Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'da: Lviv'deki üçlü zirve sona erdi

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'da: Lviv'deki üçlü zirve sona erdi

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve BM Genel Sekreteri Guterres arasında Lviv'deki üçlü zirve başladı. İşgalin başından bu yana ilk kez Ukrayna'ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy ile baş başa görüşme gerçekleştirdi. İki saat süren görüşmeye ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve BM Genel Sekreteri Guterres arasında Lviv'deki üçlü zirve sona erdi. Liderler, görüşmede Ukrayna-Rusya savaşını diplomatik yollarla sona erdirmek ve Ukrayna tahılının ihracatı için oluşturulan mekanizmayı sürdürmek için atılabilecek adımları ele aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin daveti üzerine günübirlik çalışma ziyareti için Lviv’e gitti. Erdoğan, Lviv'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşecek. Ziyaret sırasında Erdoğan, Zelenski ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in üçlü bir görüşmesi sona erdi. 

Erdoğan, Zelenski ve Guterres, Ukrayna-Rusya savaşını diplomatik yollarla sona erdirmek ve Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihracatı için oluşturulan mekanizmayı sürdürmek için atılabilecek adımları tartıştı.

Liderlerin, ortak bir basın toplantısı düzenlemeleri bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'da: Lviv'deki üçlü zirve sona erdi

Cumhurbaşkanlığı uçağı ile Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan hareket eden Erdoğan’ın Ukraynalı mevkidaşı Zelenskiy ile stratejik ortaklık düzeyindeki Türkiye-Ukrayna ilişkilerini değerlendirmesi bekleniyor.

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukraynalı mevkidaşıyla yapacağı görüşmelerde stratejik ortaklık düzeyindeki Türkiye-Ukrayna ilişkileri tüm veçheleriyle değerlendirilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin daveti üzerine Polonya üzerinden, kara yoluyla Ukrayna'nın Lviv kentine gitti. 

Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da eşlik ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'da: Lviv'deki üçlü zirve sona erdi

Buradaki başbaşa görüşme sonrası iki lider ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bir araya gelecek. Görüşmenin ardından Erdoğan, Zelenskiy ve Guterres ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Ukraynalı mevkidaşıyla yapacağı görüşmelerde stratejik ortaklık düzeyindeki Türkiye-Ukrayna ilişkileri tüm veçheleriyle değerlendirilecek.

Söz konusu görüşmede Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihracı amacıyla teşkil edilen mekanizmanın faaliyetlerinin artırılarak sürdürülmesi ile Ukrayna-Rusya Savaşı'nın diplomatik yollarla sona erdirilebilmesine yönelik olarak atılabilecek adımlar ele alınacak.

Guterres İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret edecek

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de Guterres'in Ukrayna ziyaretinin ayrıntılarını açıkladı.

ERDOĞAN VE ZELENSKİY BAŞ BAŞA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmesi sona erdi.

Potoçki Sarayı'ndaki basına kapalı görüşme, yaklaşık 2 saat sürdü.

LVİV'DE 3'LÜ ZİRVE

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Zelenskiy'nin baş başa görüşmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de görüşmeye katıldı. Potoçki Sarayı'ndaki üçlü zirve saat 16.50'de başladı.

BAKAN AKAR UKRAYNALI MEVKİDAŞI İLE BİR ARAYA GELDİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile bir araya geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin daveti üzerine Lviv'e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın heyetinde yer alan Bakan Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov ile görüştü.

Potoçki Sarayı'ndaki görüşmede, ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'da: Lviv'deki üçlü zirve sona erdi

 

 


Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...