Dünyanın gözü Hindistan’da! G20 Liderler Zirvesi yoğun gündeme başladı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri  / İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı

Dünyanın takip ettiği G20 Liderler Zirvesi Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin liderleri karşıladığı resmi törenle bugün başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik zirve öncesi Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile biraraya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugünkü ikili görüşmelerine BAE Devlet Başkanı El Nahyan ile başladı. Erdoğan daha sonra Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile ile bir araya geldi. Modi, açılış konuşmasında G20 üyelerinin AfB'ye daimi üye statüsü verilmesi konusunda anlaşıldığını belirtti. MIKTA Liderler Zirvesi'nde açıklamalarda bulunan Erdoğan, Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılara tepki gösterirken, tahıl krizinin çözümü için de önemli açıklamalarda bulundu.

G20 liderler Zirvesi'nde dünya liderleri, Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan iklim krizine, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden dijital dönüşüm ve altyapıya kadar yerkürenin geleceğini ilgilendiren sorunları masaya yatıracak. Liderler ‘Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek’ ana temasıyla gerçekleşen zirvede bir araya gelecek.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki törende zirveye katılan liderleri tek tek karşılayarak fotoğraf çektirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu liderler tören kapsamında "Liderler Alanı"nda bir araya geldi. Törenin ardından liderler zirve oturumlarına katılmak üzere kongre merkezine giriş yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve öncesi Hindistan Başbakanı Narendra Modi tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan  "Tek Dünya" temasıyla gerçekleştirilen günün ilk oturumunda yer aldı.

Dünyanın gözü Hindistan’da! G20 Liderler Zirvesi yoğun gündeme başladı

ERDOĞAN İKİLİ GÖRÜŞMELERE BAŞLADI: BAE DEVLET BAŞKANIYLA BİR ARAYA GELDİ

Erdoğan, zirve kapsamında bulunduğu Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de ikili temaslarda bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile bir araya geldi.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da hazır bulundu.

Dünyanın gözü Hindistan’da! G20 Liderler Zirvesi yoğun gündeme başladı

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile görüşmesinin ardından Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile ile bir araya geldi.

Dünyanın gözü Hindistan’da! G20 Liderler Zirvesi yoğun gündeme başladı

ERDOĞAN, MIKTA LİDERLER ZİRVESİ'NE KATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yeni Delhi'de Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya'nın oluşturduğu MIKTA Liderler Zirvesi'ne katıldı.

ERDOĞAN G20'DE İLK MESAJLARINI VERDİ

Dünyada adaletsizlikler büyürken uluslararası kuruluşların bu sorunlara çözüm üretme kabiliyeti maalesef azalıyor. Bu tablo; çatışmaların barışçıl yollardan çözümü, daha adil bir dünyanın inşa edilmesi çok taraflılığın güvence altına alınması noktasında bizim sorumluluğumuzu daha da artırmaktadır. Her fırsatta dile getirdiğimiz 'Dünya 5'ten büyüktür' tespitimizin gerisinde işte bu durum vardır.

KUR'AN'A YÖNELİK SALDIRILARA TEPKİ

Nefret suçları, ayrımcılık, İslam ve yabancı düşmanlığı yerine karşılıklı saygıyı, bir arada yaşama kültürünü hakim kılmamız gerekiyor. Hemen her gün ifade özgürlüğü kılıfıyla 2 milyar insanın en mukaddes değerlerine saldırılmasına izin verilmesi asla kabul edilemez. Hangi dine mensup olursa olsun insana saygı duyan herkesin buna itiraz etmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak bu konudaki tepkimizi ifade etmeyi sürdüreceğiz. Ayrıca uluslararası kuruluşların daha kapsayıcı, temsil niteliğine haiz, adil, demokratik, şeffaf, hesap verebilir ve etkin kılınması şarttır. MIKTA gibi oluşumlar da bu bakımdan büyük önem taşıyor.

"TAHIL KRİZİNE KATKIDA BULUNABİLİRİZ"

MIKTA ülkeleri olarak tüm dünyayı tehdit eden gıda kriziyle mücadelede yapıcı katkılarda bulunabileceğimize inanıyorum. Birlikteliğimizin krizlerle ve yeni meydan okumalarla mücadele çabalarına destek olmasını temenni ediyorum. Değerli dostum Joko Widodo'ya (Endonezya Devlet Başkanı) bu buluşmayı gerçekleştirdiği için teşekkür ediyorum."

