Cihat Yaycı'dan Kıbrıs yorumu: Türk dünyası tanıyabilir

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Cihat Yaycı'dan Kıbrıs yorumu: Türk dünyası tanıyabilir

Gündem Haberleri

Yaycı, KKTC’nin ‘TDT’nin Dubai’si olma yolunda ilerlediğine dikkat çekerek, yeni havalimanının, ülkenin diğer devletler tarafından tanınma sürecini başlatacağını söyledi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Hizmete açılan Yeni Ercan Havalimanı, Türk Devletler Teşkilatının (TDT) tek ada devleti olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) jeopolitik ve stratejik önemini daha da artıracak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da açılışına katılacağı yeni terminal, adanın statüsünün değişmesi için de kapı aralayacak.

Terminalin adaya kazanımlarını gazetemize değerlendiren Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, KKTC’nin ‘TDT’nin Dubai’si olma yolunda ilerlediğine dikkat çekerek, yeni havalimanının, ülkenin diğer devletler tarafından tanınma sürecini başlatacağını söyledi.

"ADAYI BİR ÜST LİGE TAŞIYACAK"

Yaycı "KKTC, aynı zamanda TDT’nin Dubai’si olma potansiyeline sahip tek ada devleti. Bu noktadan bakıldığında, 15 milyon kapasiteli havalimanı, KKTC’nin varlığını çok güçlendirecek. Adayı ekonomi, siyaset ve güvenlik alanında bir üst lige taşıyacak" dedi.

"KKTC’nin, TDT başta olmak üzere dünyaya açılmasının, bu havaalanı vasıtasıyla başladığını söylemek uygun olur" diyen Müstafi Tümamiral Yaycı,"KKTC’nin tanınması, çok uzun soluklu bir mücadele ve bunda önemli bir safhaya gelindi. Bu kararlılıkla devam edilirse ülke, çok yakın bir zamanda, çok daha güçlü bir konuma gelecek. Tanınma da bunan ardından başlayacak" ifadelerini kullandı.

ÜYELİK, TANINMAK İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

KKTC’nin TDT’ye gözlemci üye oluşuna dikkati çeken Yaycı, söz konusu üyeliğin KKTC’nin resmen bağımsız bir ülke olarak tanınması için önemli bir adım olduğuna işaret etti. Yaycı şunları kaydetti:

"Gözlemci üye olabilmek için devlet olmak gerekir. Bu üyelik, KKTC’nin bir devlet olarak uluslararası hukuktaki varlığının teyidi olmuştur. Ayrıca, TDT’ye üye devletlerinin denizlere açılan kapısı yok. KKTC, Türkiye ile Türk dünyasının denize açılan kapısı. Dünya ticaretinin yüzde 85-90’ının deniz ulaştırması yoluyla yürütüldüğünü ve gayrisafi millî hasılanın üçte birinin denizlerden elde edildiğini düşünecek olursak, Mavi Vatan’ın önemi, bir kez daha ortaya çıkar.

KKTC, bulunduğu son derece önemli stratejik ve jeopolitik konum nedeniyle hem Süveyş Kanalı’na hem Orta Doğu’ya hem Doğu Akdeniz’e hem de Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına yakınlığı nedeniyle bir ada devleti olarak çok ciddi bir potansiyele sahip."

İLK ERDOĞAN'IN UÇAĞI İNECEK

Yeni Ercan Havalimanı’na ilk inişi Erdoğan’ın uçağı gerçekleştirecek. Körfez temaslarının ardından bugün KKTC’ye geçecek olan Erdoğan’ı KKTC Cumhurbaşkanı Tatar karşılayacak.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...