Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Özbekistan kurtarma ekibi 6 Şubat depremlerini anlattı: Hüzünlü yüzlerini hâlâ unutamıyorum
Gündem

Özbekistan kurtarma ekibi 6 Şubat depremlerini anlattı: Hüzünlü yüzlerini hâlâ unutamıyorum

Son Güncelleme: 06 Şubat, 2024 - 13:46
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmalarına katılan Özbek ekipler, afet bölgesinde gördüklerini hala unutamıyor.

Kaydet
a- | +A

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmalarına katılan Özbek ekipler, afet bölgesinde gördüklerini hala unutamıyor.

Depremin ardından Özbekistan Acil Durumlar Bakanlığına ait uçakla afet bölgesine ulaşan Özel Kurtarma Görevleri Merkezi Başkanı İsmail Şaripov, 18 gün boyunca gerçekleştirdikleri arama kurtarma çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şaripov, Türkiye'deki depremi sabah saatlerinde büyük üzüntüyle öğrendiğini anımsatarak, aynı gün Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in talimatıyla Türk halkına yardım etmek için Acil Durumlar Bakanı Abdulla Koldaşev tarafından görevlendirildiklerini ve insani yardım malzemelerini de taşıyan, Bakanlığa ait uçakla o gece Türkiye'ye hareket ettiklerini anlattı.

18 GÜN BOYUNCA DURMADILAR

Depremin ardından bölgeye ulaşan 100 Özbek kurtarıcının 3 araç ve 4 özel eğitimli köpekle 18 gün boyunca arama kurtarma çalışması yaptığını kaydeden Şaripov, bu çalışmalar sonucunda enkaz altında kalan 18 kişiyi kurtardıklarını, 200'e yakın cenazeye ulaştıklarını belirtti.

Türkiye'de kurtarma çalışmaları gerçekleştiren Özbek ekibe başkanlık eden Şaripov, o günü çok iyi hatırladığını ifade ederek, "Deprem sonucunda yıkılan binaları, yakınlarını kaybeden depremzedelerin hüzünlü yüzlerini hala unutamıyorum. Böyle bir felaket hiç kimsenin başına gelmesin. Depremde Türkiye, güçlü bir devlet olduğunu gösterdi." dedi.

Özbek kurtarma ekibinden Davlat Açılov da Hatay'ın Ovakent ilçesindeki çalışmalar sırasında Naim isimli bir vatandaşı kurtardıkları anı hala unutamadığını söyleyerek, "Hala Naim'in durumunu çok merak ediyorum. Enkaz altından önce babasını, sonra kızını, en son da kendisini kurtardık. Şu anda durumu nasıl, ne iş yapıyor? Acaba, diğer yakınlarını bulabildi mi?" diye konuştu.

Ekipten Şuhrat Madaliyev, arama kurtarma çalışmaları sırasında kucağına 2 çocuğunu alarak enkaz altında hayatını kaybeden bir annenin cenazesine ulaştıklarını anlatarak, "Bu kadın, kahraman bir anneydi. İki çocuğunu kucaklayarak kendisi beton altında kalmış. Biz de hayatını kaybeden annenin kucağından çocukları alırken zorlandık. Çünkü çocuklarını sıkıca kucaklayarak, onları betondan korumuş ve hayatta kalmasını sağlamıştı. Bu vakayı hayatım boyunca unutamam." ifadelerini kullandı.

"
Özbekistan kurtarma ekibi 6 Şubat depremlerini anlattı: Hüzünlü yüzlerini hâlâ unutamıyorum
Başlık ResmiÖzbekistan kurtarma ekibi 6 Şubat depremlerini anlattı: Hüzünlü yüzlerini hâlâ unutamıyorum
KARDEŞ TÜRK HALKINA DESTEK OLDUK, BUNDAN ONUR DUYDUK"

Acil Durumlar Bakanlığı Kinoloji Servisi Başkanı İnamcan Nasrullayev ise özel eğitimli köpeklerin arama kurtarma çalışmalarının yürütülmesinde büyük rol oynadığını, ölen veya hayatta bulunan kişileri en kısa zamanda tespit ederek kendilerine yardımcı olduğunu dile getirdi.

Özel eğitimli köpeklerinin çok deneyimli olmasının, enkaz altındakilerin çıkarılmasında çok etkili olduğunu vurgulayan Nasrullayev, "Özel eğitimli köpeklerimiz sayesinde depremin 8. gününde evli bir çifti kurtardık. Depremin ardından 8 gün boyunca enkaz altında kalmak çok zor. Bu da Türk insanının iradesinin çok güçlü olduğunun bir göstergesiydi." dedi.

Nasrullayev, Özbek kurtarma ekiplerinin iki vardiyada, gece ve gündüz çalıştığını ifade ederek, arama kurtarma çalışmaları sırasında çok hızlı davrandıklarını ve mümkün olduğu kadar fazla can kurtarmak için çaba gösterdiklerini belirtti.

