Devlerin buluşması: Çin ve Rusyasız ilk G20 zirvesi

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Devlerin buluşması: Çin ve Rusyasız ilk G20 zirvesi

Gündem Haberleri  / HABER MERKEZİ

ABD ile Çin, Batı ile Rusya arasındaki gerilimlerin gölgesinde gerçekleşecek zirve, fay hatlarının ortasındaki ev sahibi Hindistan’ın yükselen güç olarak dünya siyasetinde nasıl bir role hazırlandığının ipuçlarını verecek.

İSMAİL KAPAN'IN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Hindistan’ın Yeni Delhi kentinde düzenlenecek 2023 G20 Liderler Zirvesi bugün başladı.

Zirvede, dünya liderleri, Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan iklim krizine, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden dijital dönüşüm ve altyapıya kadar yerkürenin geleceğini ilgilendiren sorunları masaya yatıracak.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılmayacağı zirve, ABD ile Çin arasındaki jeopolitik rekabet ile Ukrayna’daki savaş sebebiyle Batı ile Rusya arasında süregelen gerilimlerin gölgesinde gerçekleşecek. Zirve, kendini tüm bu fay hatlarının çakıştığı konumda bulan Hindistan’ın, yükselen güç olarak dünya siyaset sahnesinde nasıl bir role hazırlandığının ipuçlarını verecek.

DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 60'INI TEMSİL EDİYOR

G20, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ını, küresel ticaretin yüzde 75’ini, küresel gayrisafi hasılanın ise yüzde 85’ini temsil ediyor.

Hindistan’ın ev sahipliğindeki 18. G20 Zirvesi’nde, Covid-19 sonrası küresel ekonomik toparlanmadaki sorunlar ve büyümenin geleceği, iklim krizine karşı yeşil kalkınmanın geliştirilmesi ve iklim finansmanı, ‘Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Kalkınma Hedefleri’ndeki ilerlemenin gözden geçirilmesi, teknolojik dönüşüm ve dijital altyapı, 21. yüzyılda çok taraflı uluslararası kurumların reformu ile kadınların sosyoekonomik kalkınmaya katkısının güçlendirilmesi ana konu başlıkları olacak. Zirvenin teması ise “Tek dünya, tek aile, tek gelecek” olarak belirlendi.

Rusya-Ukrayna Savaşı, geçen yılki G20’de olduğu gibi bu zirvede de en çok ihtilafa sebep olan konuların başında geliyor.

RUSYA'NIN TEMSİLCİSİ LAVROV

Savaşın başlamasından bu yana uluslararası toplantılara katılmaktan ve dış ziyaretlerden kaçınan Rusya lideri Putin, geçen yıl olduğu gibi bu zirvede yer almayacak. Zirvede Rusya’yı, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil edecek. Rus liderin toplantıya video mesaj göndermesi gündeme gelmiş, daha sonra iptal edilmişti.

Zirvenin sonuç bildirisinde Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin bir ifadenin yer alması konusunda uzlaşma olmadığı ifade ediliyor. ABD ve Batılı ülkelerin, bildiride “Rusya’nın Ukrayna işgalini kınayan” bir ifadenin yer almasını savunduğu, Moskova’nın yanı sıra Pekin’in ifadeye karşı çıktığı aktarılıyor.

Moskova’ya uygulanan ekonomik yaptırımlar sebebiyle enerji ticareti güzergâhının değişmesiyle Rusya ile petrol ticaretinde artış görülen Hindistan’ın da bu konuda ısrarcı olmayacağı öngörülüyor.

ÇİN'DEN 2008'DEN BU YANA BİR İLK

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de 2008’den bu yana ilk defa zirveye katılmayacak, Başbakan Li Çiang, Cinping’i temsil edecek. Şi’nin G20’ye katılmayarak çok taraflı bir platformda ABD lideri ile üst düzey temastan kaçınması, iki ülke arasında soğuk savaş bulutlarının henüz dağılmadığını gösteriyor.

Yeni Delhi zirvesinde ayrıca Afrika Birliği’nin (AfB) G20 üyeliğine kabul edilmesi gündemde olacak. Hindistan, zirvede birliğin G20’ye katılımını sağlayarak “Batı ile küresel güney arasında köprü” imajını güçlendirmek istiyor.

Devlerin buluşması: Çin ve Rusyasız ilk G20 zirvesi

ERDOĞAN HIZLI BAŞLADI

G20 Liderler Zirvesi için Yeni Delhi’de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayağının tozuyla Japonya Başbakanı Kişida Fumio’yu kabul etti. Erdoğan’ın kaldığı otelde gerçekleşen görüşmeye Dışişleri Bakanı Fidan, Maliye Bakanı Şimşek ile MİT Başkanı İbrahim Kalın da katıldı. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

50 BİN POLİS GÖREV YAPIYOR

Zirve için 50 binden fazla polis görev yapıyor. Zirvenin yapılacağı bölgede birçok cadde, sokak ve iş yeri üç gün süreyle kapatıldı. Bazı bölgelerde de seyahat sınırlamaları uygulanıyor. Polisin, toplantının yapılacağı alana giden güzergahta bazı yolları bariyerlerle kapattığı görüldü. G20 hazırlıkları tamamlanan Yeni Delhi’de cadde ve sokaklar, kaldırım ve billboard’lar zirve için “G20” başlığıyla süslendi, kavşaklara G20 üyesi ülkelerin bayrakları asıldı.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...