İzmir, Manisa, Hatay... Türkiye yangınlarla mücadele ediyor! Bir kentte 700 futbol sahası kadar alan yandı
Türkiye günlerdir yangınlarla mücadele ediyor. İzmir, Manisa ve Hatay alevlere teslim oldu. Hatay'da 1800 kişi tahliye edildi, şimdiye kadar 700 futbol sahası kadar alan yandı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı son durumu aktardı. İşte detaylar.
- 25 YERLEŞİM YERİ TAHLİYE EDİLDİ
- 118 BİRİM AĞIR HASARLI
- ALEVLER BU KEZ ANTALYA'DA
- SEFERİHİSAR'DA HASAR BÜYÜK
- 500 HEKTAR ALAN YANDI
- BUCA YANGINI
- 85 EV CAYIR CAYIR YANDI
- TAHLİYE EDİLEN MAHALLE SAYISI ARTTI
- BAKAN SON DURUMU PAYLAŞTI: 6 YANGINLA MÜCADELE EDİLİYOR
- 1800 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
- MANİSA'DAKİ YANGINLARDA SON DURUM
- HATAY KÜLE DÖNDÜ
- HAVA VE KARA MÜDAHALESİ SÜRÜYOR
- ŞEHRİ DUMAN KAPLADI
- HATAY 22 SAATTİR YANIYOR
- ALEVLER SALİHLİ'DE
- MANİSA'DAKİ ORMAN YANGINI
- HATAY'DA 200 HANE BOŞALTILDI
- ÇOK SAYIDA MAHALLE VE KÖY TAHLİYE EDİLDİ
01.07.2025 16:09
25 YERLEŞİM YERİ TAHLİYE EDİLDİ
Manisa Valisi Vahdettin Özkan, "Tüm ekiplerimizle koordineli bir şekilde sahadayız. İlimizde devam etmekte olan Akhisar, Ahmetli, Kula ve son olarak bugün başlayan Saruhanlı orman yangınlarının kontrol altına alınması için Tarım ve Orman Bakanlığımızın koordinasyonunda yoğun bir mücadele yürütüyoruz. Vatandaşlarımızın can güvenliği önceliğimizdir" dedi.
Manisa Valiliği'nden yapılan yazı açıklamada ise "Akhisar, Kula ve Ahmetli ilçelerimizde devam eden Saruhanlı ilçemizde 01.07.2025 günü 13.20'de başlayan orman yangınlarına ekiplerimiz hızlı ve etkin bir şekilde müdahale etmeye devam etmektedir.
Meydana gelen orman yangınlarına toplam 7 uçak, 25 helikopter, 129 arazöz, 37 itfaiye ekibi, 96 su tankeri, 53 iş makinası, bin 139 personel ile müdahale edilmektedir. Ayrıca orman yangınının devam ettiği Akhisar, Kula ve Ahmetli ilçemizde toplam 25 yerleşim birimi yangının yayılma riskine karşı tahliye edilmiştir.
Tahliye edilen vatandaşlarımız, devlet yurtlarımızda misafir edilecektir. Yangın bölgelerinde gerekli güvenlik, sağlık ve diğer tüm tedbirler alınmıştır" ifadelerine yer verildi.
01.07.2025 15:32
118 BİRİM AĞIR HASARLI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yangınlara dair son bilgileri paylaştı:
"Ülkemizde yaşanan orman yangınlarıyla ilgili İzmir, Hatay, Adana, Manisa ve Isparta’da hasar tespit çalışmalarımız aralıksız devam ediyor.
İzmir'de şu ana kadar; Bornova, Gaziemir ve Seferihisar'da 110’u konut olmak üzere toplam 114 bağımsız birimin ağır hasarlı olduğunu,
Adana’da 8, Manisa'da 6 ve Hatay'da ise 4 bağımsız birimin ağır hasarlı olduğunu tespit ettik.
Hasar tespit çalışmalarımız tamamlandıktan sonra hızla yaraları saracağız"
01.07.2025 15:29
ALEVLER BU KEZ ANTALYA'DA
Antalya'nın Manavgat ilçesi Dolbazlar Mahallesi'nde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı.
İhbar üzerine bölgeye Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi.
Ekipler, yangını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor.
01.07.2025 15:05
SEFERİHİSAR'DA HASAR BÜYÜK
Edinilen bilgiye göre Seferihisar'da yangın kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarının sürdüğü ilçede hasarın büyük olduğu öğrenildi.
01.07.2025 14:58
HATAY'DA SON DURUM
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, alevlerin Karaali, Oğlakören, Alazi ve Üçgedik olmak üzere 4 mahallede etkisini gösterdiğini söyledi.
Yangına havadan ve karadan müdahalenin devam ettiğini dile getiren Masatlı, şu ifadeleri kullandı:
"Şu an itibarıyla 9 hava aracımız, 970 kara aracımız ve 2 bin 500'den fazla personelimiz, sahada yangını kontrol altına almak için çaba sarf ediyor. Biz şu an Alahan bölgesindeyiz. Bizim için burası önemli çünkü şehir merkezine çok yakın. Diğer yandan da İskenderun bölgemize yakın olan bir yerdeyiz"
EN BÜYÜK ZORLUK RÜZGAR
Dünden bu tarafa 240 civarında hanenin boşaltıldığı bilgisini veren Masatlı, 2 bin 500 vatandaşı öğrenci yurtlarına yerleştirdikleri ifade etti.
