Depremle ilişkisi kanıtlandı! Güneş ısısının gizli etkisi keşfedildi
Deprem konusu, Türkiye'de vatandaşların olası bir felaket endişesiyle hayatlarını sürdürmesine neden olurken, bilim dünyası da depremleri tetikleyen faktörleri araştırmaya devam ediyor. Japonya'da araştırmacılar, güneş ısının Dünya'nın tektonik hareketliliğine olası etkisini araştırdı. Güneşin, atmosferik sıcaklıktaki değişiklikleri tetiklediğini bunun ise kaya özelliklerini ve yer altı sularının hareketini etkileyebildiğini gözlemledi.
Ege Denizi'nde geçtiğimiz haftalarda artan depremler sonrası, jeopolitik olarak deprem ülkesi olan Türkiye'de vatandaşlar her gün olası bir felaketin tedirginliğiyle uyanıyor. Bu nedenle, konu hakkındaki araştırmalar da yakından takip ediliyor.
Türkiye'de bir ilk! Deprem bölgesinde inşa edildi: Tam 16 mahallenin birleşiminden oluşuyor
GÜNEŞ ISISI HAREKETLİLİĞİ TETİKLİYOR
Bilim dergisi Chaos'ta yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, Japonya'nın Tsukuba Üniversitesi ve Ulusal İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, güneş ısının Dünya'nın tektonik hareketliliğine olası etkisini araştırdı.
Araştırmacılar deprem verilerine, güneş aktivitesine ve yüzey sıcaklıklarına dayanan matematiksel modeller uygulayarak, güneş ısısının atmosferik sıcaklıktaki değişiklikleri tetiklediğini bunun ise kaya özelliklerini ve yer altı sularının hareketini etkileyebildiğini gözlemledi.
Ege Denizi'ndeki depremler Osmanlı arşivinden çıktı! Santorini'de yaşananlar ilk jeoloji kitabına konu olmuş
"KIRILGAN VE ÇATLAMAYA EĞİMLİ HALE GETİREBİLİR"
Çalışma ekibinden Matheus Henrique Junqueira Saldanha, güneşten gelen ısının atmosferik sıcaklığı artırarak kayaları kırılgan ve çatlamaya eğilimli hale getirebileceğini vurguladı.
Saldanha, ayrıca, güneşten gelen ısının yeraltı sularının hareketliliğini tetikleyerek tektonik plaka sınırları üzerindeki baskıyı değiştirebileceğini kaydetti.
Çalışmalarda sona gelindi! Depremin yıktığı şehrin en işlek caddesi yeni çehresine kavuşuyor
DEPREMLER TAHMİN EDİLEBİLİR Mİ?
Çalışmadan depremleri tetikleyen faktörlere dair daha fazla veri elde etmeyi umduklarını belirten Saldanha, "Isı ve su çoğunlukla yerkabuğunun üst katmanlarını etkilediği için bu mantıklı. Bu faktörler depremlerin ana itici güçleri olmasa da sismik aktiviteyi tahmin etmeye yardımcı olabilir." ifadesini kullandı.
Öte yandan, bu çalışmanın yüzeye yakın depremlerin tahmin edilmesini kolaylaştırabileceği ifade ediliyor.
