıkılabilecek olan yapı 600 bin civarında. 7 ve üzeri şiddetinde deprem olduğunda 600 bin daire yerle yeksan olur.

Her sokakta 2 binanın yıkıldığını düşünün, ulaşım olduğu gibi durur. Altyapı da çöker, doğal gaz verilmez olur. İstanbul böyle olursa kocaman hapishaneye döner."

MECLİS'İ OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRACAK

Mehmet Özhaseki, olası deprem için İstanbul'a özel bir yasa yapmaya çalıştıklarını da ifade ederek, "Eğer bunu erken bitirirsek, Meclis'in açılıp bütçe görüşmelerini beklemeye çok da niyetimiz yok, aciliyete binaen 1-2 ay içerisinde Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırıp, İstanbul'un kentsel dönüşümü, depreme hazırlığıyla ilgili yeni yasaları getirip, görüşmeye açmayı düşünüyorum" dedi.

YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJESİNE BAŞVURU SAYISI

Özhaseki, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili yürütülen çalışmaları da anlattı. Deprem bölgesinde devam eden 'Yerinde Dönüşüm Projesi'ne başvuru sayısının 146 bin 376 olduğunu ifade eden Özhaseki, "Bunların içerisinde, 125 bin kişi konut, 21 bin kişi de ticari dükkan, vesaire yapmak için müracaat etmiş. En fazla müracaat şu anda Hatay'da var. Hatay'da 60 bin, Kahramanmaraş'ta 20 bin, Malatya'da 19 bin, Adıyaman'da 11 bin civarında vatandaşımız Yerinde Dönüşüme müracaat etti" şeklinde konuştu. (Kaynak: A Haber)

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...