Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kolomb'dan Osmanlı subayı itirafı
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Gündem

Kolomb'dan Osmanlı subayı itirafı

Son Güncelleme: 10 Şubat, 2015 - 12:04
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Kolomb'dan Osmanlı subayı itirafı
Fotoğraf Başlığı Kolomb'dan Osmanli subayi itirafi

Araştırmacı Metin Soylu yeni kitabında Kolomb'un keşif itirafına yer verdi.

Kaydet
a- | +A
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçen günlerde sarfettiği "Amerika Kıtasına Kristof Kolomb'dan önce Müslüman denizciler keşfetti" sözlerinin ardından araştırmacı yazar Metin Soylu, yazdığı yeni kitabında Kolomb'un mektubundaki itiraflara yer vererek, Amerika Kıtasının keşfinde rota hesaplamalarının Müslüman bir Osmanlı subayı tarafından yapıldığını iddia etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1'inci Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Amerika Kıtasını Kristof Kolomb'dan önce Müslüman denizciler keşfetti" sözleri günlerce tartışıldı. "Amerikayı Kim Keşfetti?" sorusu tekrar gündeme gelirken, konu muhalefet partilerinin gündeminde yer aldı. Erdoğan'ın ezber bozan bu sözlerinin ardından araştırmacı yazar Metin Soylu, Kristof Kolomb hakkında inanılmaz açıklamalarda bulundu. Piri Reis Haritası'nın Şifresi adlı kitabın yazarı Soylu, kitapta çok çarpıcı bilgi ve belgelere yer verdi.
Piri Reis hakkında yaklaşık 7 yıldır yaptığı araştırmalarıyla tanınan Metin Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Amerika Kıtasına Kristof Kolomb'dan önce Müslüman denizciler keşfetti" sözlerini doğrulayarak, Müslümanların keşfettiğine dair bulguların olduğunu söyledi.
BELGELERE FRANSIZ MİLLİ KÜTÜPHANESİNDEN ULAŞTI
Metin Soylu, herkesin merak ettiği Kristof Kolomb'un yazdığı bir mektuba Fransız Milli Kütüphanesinde ulaştığını anlattı. İhlas Haber Ajansı'na özel açıklamalarda bulunan Soylu, 1492 yılında Kristof Kolomb'un gemilerle seyahate çıktığında yanında Rodrigo de Triana isimli Müslüman bir Osmanlı istihbarat subayının bulunduğunu iddia etti.
ROTA HESAPLAMASINI MÜSLÜMAN DENİZCİ RODRİGO TRİANA YAPTI İDDİASI
Rodrigo de Triana'nın İspanyol asıllı olduğunu dile getiren Soylu, Triana'nın Osmanlı'nın önemli subaylarından biri olduğuna dikkat çekti. Kristof Kolomb'un yanında seyahate çıktığında rota hesaplamalarını Rodrigo de Triana'nın yaptığını ileri süren araştırmacı yazar Metin Soylu, "Piri Reis Haritası'nın şifresi adlı kitabımın en büyük özelliği ilk kez cumhurbaşkanımızın sözünü ettiği Amerika'yı Kristof Kolomb'dan önce Müslümanların keşfettiğine dair bulgular var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamaların hepsine katılıyorum. Doğru açıklamalardır. Daha önce milattan önce Hz. Osman dönemlerine uzanan bir geçmiş var. Özellikle Müslümanların Amerika'yı keşfettiğine dair. Amerika'yı Kristof Kolomb'un gerisinde seyahat eden Rodrigo de Triana adı altında bir İspanyol denizciyle birlikte seyahat eden Kristof Kolomb'dan bahsediyoruz. Kristof Kolomb ile seyahat eden Rodrigo de Triana bir Osmanlı istihbarat subayıdır. Bu konuyla ilgili kitabımda önemli bir belge paylaştım. Kristof Kolomb üç gemiyle birlikte İspanya beyine gidip yaklaşık 102 kişilik mürettebatıyla üç gemiyle bu yolculuğu gerçekleştirdi. 1492 yılında Kristof Kolomb'un gemisinde Osmanlı istihbarat subayı var. Dışarıdan bakıldığında onun İspanyol olduğunu görüyoruz. Ancak elindeki belge bu belge, Fransız Milli Kütüphanesi'nde de muhafaza ediliyor" diye konuştu.
KRİSTOF KOLOMB MEKTUBUNDA NASIL İTİRAF EDİYOR?