Vatandaşların bütün ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Masatlı, "En büyük dezavantajımız rüzgarın kararsız şekilde hareketi. Bazen güneye bazen kuzeye bazen doğuya bazen de batıya yön değiştirmesi... İnşallah hem karadan hem havadan müdahalelerimizle yangını kontrol altına almaya çalışacağız." dedi.
500 HEKTAR ALAN YANDI
Masatlı, şu ana kadar yangından etkilenen alanla ilgili soruyu, "Üç aşağı beş yukarı bir tahminimiz var ama net bir rakam olarak bunu algılarsanız doğru olmaz. Dün itibarıyla 300 hektar civarıydı gece, ama şimdi sanıyorum 500 hektarı bulmuştur ya da geçmiştir.
Bizim buradaki en büyük handikabımız rüzgarın bazen ormansız alanlara da ateş topu şeklinde sıçramasıdır veya kozalakların o tarafa doğru sıçramasıdır. O bakımdan kesin net rakamları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı personelleri de sahada onların tespitleriyle beraber vermiş oluruz." diye cevapladı.
01.07.2025 13:45
BUCA YANGINI
Buca'da yangınına takviye yapıldığı çalışmalar iyiye gittiği öğrenildi.
01.07.2025 13:25
85 EV CAYIR CAYIR YANDI
Menderes ve Seferihisar ilçeleri arasında pazar günü çıkan orman yangını, rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüyerek yerleşim alanlarına sıçradı.
Alevlerin etkili olduğu bölgelerden biri olan Doğankent Sitesi’nde bulunan 85 ev tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi.
01.07.2025 11:44
TAHLİYE EDİLEN MAHALLE SAYISI ARTTI
Akhisar'ın Karaköy Mahallesi'nde bir arıcının yaktığı ateş sonrası başlayan ve 4 gündür devam eden yangına, 3 uçak, 7 helikopter, 24 arazöz, 19 itfaiye aracı, 44 su tankeri, 28 iş makinası ve toplamda 713 personel ile müdahale ediliyor.
Daha önce tahliye edilen Karaköy, Yenice, Dingiller, Çamönü, Doğankaya Mahallesi'ne bağlı Hancılar Mezrası, Hasköy, Durasıl Mahallesi ve Mezrası, Kerimçavuşlar, Kabaağaçkıran, Hüseyincik, Küçükhasköy mahallelerine ek olarak, bugün itibarıyla Ulupınar, Çoruk, Seğirdim, Şehitler, Topluca, Taşçılar, Sarnıç ve Çınar mahallelerinin tahliyesine başlandı.
01.07.2025 11:25
BAKAN SON DURUMU PAYLAŞTI: 6 YANGINLA MÜCADELE EDİLİYOR
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı canlı yayında son durumu paylaştı. Yumaklı, şunları söyledi:
"Cumadan bu yana 343 yangın çıktı. Devam eden 6 yangına müdahale ediliyor. En sorunlu ilimiz Hatay... Manisa Akhisar'da dünden bugüne çok daha iyiyiz. Pilotlarımız risk alarak yangınlara müdahale ediyor.Karadan da aralıksız çalışılıyor. Adana Kozan'daki yangın kontrol altına alındı. Hiç uyumayan bir düşmana karşı savaşıyoruz.
Var gücümüzle çalışıyoruz. Yarından itibaren özellikle Marmara ve Ege'de rüzgar şiddetli şekilde bizi karşılayacak, sıcaklık ise artacak. Ufak bir duyarsızlık yine başka bir yangına sebep olabilir. Vatandaşlardan rica ediyorum sigara izmariti, çöp vb. çevreye atmayın. Toplumsal bir duyarlılık istirham ediyorum."
01.07.2025 10:13
1800 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
Edinilen son bilgiye göre Hatay'da 1800 kişi yangından dolayı tahliye edildi. İzmir'de ise Menderes'te yangının enerjisinin düşürüldüğü öğrenildi.
Seferihisar ve 2 noktada ise alevlere müdahale sürüyor.
01.07.2025 10:00
MANİSA'DAKİ YANGINLARDA SON DURUM
Akhisar ilçesinde 28 Haziran'da başlayan orman yangınının 4. gününde ekiplerin alevleri kontrol altına alma mücadelesi sürüyor.
Sabaha kadar gece görüşlü 2 helikopterin müdahale ettiği Akhisar yangınında, sabah saatlerinde 2 uçak ve 7 helikopter de çalışmalara katıldı.
Ahmetli ilçesinde de dün çıkan ve rüzgarın etkisiyle yerleşim yerlerine kadar ulaşan yangına müdahale devam ediyor. Sabah saatlerinde 5 uçak ve 7 helikopter alevlerle mücadele çalışmalarına destek vermeye başladı.
