Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Lisans belgesi iptal! Maden faciasında bilirkişi raporu ihmali gözler önüne serdi
Gündem

Lisans belgesi iptal! Maden faciasında bilirkişi raporu ihmali gözler önüne serdi

Son Güncelleme: 17 Şubat, 2024 - 09:52
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala

Erzincan'daki altın madeninin bulunduğu bölgede meydana gelen toprak kayması sonucu kaybolan 9 işçinin bulunması için çalışmalar sürüyor. Olaya ilişkin 6 kişi tutuklanırken, bilirkişi heyeti ön raporunu tamamladı. Buna göre çalışanların can güvenliği tehlikeye atıldı. Öte yandan maden ocağının izin ve lisans belgesi de iptal edildi.

Kaydet
a- | +A

Erzincan'ın İliç ilçesinde toprak kaymasının meydana geldiği maden sahasında toprak altında kalan 9 işçiden henüz bir haber yok. Çalışmalar sürerken gözaltına alınan Kanadalı şirket yetkilisi de aralarında olduğu 8 kişiden 6'sı tutuklandı, iki kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

MADEN OCAĞININ İZİN VE LİSANS BELGESİ İPTAL EDİLDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, İliç’teki maden ocağının çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi. Karara gerekçe olarak; yaşanan heyelan olayının ardından yığın linç sahasında bulunan malzemenin Sabırlı deresi ve ocak sahasına doğru akmasından ötürü lisans şartlarının ortadan kalkmasına neden olduğunun tespit edildiğinden maden ocağının çevre izin ve lisans belgesinin iptal edildiği kaydedildi.

27 SAYFALIK ÖN RAPOR

Sahada inceleme yapan bilirkişi heyeti de ön raporunu hazırladı. Aralarında A ve C sınıfı iş güvenliği uzmanı, çevre, jeoloji, inşaat ve ziraat mühendislerinin bulunduğu heyetin hazırladığı 27 sayfalık ön raporda, olayın iş kazası olarak nitelendirildiği, asıl işveren şirketin 4 farklı alt işveren firmayla çalıştığının tespit edildiği bilgisine yer verildi.

5 KİŞİ ASLİ KUSURLU BULUNDU

Raporda, aralarında operasyon direktörü vekili, proses oksit müdürü, oksit operasyon başmühendisi, oksit operasyon mühendisi, borulama şefinin yer aldığı 5 kişi asli kusurlu bulundu. Asıl işveren şirketin genel müdür yardımcısı ile alt işveren şirketlerde çalışan vardiya mühendisi, saha formeni, mühendis, formen, 4 şirket müdürünün yanı sıra 2 saha şefi de tali kusurlu olarak tespit edildi.

Asıl işveren şirketin genel müdür yardımcısının alt işveren şirketleri yeterince denetime ve gözetime tabi tutmadığı tespitine yer verilen raporda, bu yöneticinin tali kusurlu olduğu belirtildi.

Lisans belgesi iptal! Maden faciasında bilirkişi raporu ihmali gözler önüne serdi
Başlık ResmiLisans belgesi iptal! Maden faciasında bilirkişi raporu ihmali gözler önüne serdi

OPERASYON DİREKTÖRÜ GEREKLİ TEDBİRLERİ ALDIRMAMIŞ

Raporda, operasyon direktörü vekilinin ehil yetkili biri olarak şantiyede ortaya çıkması muhtemel tehlikeli durumların belirlenerek risklere dönüşmesine yol açan faktörleri analiz ettirmediği, çalışanlarını risklerden korumak için gerekli tedbirleri aldırmadığı, iş yerinde çalışanların sağlıklarının olumsuz yönde etkilenmemesi hususunda gerekli gözetim ve denetim mekanizması kurdurmadığı, kurdurduysa da bunu uygulatmadığı, yetkili biri olarak sabah yığın liçinde oluşan çatlakların şantiyede olumsuzluklara yol açabileceği konusunda tedbirsiz davranış sergilediğinin tespit edildiği belirtilerek, meydana gelen kazada asli kusurlu olduğu kanaatine varıldığı kaydedildi.

YOLUN KAPATILMASI İÇİN TALİMAT VERMEMİŞLER

Proses oksit müdürünün yığın liçinde meydana gelen açıklık ve çatlaklıkların kısa zamanda olmaması hususu değerlendirildiğinde, iş yerinde yetkili biri olarak yığın liçinde gün içinde tespit edilen çatlakların artmasıyla büyük risk oluşturacağını bilmesine rağmen liç yığını altında bulunan yolun kapatılması talimatını vermediği (eğer verilmiş olsaydı yığın liçi altında çalışan olmayacaktı) ve bu konuda tedbirsiz davranış sergilediği, dolayısıyla oluşan çatlakları ehil biri olarak çok büyük risk oluşturacağını bilmesine rağmen bunları göz ardı ettiği ve tehlikeli davranış sergilediğinin belirlendiği kaydedilen raporda, söz konusu kişinin olayda asli kusurlu olduğu kanaatine varıldığı aktarıldı.

