'İskenderun il olmasın' kavgası

- Güncelleme:
'İskenderun il olmasın' kavgası

Gündem Haberleri

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın, “İskenderun il olursa Türkiye’nin toprak bütünlüğü tehlikeye girer” diye açıklama yapması tartışma oluşturdu. AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi. Hüseyin Yayman “Ayıplarını kapatmak için gündem değiştirmeye çalışıyor” dedi.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği ‘19 yeni il’ önerisi büyük ilçelerde heyecana yol açtı. Bazı ilçelerde davullu zurnalı kutlama yapıldı. Hatay’ın İskenderun ilçesi de il olabilecek muhtemel yerler arasında gösteriliyordu. Ancak Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “İskenderun’un il olması hâlinde Türkiye’nin toprak bütünlüğü tehlikeye girer. Hatay’ı Türkiye’den kopartılması istenilen bir pozisyona sokmak istiyorlar” diyerek karşı çıktı. Savaş’ın açıklaması bölge milletvekillerinin tepkisini çekti.

“TÜRKİYE’DEN BİHABER”

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Lütfü Savaş’ın tarih bilmediğini belirterek “Bu yorum Türkiye’yi bilmemektir, Türk milletini tanımamaktır. İl olmak ayrıdır, millî güvenlik meselelerini konuşmak ayrıdır. Gaziantep’ten Kilis, Kars’tan Ardahan ve Iğdır vilayetleri oluştu. Bu iller ortaya çıkarken bir ulusal güvenlik meselesi gündeme gelmemişken, Hatay ile ilgili de bir ulusal güvenlik meselesi gündeme gelmez” dedi. 

Yayman “Başkan önce Hatay’daki belediyecilik hizmetlerini yerine getirsin. Bunları yerine getiremediği, kendi ayıplarını ve kusurlarını kapatmak için ulusal siyasete dair yorumlarda bulunarak gündem değiştirmeye çalışmaktadır. Yaptığı yorumlara katılmak mümkün değildir. İskenderun’un il olup olmayacağı da belli değil. Bunun ile ilgili net bir şey yok ortada. Bu yüzden doğmamış çocuğa don biçilmez. Bir bardak suda fırtına koparmanın tek gerekçesi vardır, kendi beceriksizliğini unutturmaktır” diye konuştu.

“ÖNCE ASLİ VAZİFENİ YAP”

AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal da Belediye Başkanı Savaş’a tepki gösterdi. Yeşildal şunları söyledi: “Belediye Başkanı önce kendi asli vazifesini yapsın. Altyapıya, haşere ilaçlamasına, su kesintilerine çözüm bulsun. Bir tane çadır kurmayan, bir depremzedenin yarasını sarmayan bir kişinin, memleket meseleleri ile ilgili yorum yapmaya, bir tek harf söylemeye hakkı yok. Madem ulusal meselelerle ilgileniyor, önce dönsün kendi genel merkezine ‘Bölücü örgütün siyasi kanadı HDP ile nasıl ittifak yaptınız’ diye sorsun.”

SANAYİ ŞEHRİ

Lütfü Savaş’ın İskenderun’un il olmasına itirazının altında yatan sebep politik mi, stratejik mi, yoksa ekonomik mi, bilinmiyor. Ancak, İskenderun’un Hatay ekonomisinin can damarı olduğu bilinen bir gerçek. 250 bin nüfuslu ilçe, Türkiye ekonomisinin en büyük ilk 500 şirketi arasına her sene en az 10 şirket sokuyor. İlçe, Türkiye’nin en büyük limanlarından birine sahip, bu bakımdan deniz ticaretinde de söz sahibi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...