Çalışmalarda yer alan köpeklerin de bunun bilincindeymiş gibi hareket ettiğini ve hiç durmadan enkazda insanları aradığını dile getiren Nasrullayev, tamamı yıkılan binalardaki arama kurtarma çalışmalarında özel eğitimli köpeklere daha fazla iş düştüğünü ve kurtarıcıların ulaşamadığı zor alanlara köpeklerin girdiğini kaydetti.

Nasrullayev, "Özel eğitimli köpekler, adeta enkaz altındaki insanın canlı veya ölmüş olduğunu hissederek ona göre tepki veriyor. Köpekler, enkaz altında hayatta olan insanı tespit etmesi halinde yüksek sesle havlıyor, cansız bedeni bulması durumunda ise sessizce inliyor." diye konuştu.

Türkiye'deki arama kurtarma çalışmalarının kendileri için büyük deneyim olduğunu ve çok şey öğrendiklerini belirten Nasrullayev, "Bizler, Cumhurbaşkanı'mızın talimatını yerine getirerek, kardeş Türk halkına destek olduk. Bundan onur duyduk. Bu deprem, Türk halkının zorlu günlerde birleştiğini ve birbirine destek çıktığını bir kez daha gösterdi." dedi.

Nasrullayev, görevi tamamlayarak ülkeye dönerken Türk yetkililer ve depremzedelerin kendilerine teşekkürlerini ilettiğini ve en iyi şekilde uğurlamak için aileleriyle yolcu etmeye geldiğini, bu durumun kendilerini çok etkilediğini söyledi.

Özbek kurtarma ekiplerinin 1999'da İzmir'de meydana gelen depremde de arama kurtarma çalışmaları yaptığını ve 16 kişinin hayatını kurtardığını dile getiren Nasrullayev, o dönemde ekipte yer alan özel eğitimli bir köpeğin, ayaklarını yaralama pahasına bile olsa enkaz altındaki insanların bulunmasında önemli rol oynadığını kaydetti.

Nasrullayev, Hatay'daki kurtarma çalışmaları sırasında bazı AFAD görevlilerinin bu köpek hakkında kendilerine soru sorduğunu aktararak, köpeğin hala Türkiye'de hatırlanmasının kendilerini çok mutlu ettiğini sözlerine ekledi.

Editör : ALİ TÜFEKÇİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 06 Şubat, 2024 - 13:46
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Kızılcık Şerbeti 130. bölüm fragmanı neden yayınlanmadı? Yeni bölüm tarihi belli oldu
    Kızılcık Şerbeti fragmanı neden yayınlanmadı?
    Kaydet
  • 2
    İlber Ortaylı'nın kardeşleri kim, ne iş yapıyor? Nuriye Ortaylı'nın hayatı ve biyografisi
    İlber Ortaylı'nın kardeşleri kim, ne iş yapıyor?
    Kaydet
  • 3
    Noa Lang'a 2 ay yetti: Galatasaray'ın 30 milyon euroluk planı
    Galatasaray'ın 30 milyon euroluk Noa Lang planı
    Kaydet
  • 4
    Üniversitelerde balon söndü! YKS başvurularında 1,1 milyonluk kayıp
    Üniversitelerde balon söndü!
    Kaydet
  • 5
    Fenerbahçe'de fatura o isme kesildi: Yollar ayrılacak!
    Fatura o isme kesildi: Yollar ayrılacak!
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Ne hava harekâtı ne kara harekâtı!..
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Ayna
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva İran halkı, rejim ve saldırılar...
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay 'Destansı Öfke’nin maliyeti!
    Kaydet
  • Necmettin Batırel
    Necmettin Batırel Hızlı hezimet!
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Dünyanın en iyi polis arabaları: Bugatti’den Tesla’ya süper devriyeler
    Dünyanın en iyi polis arabaları: Bugatti’den Tesla’ya süper devriyeler
    Kaydet
  • 6 Şubat yarası sarıldı! Asırlık emanet 'Ulu Camii' ibadete açıldı
    6 Şubat yarası sarıldı! Asırlık emanet 'Ulu Camii' ibadete açıldı
    Kaydet
  • İstanbul'dan Sakarya'ya uyuşturucu sevkiyatı gişelerde bitti! 2 kişi tutuklandı
    İstanbul'dan Sakarya'ya uyuşturucu sevkiyatı gişelerde bitti! 2 kişi tutuklandı
    Kaydet
  • Gıybet benim şenliğimdir!
    Gıybet benim şenliğimdir!
    Kaydet
  • Ancelotti'den Sara ve Neymar sözleri: Hak etti
    Ancelotti'den Sara ve Neymar sözleri: Hak etti
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Sosyalleşmek için diş fırçalıyoruz
Sosyalleşmek için diş fırçalıyoruz
Kaydet
İblis ibretlik şeyler anlatmaya devam etti: Damarlarda dolaşırım
Damarlarda dolaşırım
Kaydet
Sadettin Saran camiaya umut aşılıyor: Şampiyon olacağız
Saran camiaya umut aşılıyor: Şampiyon olacağız
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası