Biri bitmeden diğeri başladı: Eris varyantı kapıya dayandı, vaka sayıları artışa geçti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Biri bitmeden diğeri başladı: Eris varyantı kapıya dayandı, vaka sayıları artışa geçti

GÜNDEM Haberleri

Koronavirüs pandemisi bitti derken yeni varyant Eris alarmı uzmanları harekete geçirdi. Özellikle ABD ve İngiltere'de vaka sayılarının artmasının nedeninin Eris varyantı olduğu tespit edildi.

Dünya 3 yıl boyunca Kovid-19 pandemisi ile mücadele etti. 2019 yılında hayatımıza giren Koronavirüs ile yaşam biçimimiz tamamen değişmiş, birçok farklılık ile karşılaşmıştık. Hem ülkemizde hem de dünayda birçok can kaybına sebep olan Covid-19 pandemisi bitti derken yeni bir kabus kapıya dayandı. Rahat bir nefes alan dünya yeni bir virüs ile karşı karşıya kalmış durumda. 

Koronavirüs mutasyona uğrayarak birçok varyant oluşturmuştu. Çeşitli belirtileri olan bu varyantlar da herkesin korkulu rüyası haline geldi. Şimdilerde ise Omicron alt varyantı XBB.1.5 alarmı hızla yayılıyor.

ENDİŞE UYANDIRAN YENİ VARYANT

Daha bulaşıcı ama daha az öldürücü olan Omicron varyantından sonra tüm ülkeler gevşeme kararı alırken Eris varyantı baş gösterdi.

Özellikle ABD ve İngiltere olmazk üzere pek çok ülkede vaka sayıları artmaya başladı. Uzmanlar bunun nedeninin yeni Eris varyantı olduğunu düşünüyor.

Son çalışmalara bakıldığında İngiltere'deki her 7 vakadan 1 'inde Eris varyantı görülmesi herkesi endişelendirdi. ABD'nin New York şehrinde vakalar yüzde 55 artınca Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden gelen yeni bir uyarı geldi. Uyarıda  EG.5 veya Eris olarak adlandırılan yeni varyantın baskın tür olarak ortaya çıktığı ve ülke çapındaki Kovid-19 vakalarının yaklaşık %17'sine neden olduğu açıklandı. 

Eris, yüzde 39,4'le vakaların yaklaşık yarısını oluşturan Arcturus'tan sonra İngiltere'de en yaygın ikinci varyant olarak kayıtlara geçti.

Biri bitmeden diğeri başladı: Eris varyantı kapıya dayandı, vaka sayıları artışa geçti

ERİS VARYANTININ BELİRTİLERİ AÇIKLANDI

Tüm dünya Eris varyantının ne olduğunu merak ediyor. Yeni varyant hakkında detaylı bilgi edinmek istiyor. İngiliz bilim insanları ise beklenen açıklamayı yaptı.

Zoe Sağlık Çalışmasına göre Eris varyantının en yaygın semptomları arasında "Boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, balgamsız öksürük, baş ağrısı, balgamlı öksürük, ses boğukluğu, kas ağrıları ve koku almada değişiklik" var.

Yeni varyantın vücuda giriş noktası ise burun olarak açıklandı. Burun karıştırmanın virüsü daha kolay yayacağını belirten bilim insanları, "Enfekte olan sağlık çalışanları çalışma ortamında daha fazla bulaşmaya yol açabilir." diyerek önemli bir uyarıda bulundu.

MİLYONLARCA KİŞİNİN SİNEMAYA GİTMESİ VAKALARI ARTTIRDI

Uzmanlar, ülkede Kovid-19 vakalarındaki artışın, Barbie ve Oppenheimer filmlerinin 21 Temmuz'da vizyona girmesinin ardından milyonlarca kişinin sinemaya akın etmesiyle bağlantılı olabileceğini öne sürdü.

İngiltere'de Kovid-19 enfeksiyonlarına ve aşılama oranlarına ilişkin rakamları tahmin eden Zoe Kovid-19 Sempton Çalışmasına göre, 4 Temmuz'da 606 bin 656 olan tahmini vaka sayısı, 200 bin artarak 27 Temmuz'da 785 bin 980'e yükseldi.

Biri bitmeden diğeri başladı: Eris varyantı kapıya dayandı, vaka sayıları artışa geçti

Kaynak: Anadolu Ajansı

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...