AFRİKA'YA DAİMİ ÜYE STATÜSÜ İÇİN ANLAŞILDI

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, başkent Yeni Delhi'de düzenlenen zirvenin açılış konuşmasında, "Afrika Birliği temsilcisini G20'nin daimi üyesi olarak yerini almaya davet ediyorum." dedi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, ülkenin adının "India" yerine "Bharat" olarak değiştirilmesi tartışmalarının yaşandığı bir dönemde, Modi'nin ülkesinin Sanskritçe ismi "Bharat" yazan tabelanın önünde konuşması dikkati çekti.

Başbakan Modi, dünyanın en büyük ekonomilerinden oluşan G20 üyelerinin AfB'ye daimi üye statüsü verilmesi konusunda anlaştığını belirtti.

Modi, konuşmasının ardından AfB Dönem Başkanı Azali Assoumani ile el sıkıştı.

AfB'nin, Avrupa Birliğinden sonra G20'ye daimi üye olan ikinci bölgesel blok olması konusu yaygın destek görüyordu.

Dünyanın gözü Hindistan’da! G20 Liderler Zirvesi yoğun gündeme başladı

ZİRVEYE KATILAN LİDERLER

Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, Arjantin Devlet Başkanı Andres Alberto Fernandez, Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese yer alacak.

Dünyanın gözü Hindistan’da! G20 Liderler Zirvesi yoğun gündeme başladı

G20 LİDERLER ZİRVESİ GÜNDEMİ

Küresel ekonomik üretimin yüzde 85'ini ve dünya ticaretinin yüzde 75'ini temsil eden, dünya nüfusunun üçte ikisini kapsayan G20 ülkelerinin liderleri, bu yılki üç oturumluk toplantıda kapsamlı küresel ekonomik reformları ele alacak.

Dünyanın gözü Hindistan’da! G20 Liderler Zirvesi yoğun gündeme başladı

Bu yıl ilk kez "dönem başkanlığı" heyecanını yaşayan Hindistan'ın zirvede yeşil kalkınma, hızlandırılmış/kapsayıcı ve dirençli büyüme, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde hızlandırılmış ilerleme, teknolojik dönüşüm ve dijital kamu altyapısı, 21. yüzyıl için çok taraflı kurumlar, kadın liderliğinde kalkınma gibi konuları öne çıkarması bekleniyor.

Ayrıca sürdürülebilir kalkınmanın yanı sıra gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkların azaltılması konusu da toplantıda gündeme getirilecek.

Hindistan'ın bir yılı aşkın dönem başkanlığında G20'de, çok taraflı kuruluşlardan gelişmekte olan ülkelere daha fazla borç, uluslararası borç yapısında reforma gitme, kripto para düzenlemeleri, enerji ve gıda güvenliğinde jeopolitik belirsizliklerin etkisi gibi konular ele alınacak.

Dünyanın gözü Hindistan’da! G20 Liderler Zirvesi yoğun gündeme başladı

CUHMURBAŞKANI ERDOĞAN, GÜNEY KORE DEVLET BAŞKANI YOON İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’deki Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde "Tek Dünya" temasıyla gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi’nin ilk oturumunun ardından ikili görüşmelerini sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye-Güney Kore ikili ilişkileri ele alınırken, mevcut ilişkileri geliştirecek adımlar ile iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve küresel meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu.

Dünyanın gözü Hindistan’da! G20 Liderler Zirvesi yoğun gündeme başladı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ALMANYA BAŞBAKANI SCHOLZ'LA GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİ

Görüşmede, Türkiye-Almanya ikili ilişkileri ele alınırken Türkiye-AB diyalog mekanizmasının yeniden işletilmesi, Rusya-Ukrayna savaşı ile bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Almanya Başbakanı Scholz'a, kısa bir süre önce geçirdiği kaza nedeniyle geçmiş olsun dileklerini ileten Erdoğan, iki ülke arasında 2022 yılında ulaşılan 45 milyar dolarlık ticaret hacmini artırmak için enerji arzı, yenilenebilir enerji, inovasyon ve teknoloji transferleri gibi alanlarda iş birliğini güçlendirmek gerektiğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da görüşmede hazır bulundu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...