Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. 'İhlas’ı batırın' talimatı
Gündem

'İhlas’ı batırın' talimatı

Son Güncelleme: 06 Temmuz, 2018 - 03:19
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
'İhlas’ı batırın' talimatı
Fotoğraf Başlığı'Ihlas’i batirin' talimati

21 yıl sonra 21 darbeciyi müebbet hapse mahkûm eden mahkeme, 28 Şubat’ın gerekçeli kararında dindarlara karşı yürütülen kirli savaşa ışık tutup tarihe not düştü. Buna göre dini hassasiyeti ağır basan şirketlerin irtica ile mücadele kılıfı altında yalan, iftira, baskı, zorlama ve sindirme ile bitirilmesi emrini veren cunta, en başa İhlas Holding’i koydu.

Kaydet
a- | +A

EBRU KARATOSUN

Nisan ayında karara bağlanan 28 Şubat davasında ağırlaştırılmış müebbete mahkûm olan 21 darbeci, ilerlemiş yaşları gözetilerek serbest bırakıldı. Cuntanın mağdur ettiği, gözüyaşlı yüzbinlerce kişinin hakkı ise mahşere kaldı. Beş yıl süren 28 Şubat davasının gerekçeli kararında, darbecilerin başta İhlas Holding olmak üzere, muhafazakârların üstüne nasıl çöktüğü tek tek anlatıldı.
Üç bin 833 sayfadan oluşan kararda, darbecilerin ve onlara yardım edenlerin ‘bin yıl sürecek’ dedikleri baskı sürecinde işledikleri suçlar, niyetleri ve bağlantıları ortaya döküldü.
Mahkeme kayıtlarına göre İhlas’ı, “engellenmesi gereken şirketler” listesinin başına koyan darbeciler “TGRT gibi görsel ve işitsel basının çok yakından takip edilmesi, tekzip, yalanlama, yargıya başvurma gibi önlemlerin alınması” gerektiği talimatını verdi.

AMBARGO İLE YOK EDİN
Eylül 1997 tarihli, 89 sayfadan oluşan “gizli” ibareli belgede yer alan şu satırlar dönemin generallerinin “irticaya karşı alınması gereken tedbirler” bahanesiyle dindarlara nasıl hayat hakkı tanımadığını gösterdi: “Siyasi İslam’a maddi destek sağladığı iddia edilen Kombassan, İhlas, Yimpaş gibi şirketler yakın takibe alınmalı. Büyük şirketler yanında, siyasi İslama maddi destek sağlayan, küçük şirket ve işadamları tek tek saptanıp gereği yapılmalıdır. …ambargo uygulanarak etkisiz hâle getirilmelidir.”

YALAN VE İFTİRA ATIN
Büyük harflerle “Medya mutlaka organize edilmeli ve kullanılmalıdır” denilen tutunaklarda “İslamî hareketin liderleri hakkında dezenformasyon uygulanmalıdır. Gerektiğinde baskı, zorlama, sindirme, pasifizasyon, yalan, iftira, inkar (Hakaret ve küfür hariç) gibi yöntemlerlle mücadele etmeliyiz. Mücadele savunmadan çok taarruz şeklinde olmalı, karşı taraf savunmada bırakılmalıdır. RP (Refah Partisi) kendisini devamlı savunma yapmak durumunda hissetmeli ve bırakılmalıdır” sözleriyle, her yolun denenmesi gerektiği sıralandı.

İMAM HATİPLER BATAKLIK
Batı Çalışma Grubu’nu oluşturanlar hedeflerini şöyle anlattı: “Esas amaç, sivrisinekleri yoketmek değil, bataklığı kurutmak olmalıdır. Bataklık ise imam hatip okulları ve kuran kurslarıdır. TSK ve MGK geri planda kalarak, organize etme, takip etme, baskı yapma, zorlama ve ısrarcı olma şeklideki tavırlarına devam etmelidir. Daha çok siyasi İslamın halkı nasıl kandırdığı, nasıl yalan söyledikleri, ırz düşmanlıkları, hırsızlıkları ve anayasal çizgiyi nasıl zorladıkları gibi motifler ön plana çıkarılmalıdır. Siyasi İslam PKK kadar tehlikeli olduğundan, onunla mücadele yöntemleri de PKK yöntemlerine benzer olmalıdır.”

