Karadeniz'in suyu soğumadı: Balıkçılık olumsuz etkileniyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Karadeniz'in suyu soğumadı: Balıkçılık olumsuz etkileniyor

GÜNDEM Haberleri  / Anadolu Ajansı

Av yasağının sona ermesinin ardından balıkçılar "vira bismillah" diyerek denizlere açıldı ancak Karadeniz'de deniz suyu sıcaklık seviyesi mevsim normallerinin bir hayli üzerinde seyrediyor. Uzmanlar, bu durumun balıkların sürü oluşturmasını ve endüstriyel av için uygun hale gelebilmelerini olumsuz etkilediğini savunuyor.

15 Nisan'da denizlerde başlayan gırgır ağları ve dip trol ile 1 Eyül itibarıyla genel av yasağı sona erdi.

Karadeniz'de balık avı sürerken, deniz suyu sıcaklığı, küresel ısınmanın etkisi ile mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Uzmanlar, Karadeniz'de henüz endüstriyel avcılık için uygun ortamın oluşmadığını düşünüyor.

SICAKLIK NORMALLERİN BİR HAYLİ ÜZERİNDE

KTÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Cemal Dinçer, "Her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Eylül'de endüstriyel balıkçılık için av sezonu başladı. Büyük balıkçı gemilerimizin yaptığı gırgır ve trol avcılığı ve kısmen de uzatma ağları ile yapılan avcılık, 1 Eylül itibarıyla başladı. Tezgahlara da birtakım balıklarda gelmeye başladı. Tabii, ilk balıklar oldukları için fiyatlar biraz yüksekti. Ancak bu yıl avcılığı önemli ölçüde etkileyen parametrelerden bir tanesi de deniz suyu sıcaklığı. Maalesef deniz suyu sıcaklığı mevsim normallerinin bir hayli üzerinde seyrediyor. 1972 ile 2002 yılları arasındaki ortalamanın üzerinde" diye konuştu.

Karadeniz'in suyu soğumadı: Balıkçılık olumsuz etkileniyor

5 DERECELİK FARK VAR

Prof. Dr. Dinçer, endüstriyel avcılık için Karadeniz'de uygun bir ortamın oluşmadığını savundu ve şu ifadeleri kullandı:

"Karadeniz için söylüyorum; eylül ayında deniz suyu sıcaklığı 22,5-23 derece civarlarındaydı. Bu yıl itibarıyla deniz suyu sıcaklığı, Karadeniz'in hemen hemen her yerinde 30 dereceye yakın. 5 derecelik bir fark var. Su sıcaklığında, 5 derece inanılmaz büyük bir fark. Bazen bir derece bile çok önemlidir ama hele 4-5 derece inanılmaz bir farktır. Bu özellikle balıkların sürü oluşturması ve endüstriyel av için uygun hale gelebilmeleri için oldukça olumsuz bir faktördür. Sürüler dağınık olur. Balık var olsa bile siz bunu istenilen oranda avlayamamış olursunuz. O da sanki balık azmış gibi görünebilir" dedi. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...