Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan EYT müjdesi! Yaş sınırı kalktı, 2 milyon 250 bin kişi emekli olmaya hak kazandı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

EYT'lilerin gözü kulağı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelecek haberdeydi. Milyonlarca kişinin beklediği müjdeyi veren Erdoğan, EYT ile ilgili düzenlemenin tamamlandığını ve 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını duyurdu. Erdoğan, EYT'de yaş sınırı olmayacağını da belirtti.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yıl ve prim konusunun dışında yaş sınırı şartının olup olmayacağı merak konusuydu.  Konuyla ilgili Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda Bakan Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de yer aldı. Görüşme sonrası kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT düzenlemsine ilişkin merak edilenleri açıkladı.

"SADECE YAŞ SEBEBİYLE EMEKLİLİK BEKLEYENLERİ KAPSIYOR"

Sözlerine "EYT düzenlemesinin müjdesiyle karşınızdayız" diye başlayan Erdoğan "Her kesimin beklentisini çözdük. Uzun bir çalışmanın ardından düzenleme nihai halini aldı. Ülke ekonomisinin üzerine yük bindirmemek için uzunca bir süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık. Prensip olarak 20-25 yıl çalışmış kişinin çalıştığı yıldan çok daha fazla yıl maaş alması sürdürülebilir değil. Ülkemizde emekli olabilmek için prim ödeme gün sayısını, sigortalılık süresini, yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenleme sadece yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor" ifadelerini kullandı.

"YAŞ SINIRI OLMAYACAK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT'de yeniden yaş sınırı olacağı yönündeki iddiaları da sonlandırdı. Erdoğan "EYT'de yaş sınırı olmayacak. Toplamda 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak" dedi.

İŞ VERENE TAZMİNAT DESTEĞİ

İş verenlere de yük bindirilmeyeceğini beliren Cumhurbaşkanı Erdoğan "Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle sistemin mali yükünü dengeleyecek çalışmaları da yaptık. Taşerondan kadroya alınanlardan, hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlıyoruz. İşverenlerimizin kıdem tazminatı ödemede güçlük çekmemeleri için Hazine ve Maliye Bakanlığımız Kredi Garanti Fonu (KGF) desteli bir kredi paketini devreye alıyor. Emekli olanlardan en azının bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz. İstihdamın 31.5 milyonu aştığı Türkiye'de her vatandaşımızın tecrübesine, bilgisine, emeğine, katkısına ihtiyacımız var. Bu anlayışlı emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destek Primi'ni ödeyerek çalışmaya devam edecekler için Sosyal Sigorta Prim Tevşki getiriyoruz. Amacımız emeklilik sonrası çalışan vatandaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamak" şeklinde konuştu. 

ÇALIŞMA BAKANI BİLGİN'DEN 'HAYIRLI OLSUN' MESAJI

Erdoğan'ın ardından bir açıklama da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. Bilgin, Twitter hesabından "Geçmişten kalma devasa sorunları bir bir çözmeye, bir sosyal devlet olma bilinciyle emeğe sahip çıkmaya devam ediyoruz. EYT meselesini yaş sınırı olmadan çözüyoruz! Hayırlı olsun" paylaşımında bulundu.

BAKAN NEBATİ: FEDAKARLIKTAN KAÇINMADIK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise "Vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda, EYT’de yaş sınırı uygulamama kararı aldık. Mali boyutunda asla fedakarlıktan kaçınmadığımız bu düzenleme ile birlikte yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Hayırlı olsun!  Teşekkürler Erdoğan" ifadelerini kullandı.

EYT'YE TAKILANLAR KİMLER? 

8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak ifade ediliyor. Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl hizmet şartı ve 5000 prim gün sayısının tamamlanması da koşullar arasında yer alıyor.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...