Kula ilçesinde ise dün akşam saatlerinde çıkan yangına kara ekiplerine 7 helikopter destek olmaya başladı.
Ekiplerin 3 ilçedeki yargını söndürme çalışmaları havadan ve karadan sürüyor.
01.07.2025 09:41
HATAY KÜLE DÖNDÜ
Hatay'ın Karaali Mahallesi'nde dün çıkan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle Oğlakören ile Üçgedik mahallelerine sıçrayan orman yangını sürüyor.
Ekiplerin yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan devam ediyor.
Yangının etkili olduğu 3 mahallede zarar gören alanlar dronla görüntülendi. Görüntülerde, yanan alanların yerleşim yerlerine yakınlığı ve alandaki birçok ağacın küle dönmesi yer alıyor.
01.07.2025 08:48
HAVA VE KARA MÜDAHALESİ SÜRÜYOR
Bakan Yumaklı, İzmir, Manisa ve Hatay’daki orman yangınlarına karşı, hava ve kara ekiplerimizle alevlere müdahalenin sürdüğünü açıkladı.
01.07.2025 08:27
ŞEHRİ DUMAN KAPLADI
Antakya ilçesine bağlı Karaali Mahallesi'nde ormanlık alanda çıkan yangın kısa sürede büyüyerek geniş bir alana yayıldı.
Yangının etkili olduğu bölge havadan görüntülendi. Saatlerdir etkisini hissettiren yangında şehri kaplayan duman tabakasıysa dikkat çekti.
01.07.2025 08:16
HATAY 22 SAATTİR YANIYOR
Hatay'da 22. saatinde ilerlemeye devam eden yangın rüzgarın hızını kaybetmesiyle yavaşlasa da ekiplerin karadan ve havadan müdahalesi devam ediyor.
Öte yandan alevlerin etkili olduğu bölgede nüfusun yaklaşık 3 bin olduğu, 200 hane bin 800 kişiye yakın vatandaşın yangın nedeniyle tahliye edildiği öğrenildi. Ekiplerin eş güdümlü çalışmasıyla hayvanların tahliyesi yakın çevredeki ahırlara yapıldı.
01.07.2025 01:39
ALEVLER SALİHLİ'DE
Manisa'nın Ahmetli ilçesinde çöplük alanda çıkan ve rüzgarın da etkisiyle ormana sıçrayan yangın ise Salihli'ye ulaştı. Yangın nedeniyle Salihli'de 2 mahalle tedbir amaçlı tahliye edildi.
Yangın şiddetli rüzgarın da etkisiyle akşam saatlerinde Salihli'nin Çaypınar ve Mersindere mahallerine kadar ulaştı. Yangının her iki mahalleyi tehdit etmesi üzerine vatandaşlar güvenli bölgelere nakledilirken büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar kamyonlarla Salihli Hayvan Pazarı'na taşındı.
01.07.2025 01:37
MANİSA'DAKİ ORMAN YANGINI
Manisa'nın Kula ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın rüzgarın da etkisiyle yayıldı.
Havanın kararmasıyla birlikte hava müdahalesi sona ererken, çalışmalar karadan yoğun şekilde devam ediyor. Encekler Mahallesi'ne bağlı 30 haneli Çomaklı Mahallesi'nde vatandaşlar tedbir amaçlı olarak tahliye edildi.
Yangına, 20 arazöz, 3 helikopter, itfaiye ekipleri ile 7 dozer, 100 personel ve mahalle sakinleri müdahale ediyor.
01.07.2025 00:08
HATAY'DA 200 HANE BOŞALTILDI
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, bölgede kuvvetli rüzgarın etkisiyle yer yer yön değiştiren alevler dolayısıyla 200 hanenin evlerinden tahliye edildiğini söyleyerek herhangi bir can kaybının olmadığını söyledi.
30.06.2025 23:44
ÇOK SAYIDA MAHALLE VE KÖY TAHLİYE EDİLDİ
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yaptığı açıklamada Manisa'nın Akhisar, Kula ve Ahmetli ilçeleri ile İzmir'in Seferihisar ve Menderes ilçeleri ile Hatay'daki yangınların devam ettiğini belirtti.
Yumaklı, İzmir'deki yangınlar nedeniyle bazı yerleşim yerlerinin tedbiren tahliye edildiğini bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Seferihisar ve Menderes'te gün içerisinde 4 uçak, 14 helikopter, 106 arazöz, 100'lerce iş makinesi, sair kurumların araçlarıyla hep birlikte mücadele yapmaya devam ettik. Gece olduğu için kara unsurları daha çok devreye girmiş oldu. 5 köy ve 2 mahalle tedbiren tahliye edildi"
Hatay'ın Antakya ilçesindeki orman yangınında da sonuç almaya yakınken kararsız ve sert rüzgarların mücadeleyi uzattığını ifade eden Yumaklı, "Umuyorum ki sabaha kadar eğer hava şartlarının farklı bir hususu olmazsa sonuç alacağız." dedi.
Yer: İzmir, Manisa, Hatay