Metin Soylu, Piri Reis Haritası'nın Şifresi adlı kitabında Kolomb'un yazdığı mektuba yer verdiğini aktararak, "Belgede Kristof Kolomb'un kendi el yazısıyla yazdığı bir mektubu paylaştım. Mektupta şöyle söylüyor, 'Rodrigo de Triana sıradan bir tayfa değildi. Osmanlı deniz kuvvetlerine mensuptu. Dinini gizlemek zorundaydı. Onun Müslüman olduğunu benden başka bilen yoktu. Geceleri pek az uyur, devamlı haritalar üzerinde çalışır, rota hesaplaması yapardı. Bu haritaların ve tuttuğu notların birer kopyasını çıkardım. Keşfin şerefini bir Müslümana kaptırmamak için gerçeği açıklamadım.' Cumhurbaşkanımızın açıklamalarını doğru olarak kabul etmemiz gerekiyor. 1492 yılının öncesine gitmeye gerek yok. Rodrigo de Triana haber veren kişidir. Rota hesaplamalarını yapan Rodrigo de Triana'dır"
"KRİSTOF KOLOMB MÜSLÜMAN OSMANLI SUBAYINDAN DESTEK ALDI"
Kristof Kolomb'un mektubunda itiraf ettiği gibi Müslüman denizci Rodrigo de Triana'ın rota hesaplamalarıyla Amerika Kıtasının keşfedildiği iddiasını yineleyen Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Neden bu gemidedir Rodrigo de Triana. Osmanlı'nın İspanya'da konuçlandırdığı bir istihbarat subayıdır. Ancak Kristof Kolomb İspanya beyine gidiyor yardım istiyor. Kristof Kolomb amatör bir denizci olduğu için gidip bir Müslüman Osmanlı subayından destek almıştır. Buradaki açıklamaları 'Devamlı haritalar üzerinde çalışır, geceleri rota hesaplaması yapardı' demesindeki kasıt ondan ne kadar çok yararlandığının ispatıdır. 1492 yılını bile baz alsak cumhurbaşkanımız haklıdır. Gerçekten de 1492 yılında Amerika'yı ilk gören ilk kişi Rodrigo de Triana'nın ta kendisidir."
Soylu, tarihi gerçeklere Fransız Amirallerinden Dr. Charcot'un 1928 yılında yayımladığı "Colomb Vu Par Un Marin- Bir Denizci tarafından K. Kolomb Hakkında Görüşler" isimli eserinden de belgelere ulaşabileceğini söyledi.
BELGELER KİLİTBAHİR KALESİNDE
Metin Soylu, ilk dünya haritasını çizen kişi olarak kabul edilen Piri Reis'in bazı şifrelerini çözdüğünü de öne sürdü. Soylu, Amerika'nın keşfiyle ilgili belgelerin Çanakkale'de bulunan Kilitbahir kalesinde olduğunu ileri sürerek, "Benim yaptığı 7 senelik çalışmalarda Piri Reis'in rotalarını çok iyi takip ettiğimi düşünüyorum. Piri Reis, haritayı Kilitbahir Kalesi'nde çizdiğini söyler. Bu çalışmalar bizi şu noktaya getiriyor. Rodrigo de Triana ile ilgili bilgi vermiştim. Bundan hareketle orijinal çizimlerin rota hesaplamalarının Rodrigo de Triana'da kaldığının bir göstergesidir. Kilitbahir Kalesi Piri Reis için çok önemlidir. Tuttuğu notların Amerika'nın keşfiyle ilgili gelen bütün nüshalar Kilitbahir Kalesi'ndedir. Piri Reis'in haritası da oradadır" dedi.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 10 Şubat, 2015 - 12:04
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 2
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 3
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 4
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 5
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Sahada ve kulübede önemli değişiklikler
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Önemli değişikl...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Spotify çöktü mü? 16 Haziran Salı Spotify erişim sorunu
Spotify çöktü mü, ne zaman düzelecek?
Kaydet
Çin'de şiddetli sağanak! Uçuşlar iptal, tren seferleri durdu
Çin'de şiddetli sağanak! Uçuşlar iptal, tren seferleri durdu
Kaydet
Rehber yayımlandı! Vergi taksitlendirme başvurusu nasıl yapılır, hangi borçlar için geçerli?
Vergi taksitlendirme başvurusu nasıl yapılır, hangi borçlar için geçerli?
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası