Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Bilim Kurulu Üyesinden maske uyarısı: 'Salgın bitti' anlamına gelmiyor deyip açıkladı

Bilim Kurulu Üyesinden maske uyarısı: 'Salgın bitti' anlamına gelmiyor deyip açıkladı
Başlık ResmiBilim Kurulu Üyesinden maske uyarisi: 'Salgin bitti' anlamina gelmiyor deyip açikladi

Bilim Kurulu Üyesi Şener, maske uygulamasını erken kaldıran ya da hiç uygulamaya koymayan ülkelerde varyantlar yaygın bir şekilde ortaya çıktığına dikkat çekerek, vaka sayısının 5 binin, ölüm sayılarının da 17'nin altına düşmesinin "salgın bitti" anlamına gelmeyeceğini ifade etti.

Kaydet
|

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, bir süredir gündemde olan ve önümüzdeki hafta gerçekleşmesi beklenen toplantı sonrası uygulamadan kaldırılması beklenen maske yasağına ilişkin konuştu. Şener, Covid-19 tedbirleri kapsamında maske kullanımının her ortamda kaldırılmasının sorun oluşturabileceğini kaydetti.

"SALGIN BİTTİ ANLAMIN AGELMİYOR"

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Şener, AA muhabirine, günlük vaka sayısının 5 binin, ölüm sayılarının da 17'nin altına düşmesinin "salgın bitti" anlamına gelmeyeceğini ifade etti.

Yaz mevsiminin yaklaşması ve olgu sayılarının düşmesiyle toplumda Kovid-19 salgınına karşı bir rahatlama olduğunu belirten Şener, "Salgının başından bu yana 3,5-4 milyonluk aşılanmayan bir grup vardı. Bu popülasyondan bağımsız olarak da 3. doz uygulaması gelmiş yüzde 60-70'lik kesim hali hazırda 3. doz aşısını olmuyor." dedi.

Şener, vaka sayısı azalsa da hastanelerin yoğun bakım ve servislerinde yatan hastaların bir çoğunun 3. doz aşısının eksik olduğunu aktardı.

"MASKE UYGULAMASI HER ORTAMDAN KALDIRILMAMALI"

Birçok hastanın "nasıl olsa 2. doz aşımızı olduk ve hastalığı hafif atlattık" gibi yanlış bir düşünceye kapıldığını anlatan Şener, şunları kaydetti:

"Kişiler '3. doza gerek yok' gibi düşünüyorlar. Ama ne yazık ki hala bu kişiler de mükerrer enfeksiyon oluyor. 2-3 ve 4. enfeksiyonu geçiren hasta grubu aslında eksik aşılı ya da hiç aşılanmamış grup. Dolayısıyla aşılama perspektifinden hiç vazgeçmememiz gerekiyor. Aşılamayla ilgili mesajlarımızı doğru şekilde vermemiz lazım. Hastalığı atlatmış olsanız dahi mutlaka 90 gün sonra bir doz aşı olmanız lazım. 3. doz aşı zamanı gelmiş kişilerin bir an önce aşılarını yaptırmaları lazım. 3. doz aşısını olmayanlar Omicron gibi hafif seyreden varyantları dahi ağır atlatıyor. 3. doz aşısını olmuş enfekte olan kişiler ise hastalığı hafif ve ayakta atlatıyorlar. O nedenle bizim için artık 3. doz aşıyla ilgili tartışılacak bir konu kalmadı."

Vaka sayılarının azalması sonrası maskenin tamamen kaldırılacağı yönünde tartışmaların yaşandığına dikkati çeken Şener, Covid-19 tedbirleri kapsamında maske uygulamasının her ortamda kaldırılmasının çok akılcı olmayacağını savundu.

Şener, sözlerini şöyle tamamladı:

"Maske uygulamasını erken kaldıran ya da hiç uygulamaya koymayan ülkelerde varyantlar yaygın bir şekilde ortaya çıktı. Bunun ciddi anlamda sorun oluşturduğunu görüyoruz. Maske uygulaması en azından kamusal alanlar, hastaneler, toplu taşıma araçları ve kapalı alanda devam etmeli. İnsanların bulunduğu ortamlarda farkına varmadan semptomsuz atlatılan, bu hafif seyreden varyantların ülkemizde yaygın dolaştığını biliyoruz."

BAKMADAN GEÇME
Bakan Koca
HABER

Bakan Koca'dan maske açıklaması: Bilim Kurulu'nda ele alacağız

BAKMADAN GEÇME
Maske zorunluluğu kalkıyor mu? Erdoğan, gelecek haftayı işaret etti
HABER

Maske zorunluluğu kalkıyor mu? Erdoğan, gelecek haftayı işaret etti

BAKMADAN GEÇME
THY Genel Müdürü Ekşi
HABER

THY Genel Müdürü Ekşi'den maske açıklaması: Memnun oluruz

BAKMADAN GEÇME
Maske zorunluluğu kalkıyor mu? Bakan Koca
HABER

Maske zorunluluğu kalkıyor mu? Bakan Koca 'en önemli toplantı' diyerek duyurdu

Whatsapp İkon Facebook İkon
Paylaş
Paylaş
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.