‘YÖNTEM’İ DE BULMUŞLAR
Generaller, muhafazakarları yıldırmak için TRT’de Ertürk Yöntem’in hazırlayıp sunduğu ve PKK ile mücadelenin anlatıldığı “Anadolu’dan Görünüm” tarzında programlar yapılmasını istedi.
Gerekçeli kararda yer alan belgede darbecilerin “İhlas, Ülker, Yimpaş ve Beğendik gibi holding ve finans kuruluşlarının takip edilmesi, bunların askerî ihalelere girmemesi, askerlere alışveriş yaptırılmaması” gibi isteklerde bulunduğu ortaya çıktı. Darbeciler dediklerini yaptı. Kombassan ve Yimpaş batırıldı. İhlas Finans’a el kondu, FETÖ şirketlerinin yolu açıldı. İhlas Holding bütün engellemelere rağmen yoluna devam etti.

İHRAÇ EDİLMELERİ BİLE ONLARA YETMEDİ
YAŞ kararlarıyla TSK’dan atılan vatansever askerlere en çok İhlas Holding sahip çıktı. Bu durumu not eden darbeciler, Refah Partili belediyelerin yaptığı toplu sünneti fişlerken “Törene TGRT’deki sanatçılar katıldı” diye rapor tuttu.

'İhlas’ı batırın' talimatı
Başlık Resmi'İhlas’ı batırın' talimatı

Hükûmeti devirmek için BÇG’yi kurdular
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinin 28 Şubatla ilgili gerekçeli kararında, Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) 54. hükûmeti düşürmek amacıyla faaliyet yürüttüğü ifade edildi. Kararda “Dava konusu olayda, hükûmeti cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etme eylemini gerçekleştirmek üzere, bir kısım sanıkların önceden gizlice ittifak etmiş oldukları anlaşılmaktadır. Sanıklardan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ve Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’in 54. hükûmetin düşürülmesine yönelik tüm faaliyetlerden bilgileri olduğuna, suça iştirakleri konusunda mahkeme tam bir vicdani kanaate varmıştır’’denildi.

FİŞLEMELER YAPTILAR
Mahkemenin tespitine göre, BÇG’nin anayasa ve kanunda teşkilatlanmasının yoktu ve hükûmetin bilgisi dışında kurulmuştu. Son toplantısını 54. Cumhuriyet Hükûmeti’nin 18 Haziran 1997’de istifa ettirilmesinden önce 16 Haziran 1997’de “Batı Çalışma Grubu Toplantısı” adı altında yaptı. Bu tarihten sonra toplantının adı “İç Güvenlik Toplantısı” diye değiştirildi. Yazışmalardaki ve mesaj formundaki gizlilik derecesi “gizli”den “hizmete özel” derecesine düşürüldü. BÇG ile algı operasyonu yapan generaller, siyasi partilere, milletvekillerine ve meclise anayasal ve yasal görevleri olmamasına rağmen baskı uyguladı. İllegal fişlemeler yapan cunta, psikolojik harekâtta basını kullandı. Hükûmete karşı mitingler düzenletti. Refah Partili siyasetçiler hakkında olumsuz haber yaptırdı. Hain görev, hükûmetin istifasına kadar sürdü.

Sanal irtica haberleriyle gündemi belirlediler
Türkiye’nin geleceğini çalan 28 Şubat postmodern darbenin en önemli ayaklarından birini cunta medyası oluşturdu. Askerler, yargı önüne çıktı. Ancak darbeye çanak tutan medyadan hesap sorulmadı.
28 Şubat davasının gerekçeli kararında medya kuruluşlarının, bazı siyasetçilerin, beşli çete de denilen sivil toplum kuruluşlarının darbede aktif olduğu vurgulandı.
Gerekçede yer alan detaylar özetle şöyle: Meslek ilkelerini askıya alarak 28 Şubat darbesinin gerçekleştirilmesine sınırsız lojistik destek veren, çok sayıda görüntülü, sesli, yazılı, medya kuruluşu ve medya mensubu, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının taleplerine ve talimatlarına uygun haberler üretti. Gerçek olmayan haberler yayınladılar, gerçek olan haberleri gizlediler, sanal irtica haberleriyle gündem oluşturmaya çalıştılar.
28 Şubat darbesinin gerçekleşmesinde, dönemin Hürriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Sabah Gazetesi Yayın Yönetmeni Ergun Babahan, Yazı İşleri Müdürü Erdal Şafak, Milliyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Derya Sazak başta olmak üzere çok sayıda gazeteci ile radyo ve te- levizyon program yapımcıları çok önemli bir rol oynadı. Eğer medya desteği olmasaydı, 28 Şubat darbesi gerçekleşmezdi. Bu darbe sürecinde, komutanların talimatıyla manşetler atanlar, haberler yapanlar, anayasayı ilga ve hükûmeti düşürme suçlarının şerikleridir (ortaklarıdır).

