İran ile gündem Suriye, terör ve Gazze!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İran ile gündem Suriye, terör ve Gazze!

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türkiye ziyaretini iki defa ertelemek zorunda kalan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, dün Ankara’ya geldi. Erdoğan ile Reisi terörle mücadele Suriye’deki gelişmeler, Kızıldeniz’deki gerilim ve Gazze’de süren soykırımı görüştü. Türkiye ile İran arasında 10 anlaşma imzalandı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek ve Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı’na katılmak üzere Ankara’ya geldi. Reisi için Beştepe’de resmi tören yapıldı. İki lider daha sonra baş başa görüşme gerçekleştirdi. İki liderin görüşmelerinde ikili ilişkilerin yanı sıra Gazze’deki son gelişmeler, Irak, Suriye, Kafkasya, Afganistan ve Ukrayna’daki savaş gibi bölgesel konular ele alındı. Erdoğan ve Reisi daha sonra Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8’inci Toplantısı’na başkanlık etti. Reisi’nin Ankara temasları sırasında sanayi, ticaret, ulaşım, petrol, enerji, kültür, güvenlik gibi alanlarda Türkiye ile İran arasında 10 anlaşma imzalandı. 

İran ile gündem Suriye, terör ve Gazze!

İRAN’IN DESTEĞİ ÖNEMLİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Reisi anlaşmaların imza töreni sonrası ortak açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: Bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldık. Terörle mücadelemizde komşumuz İran’ın desteğinin önemini bir kere daha vurguladık. Ülkelerimizin ve bölgemizin güvenliğini hedef alan PKK/PYD/YPG ve PJAK’a karşı işbirliğimizin daha da güçlendirilmesinin önemine değindik. Kirman’da 3 Ocak’ta meydana gelen menfur terör saldırısını lanetliyorum. Türkiye’nin terörle mücadelede İran’ın yanında olduğunu ifade etmek istiyorum.  Bölgemizin güvenliğini ve istikrarını daha fazla tehdit edecek adımlardan sakınılmasının önemi üzerinde mutabık kaldık. İsrail’in Gazze’ye insanlık dışı saldırılarının son bulması, adil ve kalıcı barışın tesisine yönelik ivedi adımlar atılması ihtiyacını ele aldık. Filistin meselesi hem Türkiye’nin hem İran’ın odağında yer alıyor. Toplam 30 bin tondan fazla yardım malzemesini El Ariş’e gönderdik. Türkiye ile İran arasında enerji, turizm, ticaret, iletişim alanında 10 yeni anlaşmaya imza attık.

İran ile gündem Suriye, terör ve Gazze!

TERÖRÜ BATI DESTEKLİYOR

“Bu toplantıda ortak fikir birliklerimiz oldu” diyen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi sözlerini şöyle sürdürdü: 
Ticaret hacmimizi 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Enerji alanında da ilişkilerimizi geliştirme kararı aldık. Terör Batı desteğiyle gerçekleşiyor. Terörle mücadelede kararlıyız, bu konuda tereddüt yok. Türkiye’nin güvenliği bizim güvenliğimizdir.  Biz uzun yıllar Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olduk ve bundan sonra da bu ilişkileri daha üst seviyelere taşımayı istiyoruz. İslam dünyasının birinci meselesi Filistin meselesidir. İnsan haklarını savunuyoruz diyenler işlevlerini kaybetti. Filistin davasını destekleme konusunda mutabıkız.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...