Blinken ile Erdoğan'ın görüşmesinde masadaki 5 kritik konu

Düzenleyen: / Kaynak: Sabah Gazetesi
- Güncelleme:
Blinken ile Erdoğan'ın görüşmesinde masadaki 5 kritik konu

Gündem Haberleri  / Sabah Gazetesi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim'den bu yana dördüncü kez çıktığı Orta Doğu turuna bu kez Türkiye'den başladı. Blinken'ın Dışişleri Bakanı Fidan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi beklenirken, masaya yatırılacak 5 kritik konu da belli oldu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas savaşından bu yana dördüncü kez Orta Doğu turuna çıkıyor. Blinken'ın son turundaki ilk durağı olarak Türkiye belirlenirken, ABD'li bakan dün akşam saatlerinde İstanbul'a geldi.

6 Kasım'da Türkiye'de temaslarda bulunan Blinken, şehir dışında başka programı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmemişti. Bu ziyarette ise Blinken'ın İstanbul'da Dışişleri Bakanı Fidan ile görüşmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da kabul edilmesi öngörülüyor. Masada ise kritik 5 konunun olması bekleniyor.

İLK GÜNDEM MADDESİ 'GAZZE'

Blinken'ın ziyaretinde ilk gündem maddesi Gazze olacak. İsrail'in Gazze'de insanlık suçuna varan ihlalleri dünya kamuoyunun tepkisini toplarken ABD'nin, Tel Aviv'e desteği Amerikan halkı da dahil olmak üzere birçok kesim tarafından eleştiriyle karşılanıyor. İnsani durumun günden güne kötüye gittiği ve krizin yayılma ihtimalinin konuşulduğu bu dönemde ABD'li bakanın bölge ülkelerini ziyareti önem taşıyor.

F-16 VE İSVEÇ'İN ÜYELİĞİ

NATO genişlemesi ve İsveç'in ittifaka üyeliği de görüşmelerde gündeme gelecek. İsveç'in ittifaka üyeliği TBMM Dışişleri Komisyonu tarafından onaylandı, Genel Kurul'da görüşülme aşamasına geldi.

Türkiye, ABD'den talepte bulunduğu F-16 Blok 70 modernizasyon ve satın alım talebini İsveç'in NATO üyeliğine bağlamasını doğru bulmadığını bildirdi, karar için TBMM'yi işaret etti. F-16'lar konusunda ABD'nin müttefiklik ruhuna uygun biçimde hareket etmesi ve verilen taahhütlerin yerine getirilmesi beklentisini yineleyecek.

TERÖRLE MÜCADELE MASAYA YATIRILACAK

Görüşmelerde terörle mücadele konusunda atılması gereken adımlar masaya yatırılacak, bölücü terör örgütünün Suriye'deki varlığını son verilmesi gerektiği Ankara tarafından vurgulanacak. ABD'nin DEAŞ'la mücadele bahanesiyle desteklediği YPG/PYD'nin Suriye'de gerçekleştirdiği terör faaliyetleri bir kez daha Blinken'ın dikkatine sunulacak.

Türkiye'nin Suriye ve Irak'ın kuzeyinde "son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar" mottosuyla gerçekleştirdiği terörle mücadele operasyonları ve sahadaki son durum da istişare edilecek.

100 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaştırılması için atılan ve atılacak adımlar ile stratejik mekanizma toplantılarında alınan kararların da bugün masada olması bekleniyor.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Sabah Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...