15 Temmuz ile 28 Şubat aynı
28 Şubat davasının gerekçeli kararında, yargının o dönem görevini yerine getirmediğine atıf yapıldı. Kararda “Eğer yargı, görevini yerine getirebilseydi, 28 Şubat darbesini planlayanlar, planlarını uygulamaya koyamaz, 28 Şubat darbesi de başarılı olamazdı. 28 Şubat darbesini gerçekleştirenler, yargıyı teslim aldığı için, yargı mensuplarının çoğu, darbecilerin taleplerine uymak zorunda kalmışlardır. Darbecilere açıkça destek veren yargı mensupları, bu suça iştirak sebebiyle sorumludur” denildi. Mahkeme, 15 Temmuz darbe girişimiyle ile 28 Şubat’ın birbirine çok benzediğine, ikisinde de darbecilere ordu, emniyet, yargı, medya, sermaye, sivil toplum ve üniversite desteğinin verildiğine işaret etti. Kararda özetle “15 Temmuz darbe teşebbüsünden iki buçuk yıl önceden FETÖ ile mücadelenin başlaması ve büyük bir ivme kazanması, kamu kurumları içinde örgütlenen cunta yapılanması aleyhine yüzlerce kamu davası açılmış olması sebebiyle kalkışma başarılı olamamıştır” denildi.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 06 Temmuz, 2018 - 03:19
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Türkiye S-400’leri iade edecek mi? Güvenlik kaynakları açıkladı
    S-400’ler iade edilecek mi? Güvenlik kaynakları aç...
    Kaydet
  • 2
    Cem Küçük, olması gereken asgari ücreti açıkladı
    Kaydet
  • 3
    Huriye Helvacı ve oğlunun ölüm nedeni kesinleşti! İşte cep telefonu ve DNA incelemesi sonuçları
    Huriye Helvacı ve oğlunun ölüm nedeni kesinleşti! ...
    Kaydet
  • 4
    Geliri olmayana 1 asgari ücret! Vatandaşlık maaşının başlangıç tarihi belli oldu
    Vatandaşlık maaşının başlangıç tarihi belli oldu
    Kaydet
  • 5
    Geçen yıl nokta atışı bilmişti! Dünyanın en büyük bankası JP Morgan, 2026 asgari ücret zammı tahminini açıkladı
    Geçen yıl nokta atışı bilmişti! Dünyanın en büyük ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Gökhan Karataş
    Gökhan Karataş Icardi'yi özlemek ve kaçınılmaz son!
    Kaydet
  • Kemal Belgin
    Kemal Belgin Fatih Tekke’nin niyeti kötü!
    Kaydet
  • M. Said Arvas
    M. Said Arvas Müslümanın Müslüman üzerindeki hakları...
    Kaydet
  • Osman Ünlü
    Osman Ünlü Sünneti terk eden şefaate kavuşamaz!
    Kaydet
  • Abdüllatif Uyan
    Abdüllatif Uyan "Ben yalnız değilim ki!.."
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Cem Küçük, olması gereken asgari ücreti açıkladı
    Cem Küçük, olması gereken asgari ücreti açıkladı
    Kaydet
  • Fahreddin Paşa’nın arşivi tarihe ışık tutacak!
    Fahreddin Paşa’nın arşivi tarihe ışık tutacak!
    Kaydet
  • Kadınlar ortalığı savaş alanına çevirdi! O anlar kamerada
    Kadınlar ortalığı savaş alanına çevirdi! O anlar kamerada
    Kaydet
  • Fenerbahçe, İtalyan ekibine 48 sayı fark attı
    Fenerbahçe, İtalyan ekibine 48 sayı fark attı
    Kaydet
  • Manisa'da iki apartman tahliye edildi
    Manisa'da iki apartman tahliye edildi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Fenerbahçe'nin Brann maçı 11'i belli oldu: İşte Tedesco'nun kadro tercihi
Fenerbahçe'nin Brann maçı 11'i belli oldu
Kaydet
Zihinsel engelli adamı babası ve ağabeyi döverek öldürdü! Detaylar kahretti
Zihinsel engelli adamı babası ve ağabeyi döverek öldürdü!
Kaydet
İntihar sanılan olay cinayet çıktı! Miras için anne, baba ve ağabeyini öldürdü
Miras için anne, baba ve ağabeyini öldürdü
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası