Alper Gezeravcı 1 hafta gözlem altında tutulacak

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:

Gündem Haberleri  / Anadolu Ajansı

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 48 saatlik yolculukla Dünya'ya döndü. Gezeravcı'nın içinde yer aldığı Axiom-3 (Ax-3) ekibi gemiye alınan Dragon kapsülünden çıkarıldı. Astronotların bir hafta gözlem altında tutulması ve adaptasyon süreçlerinin tamamlanması bekleniyor. 

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay macerası sona erdi. Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Axiom-3 ekibinin 48 saatlik dönüş yolculuğu canlı yayınlanırken, ekipteki Gezeravcı, Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt, kapsülden çıkarıldı.

Ax-3 ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) 7 Şubat TSİ 17.20'de ayrılmıştı. Ekibi taşıyan  Dragon kapsülü, ABD yerel saatiyle 18 Ocak 16.49'da (19 Ocak TSİ 00.49) NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatılmıştı. Yolculuğu yaklaşık 36 saat süren Ax-3 mürettebatı, 20 Ocak'ta ISS'ye ulaşmıştı.

İLK ETAPTA SU VE YEMEK İHTİYAÇLARI KARŞILANACAK

TÜBİTAK UZAY Proje Yöneticisi Ömer Ataş, Gezeravcı'nın Dünya'ya dönüş süreciyle ilgili değerlendirmelerini paylaştı. 

Alper Gezeravcı 1 hafta gözlem altında tutulacak

Ataş, suya inişten sonra hücum botlarla ilk ekibin astronotlara ulaştığına işaret ederek, "Gemiye alınmalarının ardından doktorlar kapsüllerin kapılarından birini açacak ve içeri girip astronotların durumunu kontrol edecek. Onları tek tek kapsülden çıkaracaklar. Astronotlar, kurtarma gemisi içerisinde bulunan kontrol odasına alınacak, ilk kontroller orada gerçekleşecek.

BİR HAFTA ADAPTASYON SÜRECİ

İlk etapta su ve yemek ihtiyaçları karşılanacak. Uzay kıyafetlerini değiştirecekler, ardından gemiye inen helikopter vasıtasıyla yakındaki havaalanına geçecekler, sonra hemen Houston'a hareket edecekler. Suya indikten Houston'a kadar geçecek süre 5-6 saati bulacak. Astronotların standart olarak bir hafta gözlem altında tutulması ve adaptasyon sürecinin tamamlanması bekleniyor." diye konuştu.

Tarihinde ilk kez ISS'te Türkçe konuşulduğuna dikkati çeken Atasever, bu durumun paradigma değişikliğine sebep olacağını ve gençlerin de buna sahip çıkmasını umduğunu söyledi.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...