Erdoğan'dan hal yasası açıklaması

Düzenleyen:
Erdoğan'dan hal yasası açıklaması

GÜNDEM Haberleri

Afrika ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Artan fiyatlara yönelik düzenlemelere değinen Erdoğan, tüketiciye yönelik üzerinde çalışılan dört düzenleme olduğunu belirtti.

Hal yasası konusuna değinen Erdoğan tüketiciyi korumayı amaçlayan düzenlemenin bitmek üzere olduğunu açıkladı.

İkinci düzenlemenin e-ticaretle alakalı olduğunu belirten Erdoğan, "Üçüncüsü perakende ve dördüncüsü de hal kanunu. Bunların hepsi birlikte düşünülebilir. Hal Kanunuyla alakalı bir taslağımız var ama arzu ettiğimiz neticeyi alabilmek için sıralı bazı adımların gerçekleşmesi gerekiyor" dedi.

"HALLERİ KAYIT ALTINA ALMAK İSTİYORUZ"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın büyük hallerinin çıkışlarında kontrol noktaları oluşturduğunu belirten Erdoğan, "Burada hem Hazine ve Maliye Bakanlığımızın hem de Ticaret Bakanlığımızın denetim elemanları var. Ürünlerin halden çıkışından markete ulaştığı fiyata, kamyonların taşıdıkları miktara kadar bir denetim söz konusu. Halleri tam anlamıyla kayıt altına almak istiyoruz." dedi.

"ÜRETİCİLERİN HALLERE GİRMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ"

Düzenleme ile fiyatların dengelenmesini amaçladıklarını ifade eden Erdoğan, "Çıkacak olan düzenlemeyle hem hal içerisindeki yönetimin regüle edilmesini hem oraya üreticilerin girmesini sağlayacağız. Yani orada belli bir kotada üretici birliklerine bir kontenjan vereceğiz ve onların hallere girmesini sağlayacağız ki fiyatların dengelenmesinde bir rol oynayabilsinler. Tabi taslağımız var ama bu düzenlemeleri yapıp akabinde onu geçireceğiz. Bir sıralaması ve bir mantığı var kendi içerisinde." diye konuştu. 

ÇALIŞMALAR 2018 YILINDA BAŞLAMIŞTI

Hal yasası ilk kez eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde günceme gelmiş, ürün kalitesi, maliyeti, zamanında ulaşım ve israfın önlenmesi noktasında yasanın büyük bir soruna çözüm olacağına değinilmişti. Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen ve 2018 itibarıyla şekillenen çalışmalar, en sonunda taslak hâlini almıştı. 

ÜRÜNLERE DİJİTAL KÜNYE GELİYOR

Yeni yasa, fahiş fiyat uygulamalarına karşı halleri dijital olarak takip etmeye imkân tanıyacak. Bu kapsamda her ürünün bir dijital künyesi olacak. Devreye alınacak dijital sistem ile piyasa fiyatları takip edilirken, ürünün hangi süreçlerden geçtiği, ne kadar ürün üretildiği, tüketildiği veya zayi edildiği izlenecek.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...