Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suyumuzu korumakla vatanı korumak aynı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suyumuzu korumakla vatanı korumak aynı

GÜNDEM Haberleri  / HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin “su stresi” çeken bir ülke olduğuna işaret etti. “Su hayattır” diyen Cumhurbaşkanı “Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında fark görmüyoruz. Bunun için kendi vatandaşlarımızla birlikte tüm insanlığı su tüketiminde tasarrufa davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 Dünya Gıda Günü programına video mesaj gönderdi. Bu yılki etkinliğin, “Su hayattır, su gıda demektir. Kimseyi geride bırakma” temasıyla düzenlendiğine değinen Erdoğan, bu önemli tema altında düzenlenecek etkinliklerin hayat kaynağı suyla ilgili farkındalığı artıracağına inandığını söyledi. Türkiye’nin su stresi çeken bir ülke olarak elindeki kaynakları en verimli şekilde kullanmanın gayreti içerisinde olduğunu belirten Erdoğan, mesajlarında şunları söyledi:

Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında mahiyet itibarıyla hiçbir fark görmüyoruz. Bu amaçla hükûmet olarak son 21 yılda ülkemizin su ve gıda güvenliğini garanti altına alacak pek çok önemli projeyi hayata geçirdik. Kuraklıkla mücadele stratejisi ve eylem planımızı bu yıl yenileyerek yol haritamızı oluşturduk. Tarımsal sulama yanında sanayide ve bireysel tüketimde kullanılan su miktarının da azaltılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bunun için kendi vatandaşlarımızla birlikte tüm insanlığı su tüketiminde tasarruflu davranmaya davet ediyoruz.

KAYNAKLAR TÜKENİYOR

Dünyada her dokuz kişiden biri açlıkla boğuşuyor. Hâlbuki dünya genelinde yıllık olarak 4 ile 5 milyar ton gıda üretilmektedir. Bu miktarın 2050 yılı için öngörülen dünya nüfusuna bile yeteceği hesaplanırken maalesef günümüz dünya nüfusuna kâfi gelmiyor. Çünkü dünya genelinde her saniye üretilen 127 ton gıdanın 21 tonu zayi oluyor. Bu rakam bizlere şu an açlık çeken 735 milyon insanı tam dört kez doyurabileceğimizi ifade ediyor. Diğer taraftan israf edilen gıdanın, su kaynaklarımızın hızlı tüketilmesine sebep olduğunu da üzülerek ifade etmeliyim. Fakat israfın önüne geçmek için gösterilmesi gereken gayretler, yapay ve insan sağlığı açısından riskli çözüm arayışlarına sarf ediliyor.

EN CÖMERT ÜLKE BİZİZ

Bölgemizde yaşanan çatışmalar gıda krizini derinleştiriyor. Birleşmiş Milletler ile birlikte başlattığımız Karadeniz girişimiyle dünya piyasalarına 33 milyon ton tahıl ürünü sevk edilmesini sağlayarak küresel açlık krizi tehlikesinin önüne geçtik. Başta Afrika olmak üzere açlık tehlikesi ile karşı karşıya olan coğrafyaların yükünü hafifletmeye yönelerek çabalarımızı devam ettiriyoruz. Kalkınma yardımları konusunda dünyanın en cömert ülkeleri arasında yer alan Türkiye’nin her konuda, gıda ve su krizinin çözümünde de sorumluluk üstlenmekten çekinmeyeceğini ifade etmek istiyorum. Yarın değil bugünden başlayalım, gıdamızı koruyalım, gıda israfına son verelim.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...