Kosova'yı artık Mehmetçik koruyacak! Barış Gücü’nün komutasını Türkiye devraldı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü’nün (KFOR) komutasını düzenlenen törenle birlikte Türkiye devraldı. KFOR'un 28'nci komutanı olan Tümgeneral Özkan Ulutaş, 10 Ekim 2024'e kadar görev yapacak.

NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün (KFOR) komutasını Türkiye devraldı. Kosova'nın başkenti Priştine'deki ana karargahda düzenlenen devir-teslim törenine Milli Savunma Bakan Yardımcısı Bilal Durdalı, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İrfan Özsert katıldı. Törende, NATO'nun Napoli'deki Mütteffik Müşterek Kuvvetler Komutanı Amiral Stuart Benjamin Munsch, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı'nın yanı sıra çok sayıda davetli de yer aldı.

KOMUTA TÜRKİYE'DE

İlk olarak Türkiye ve İtalya'nın milli marşları okundu. Ardından KFOR'un komutanlık görevi, İtalyan Tümgeneral Angelo Michele Ristuccia'dan Türk Tümgeneral Özkan Ulutaş'a devredildi. Ristuccia, yaptığı veda konuşmasında, görev süresi boyunca kendisini hiçbir zaman yalnız hissetmediğini belirterek KFOR'u oluşturan müttefik ülkelere teşekkür etti. 

"KOSOVA HASSAS BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR"

KFOR'un yeni komutanı Tümgeneral Özkan Ulutaş da "Bu misyonun ilk Türk komutanı olarak üstlendiğim sorumluluğun öneminin bilincindeyim. Kosova'nın içinden geçtiği hassas dönemde KFOR'un başarıyla görev yapması için bütün çaba ve deneyimimi ortaya koyacağım" dedi.

"HER AN TETİKTE OLMALIYIZ"

Ulutaş  "Son dönemde yaşanan gelişmeler, bölgedeki güvenlik ve istikrar ortamının her an bozulabilecek, öngörülemez ve değişken yapısını ortaya çıkarmıştır. Bu durum KFOR'un varlığını ve yürüttüğü misyonları daha da önemli kılmakta. Bu sebeple KFOR'un durumsal farkındalığını sürdürmesi, misyonunu etkin bir şekilde yerine getirmeye devam etmesi ve güvenlik ortamını olumsuz etkileyebilecek muhtemel gelişmelere karşı tetikte ve hazır olması zorunlu" diye konuştu.

KFOR'UN AMACI

KFOR, Güvenlik ve istikrarı sağlamak için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin kararı uyarınca 12 Haziran 1999'da Kosova'da göreve başladı. KFOR'da, 27 ülkeden yaklaşık 4 bin 500'ün üzerinde uluslararası askeri personel bulunuyor. Bu ülkelerden 21'i NATO üyesi.

Barış gücünün komutasını ilk defa devralan Türkiye, taahhüt edilen personel katkısı bağlamında, 27 ülke arasında ikinci sırada yer alıyor. KFOR'un 28'nci komutanı olan Tümgeneral Özkan Ulutaş, 10 Ekim 2024'e kadar görev yapacak.

BÖLGEDE GERGİNLİK YİNE TIRMANDI

Geçtiğimiz ay Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Banjska'da yolu kapatan silahlı Sırplar, bir polisi öldürüp bir polisi yaraladı. Ardından düzenlenen operasyonda 3 zanlı öldürüldü, 6 kişi gözaltına alındı.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...