Erdoğan, Alman Şansölye'nin yüzüne baka baka söyledi: İsrail'e borcu olan konuşamıyor!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Erdoğan, Alman Şansölye'nin yüzüne baka baka söyledi: İsrail'e borcu olan konuşamıyor!

GÜNDEM Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’i destekleyen Almanya Başbakanı Scholz’a tarihî cevap verdi. Nazilerin yaptığı soykırıma atıfta bulunan Erdoğan “Biz holokost cenderesinden geçmedik” dedi.

ERCAN GÜRSES'İN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî temaslarda bulunmak üzere Almanya’nın başkenti Berlin’e gitti. Erdoğan, önce Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier, daha sonra Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Scholz, görüşme öncesi basın toplantısı düzenledi. Sakin başlayan toplantı, Scholz’un, İsrail’i destekler açıklamalarının ardından gerildi. Erdoğan, “Bizim İsrail’le olan dayanışmamız hiçbir şekilde tartışmaya açık değil.İsrail’in kendisini savunma hakkı var” diyen Alman lidere dünya basınının önünde tarihî bir ders verdi.

Erdoğan, Alman Şansölye'nin yüzüne baka baka söyledi: İsrail'e borcu olan konuşamıyor!

“İSRAİL’DE NÜKLEER SİLAH VAR’”

 Gazze’de yaşananlardan dolayı Hamas’ı suçlayan Olaf Scholz’e karşı çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Açık ve net konuşmayı severim. Burada da öyle olacağım. 7 Ekim tarihi Gazze için bir başlangıç olarak anlatılıyor. Ancak sonraki süreç hiç konuşulmuyor. Şu an itibarıyla 13 binden fazla Filistinli çocuk, kadın, yaşlı öldürüldü. Neredeyse Gazze diye bir yer kalmadı. Yatıyorlar kalkıyorlar ‘Hamas, Hamas, Hamas’. Onların silah varlığı, gücü ile acaba İsrail’inki mukayese edilebilir mi? İsrail’in nükleer silahı var mı, var. Bunu İsrail’e sorarsanız var demez; çünkü onlar yalanı çok iyi kullanır” şeklinde konuştu.    

ALMAN GAZETECİ CEVABINI ALDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir Alman gazetecinin “İsrail’e ‘faşist devlet’ dediniz. Bunu hangi gerekçelere dayandırıyorsunuz?” sorusuna da sert bir karşılık verdi. İsrail’in, ibadethaneleri ve hastaneleri hedef aldığını hatırlatan Erdoğan “Sen kilisenin vurulmasından rahatsız olmuyor musun? Çocuklar öldürülüyor. Bunlar yapılırken elimiz kolumuz bağlı mı duracağız? Sesimizi çıkarmayacak mıyız? Tarihe hesap veremeyiz. Ben rahat konuşuyorum, çünkü bizim İsrail’e borcumuz yok. Ama borçlu olanlar rahat konuşamıyor. Biz holokost cenderesinden geçmedik. Başbakanlık dönemimde ilk defa antisemitizm konusunda tavır koymuş liderim. Dünyada hiçbir başbakan koymamıştı” sözlerini sarf etti.

“HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUN”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ateşkes çağrısını tekrarlayarak “Yaşananlar 1967 sınırları temelinde iki devletli çözümün kaçınılmaz olduğunu bir kere daha bizlere göstermektedir. Türkiye olarak amacımız İsrail ve Filistinlilerin yan yana, barış içinde yaşadığı iklimin tesisidir. Orta Doğu’da adil ve kalıcı barışın temini için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyorum. Rehinelerin takası deniyor, buna da varız. Ancak İsrail’in elindeki rehineler kat be kat fazla. Bunu görmezsek haksızlık olur” değerlendirmesinde bulundu.

“TAHILIN YÜZDE 40’I AVRUPA’YA GİTTİ”

Tahıl Koridoru’na da değinen Cumhurbaşkanı “Tahılın yüzde 40’ı Avrupa’ya gitti. Yüzde 14’ü Afrika’ya, yüzde 14’ü de bize geldi. Rusya, 4-5 ülkeye ciddi miktarda tahıl göndermeye karar verdi. Değirmen safhası Zimbabve’de yok. Biz ‘Un olarak oralara göndeririz’ dedik. Bunun içim adım atacağız” şeklinde konuştu.

ATEŞKES İÇİN ÇALIŞACAKLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Bellevue Sarayı’nda görüştü. Toplantıda, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, Türkiye ile Almanya ikili ilişkileri ve küresel konular ele alındı. Liderler, Filistin’de iki devletli yapının kalıcı barışın tek çözümü olduğu konusunda aynı fikirde olduklarını söyledi. İkili, ateşkes ve yardımların bir an önce bölgeye ulaştırılması için birlikte çalışma konusunda mutabık kaldı.

"SAVAŞ UÇAĞINI BİR TEK ALMANYA MI ÜRETİYOR?"

Bir gazeteci, Almanya’nın Türkiye’ye Eurofighter savaş uçaklarını vermeyeceğini ima etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunun üzerine, “Biz, NATO’nun önde gelen ilk  beş ülkesinden biriyiz. Almanya verir  ya da vermez. Dünyada savaş uçaklarını üreten sadece Almanya mı? Birçok yerden uçak temin ederiz” dedi.

İSRAİLLİ AİLELERDEN ERDOĞAN’A MEKTUP

Rusya-Ukrayna savaşının sonlandırılması için öncü rol üstlenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu defa İsrail’in Gazze’deki kat- liamlarının durdurulması için yoğun diplomasi trafiği yürütüyor. 7 Ekim’den bu yana Gazze’de sivilleri katleden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın rehinelerle ilgili yaptığı hiçbir pazarlığa yanaşmıyor. Netanyahu’dan ümidini kesen İsrailli rehinelerin aileleri, yakınlarının kurtarılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup göndererek yardım istedi. Türkiye’den övgülerle bahseden İsrailliler, mektupta Erdoğan’ın bölgenin büyük güçlerinden birinin lideri ve Orta Doğu’da geniş etkisi olan kişi olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:

Ekselansları,
7 Ekim’de kaçırılan ve Hamas tarafından rehin tutulan rehinelerin ailesi olarak benzeri olmayan acı ve ızdıraba yol açan bu krize insani bir müdahalede bulunmanızı istiyoruz. Kaçırılmalarından beridir çocuklarımız, eşlerimiz ve yaşlı ebeveynlerimizle iletişim kuramıyoruz. Kendilerinden hiçbir haber alamadık.  Bölgenin büyük güçlerinden birinin lideri ve Orta Doğu’da geniş etkisi olan kişi olarak büyük destekte bulunabileceğiniz eşsiz bir konuma sahipsiniz. Çocuklarımızın, kardeşlerimizin ve ebeveynlerimizin nerede olduklarını bilmiyoruz. Sağlık durumlarından ve hayatta olup olmadıklarından haberimiz yok. Korkunç bir acı altındayız. Sizin de bildiğiniz gibi zaman çok önemli. Her geçen saat rehinelerin durumunun kötüleştiğinden endişeleniyoruz. Bu yüzden sizlere tüm gücünüzle rehinelerin hayatta olup olmadığını öğrenmeniz, tıbbi ihtiyaçlarını karşılamak için aracı olmanız ve derhâl salıverilmelerini sağlamak için sizden insani bir istekte bulunuyoruz.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...