Deprem uzmanı 'tesadüf değil' diyerek uyardı! HAARP söylentileri için çok konuşulacak çıkış

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Deprem uzmanı 'tesadüf değil' diyerek uyardı! HAARP söylentileri için çok konuşulacak çıkış

Gündem Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Asrın felaketinin yıldönümünde Türkiye'de son günlerde üst üste depremler yaşanmaya devam ediyor. Hakkari bugün 4.4 şiddetinde sallanırken, Malatya'da 3.7'lik bir deprem yaşandı. Depremlerin ardından KTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Özgenç Akın'dan dikkat çeken uyarı geldi. "Oldukça fazla deprem yaşıyoruz. Depremlerin bu şekilde dağılım göstermesi bir tesadüf değil." diyen Özgenç, HAARP iddialarına da cevap verdi.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin yıldönümünde Türkiye'nin birçok bölgesinde yeni sarsıntılar meydana gelmeye devam ediyor. 50 bini aşkın vatandaşımızın acısı yüreklerde taze iken bugün Hakkari ve Malatya'da üst üste depremler yaşandı. Sabah saatlerinde Hakkari 4.4 ile sarsılırken, Malatya'da 3.7 şiddetindeki deprem korkuttu. Yaşanan depremlerin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Özgenç Akın'dan depreme ilişkin dikkat çeken uyarılar geldi. Özgenç Akın "Oldukça fazla deprem yaşıyoruz. Depremlerin bu şekilde dağılım göstermesi bir tesadüf değil." dedi.

ÇOK FAZLA DEPREM YAŞIYORUZ

Özgenç Akın, Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu konusunda uyarılarını yineledi. Şili, Meksika ve Japonya'da daha derinde deprem yaşandığına işaret eden Özgenç Akın,  "Özellikle Türkiye'nin içerisinde olduğu deprem kuşağında oldukça fazla deprem yaşıyoruz. Depremlerin bu şekilde dağılım göstermesi bir tesadüf değil. Afrika ve Arap levhasının bize itmesiyle bu depremler meydana geliyor." ifadelerini kullandı.

Deprem meydana geldiği andan itibaren gücünün giderek arttığını söyleyen Akın, güvenli bir yere sığınmak için sınırlı bir zamanın olduğunu söyledi. Akın, "Depremin gücü giderek artacak azalmayacak dolayısıyla çöp kapan tutun prosedürünü uygulamanız için aslında çok kısıtlı bir zamanınız olacak. Buna göre kendi planınızı yapmak zorundasınız." dedi.

Deprem uzmanı 'tesadüf değil' diyerek uyardı! HAARP söylentileri için çok konuşulacak çıkış

SAVAŞ GEMİSİ (HAARP) DEPREM ÜRETEBİLİR Mİ?

Sosyal medyada HAARP ismini verilen, tamamen radyo dalgası sinyalleri gönderen antenlerin deprem ürettiği iddialarına ilişkin konuşan Özgenç Akın, "Tabi ki bunlar bilimsel değil. Bu şekilde depremler kesinlikle meydana gelmez. Herhangi bir devletin gemisi savaş gemisi bir deprem oluşturamaz. Lütfen bilimle kalalım böyle şeylere dikkat etmeyelim.

Deprem büyüklüğü ve şiddeti birbirinden tamamen farklı kavramlardır bunları çok karıştırıyoruz. Depremin büyüklüğü aletsel bir büyüklüktür depremin büyüklüğü değişmez fakat şiddet ise uzaklıkla azalır. Bunu nasıl ayırt edebilirsiniz deprem büyüklüğü ondalık sayılarla gösterilir yani siz 5.6 büyüklüğünde diyebilirsiniz 5,6 şiddeti ifadesi yanlıştır. Lütfen bunlara artık dikkat edelim. Çünkü ülkemiz deprem ülkesi" diye konuştu.

Deprem uzmanı 'tesadüf değil' diyerek uyardı! HAARP söylentileri için çok konuşulacak çıkış

"FAY YOK DİYE GÜVEN ALTINDA OLDUĞUNUZU DÜŞÜNMEYİN"

Depremin afet olmadığını vurgulayan Akın, “Uzaklık hasar ilişkisi yine çok önemli bir konu. Biz ilimizde fay yok veya çevre ildeki bir deprem bizi etkilemez diye düşünmeyin. Çünkü 1970 depreminde 135 kilometre uzaklıktaki bir TOFAŞ fabrikası yıkıldı. Maraş depreminde ise 300 kilometre ileride binalar yıkıldı. Trabzon ülkemizdeki en aktif faylardan bir tanesi olan Kuzey Anadolu hattına uzaklığı yaklaşık olarak 150 kilometre. Dolayısıyla sizin yapınızda ya da zemininizde meydana gelen bir problemden dolayı bizim yani Trabzon'da çok güven altında olduğumuzu söyleyemeyiz. Bu tamamen sizin zemininize ve yapınıza bağlı olarak değişmektedir. Deprem afet değildir. Bunu afete çeviren bizim bilgisizliğimiz, cehaletimizdir. Her ne kadar can kayıpları üzücü olsa da bu dünyamızın yaşadığına işaret eder. Eğer depremler olmasaydı biz mineral içeriği yüksek, verimli topraklara ulaşamazdık. Hidrokarbon rezervuarları oluşmazdı. Yeraltı sularına ve jeotermal enerjiye ulaşamazdık” ifadelerini kullandı.

ÜLKE ÇAPINDA ACİL DEPREM SEFERBERLİĞİ

Yapısal dönüşümler yerine kentsel dönüşüm yapılması gerektiğinin altını çizen Akın, “Ülke çapında acilen deprem seferberliği ilan edilmeli. Resmi kurum ve kuruluşların denetim konusunda daha aktif rol amaları gerekiyor. Yapısal dönüşüm yerine kentsel dönüşüm yapılmalı. Biz bazen bir yapıyı yıkıyoruz ve o yapının yerine yenisini yapıyoruz. Halbuki bu kentsel dönüşüm değil yapısal dönüşüm oluyor. Afete dayanıklı, dirençli bir yapının olduğunu öğrenmemiz ve bunu kesinlikle bireysel olarak talep etmemiz gerekiyor. Biz bir ev alırken öncelikle afete dirençli mi değil mi özelliklerine bakmak yerine başka şeylere bakıyoruz. Bu alışkanlığımızı bırakmamız lazım” dedi.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...