Kritik seviye aşıldı: Planlı su kesintileri yapabiliriz

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Kritik seviye aşıldı: Planlı su kesintileri yapabiliriz

GÜNDEM Haberleri  / Anadolu Ajansı

Edirne'nin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Kırklareli'ndeki Kayalıköy Barajı'nın seviyesi, kuraklığa bağlı olarak dip seviyeye doğru ilerliyor. Belediye Başkanı Recep Gürkan uyardı: Planlı su kesintileri yapabiliriz...

Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, barajın su seviyesi yüzde 16 olarak ölçüldü. Mart ayında yüzde 36, ağustos ayında yüzde 20 olan barajın su seviyesi aşırı sıcaklık ve kuraklık sebebiyle bu ay kritik seviyeyi gördü.

Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne'nin içme suyunun yaklaşık yüzde 70'inin Kayalıköy Barajı'ndan karşıladığını söyledi. Barajdaki su seviyesinin gün geçtikçe düşmesi nedeniyle Edirne Belediyesi kent sakinlerine mesaj atarak suyun tasarruflu kullanılması uyardı.

Yedek rezerv olarak Süloğlu Barajı ve Paşaçayırı mevkisinde 18 kuyu bulunduğunu belirten Gürkan, "Rezervlerimiz var ama bu suyu bolca kullanmak, israf etmek anlamına gelmiyor." dedi.

150 MİLYON METREKÜPTEN DÜŞTÜ!

Kayalıköy Barajı'nın kentin en büyük su rezervi olduğu bilgisini paylaşan Gürkan, şunları söyledi
"Yaklaşık 150 milyon metreküp rezervi vardı Kayalıköy'ün ama gerek tarımsal sulamada kullanılması gerek bizim içme suyunda kullanmamız, bu yıl havaların da çok aşırı sıcak gitmesi ve buharlaşmadan dolayı bir azalma oldu.

Zaten 3 milyon metreküpe düştüğünde biz oradan artık su almayı bırakıyoruz çünkü suyun içindeki mangan oranı yükseliyor. Suyun rengi değişiyor ama içeriğinde, kalitesinde bir değişiklik olmuyor."

"PLANLI SU KESİNTİLERİ YAPABİLİRİZ"

Gürkan, temiz içme suyu kaynaklarının korunması gerektiğini vurgulayan Gürkan, yağışların olmaması durumunda sıkıntıların çok yakın olduğunu ifade etti
"2 ay sonra yağışlar başlamazsa bir sonraki sezonda ciddi anlamda sıkıntılar yaşarız" diyen Gürkan "Su kesintilerine gitmek zorunda kalırız. Planlı su kesintileri yapmak zorunda kalırız. Gereksiz su kullanımından tüm vatandaşlarımızı vazgeçmeye çağırıyoruz." dedi.

ÇEŞMELER İÇİN TASARRUF APARATI

Çeşmeler için tasarruf aparatı dağıtacaklarını söyleyen Gürkan, "Edirne Belediyesi olarak geçen yıl 5 bin tane tasarruf aparatı dağıtmıştık. Şu anda temini yapılıyor bunu vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtacağız. Su hayat demek o yüzden hayatımıza sahip çıkalım." ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...