"ÇALIŞANLARIN CAN GÜVENLİKLERİ TEHLİYE ATILDI"

Raporda, oksit operasyon başmühendisinin de yığın liçinde meydana gelen çatlaklar konusunda iş güvenliği uzmanı tarafından defalarca uyarılmasına rağmen solüsyon verdiği ve yığın liçinde hareketi hızlandırdığı, çatlakların belli aralıklara gelmesini gördüğü halde bunu hiçe saydığı, bu riskli durumu bilmesine rağmen alanın boşaltılması konusunu göz ardı ederek çalışanların can güvenliklerini tehlikeye attığının tespit edildiği vurgulanarak, kazada asli kusurlu olduğu kanaatine varıldığı bildirildi.

Raporda, oksit operasyon mühendisi ile ilgili de üretim mühendisi olarak yığın yapılan serbest malzemenin çimento şerbetinin birbirine yeterince aderans sağlayıp sağlamadığının kontrolünü göz ardı ettiği, eğer göz ardı edilmeseydi derin çatlakların oluşmayacağı kaydedildi.

Lisans belgesi iptal! Maden faciasında bilirkişi raporu ihmali gözler önüne serdi
Başlık ResmiLisans belgesi iptal! Maden faciasında bilirkişi raporu ihmali gözler önüne serdi

ÇATLAKLARI BİLMESİNE RAĞMEN İŞE DEVAM ETMİŞ

Mühendisin malzeme depolama esnasında şev açısı, şev durabilitesi ve benzeri parametreleri göz ardı ettiği, meydana gelen çatlaklar hususunda gerekli uyarılar yapılmasına rağmen bunları dikkate almadığı, üretim mühendisi olarak yığınlarda çatlaklar oluşmaması veya akmaması için sahada imalat aşamasında yeterli planlamanın eksik olduğu ve bu çatlakların akmalara yol açacağını ehil biri olarak bilmesine rağmen bu işlere devam ettiği ve alanı güvenli hale getirmediğinin tespit edildiği belirtilen raporda, kazada asli kusurlu olduğu kanaatine varıldığı vurgulandı.

Raporda, borulama şefinin iş tecrübesi dikkate alındığında, meydana gelen çatlakların normal olmadığını bilmesi gerekmesine rağmen solüsyona devam ettiği ve devam eden solüsyonun malzemenin hareketini hızlandırdığı, bu nedenle de kazada borulama şefinin de asli kusurlu olduğu kanaatine varıldığı belirtildi.

Alt işveren şirketlerin vardiya mühendisi, saha formeni, mühendisi, müdürleri ile saha şeflerinin çalışma ortam ve gözetimi yapmadıkları ifade edilen raporda, riskli durumları göz ardı ederek işçilerin can güvenliklerini hiçe saydıkları, meydana gelen kazada tali kusurlu oldukları görüşüne yer verildi.

Raporda ayrıca, Hibliç bölge sorumlusu iş güvenliği uzmanının, yığın liçinde meydana gelen çatlaklarla ilgili üretim mühendislerini uyardığı, sorumluluklarını yerine getirdiği, risk analizi yaparak işverene önerilerde bulunduğuna değinilerek, kazada bir kusurunun olmadığı kanaatine ulaşıldı.

Raporda, olaydan bir gün önce işe başlayan maden mühendisinin kusuru olmadığı belirtildi. Ayrıca raporda, jeoteknik mühendisiyle ilgili de "tahkikat dosyası tamamlandığında gerekli incelemeler yapılarak kusur durumunun değerlendirileceğine" ilişkin ifadeler yer aldı.

Editör : GÖZDE NUR BAYAR
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 17 Şubat, 2024 - 09:52
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Türkiye'nin en uzun isimli köyü! 23 harften oluşuyor
    Türkiye'nin en uzun isimli köyü! 23 harften oluşuy...
    Kaydet
  • 2
    Altında sert çakılma sonrası kritik uyarı! “Bu düşüş son değil, sert yükseliş olacak
    Altında sert çakılma sonrası kritik uyarı! “Bu düş...
    Kaydet
  • 3
    Nevşehir TOKİ kura sonuçları: TOKİ Nevşehir asil/yedek isim listesi ve sonuç sorgulama
    Nevşehir TOKİ kura sonuçları açıklanıyor!
    Kaydet
  • 4
    Vali açıkladı: 20 bin işçi aranıyor!
    Vali açıkladı: 20 bin işçi aranıyor!
    Kaydet
  • 5
    En büyük lityum rezervlerinden biri keşfedildi! Artık tüm dünya ellerine bakacak
    Artık tüm dünya ellerine bakacak! Ülkede 2,3 trily...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Yücel Koç
    Yücel Koç Vazgeçmek…
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Diplomasi labirentinde Türk mührü: Ankara, Washington ve Tahran hattı
    Kaydet
  • Ömer Faruk Bingöl
    Ömer Faruk Bingöl Psikolojik harp!
    Kaydet
  • Halime Gürbüz
    Halime Gürbüz Detaylar…
    Kaydet
  • Ömer Ekinci
    Ömer Ekinci Restoran ve kafelerde servis ücreti kalktı
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Dikkatsizlik kazayı beraberinde getirdi! O anlar kamerada
    Dikkatsizlik kazayı beraberinde getirdi! O anlar kamerada
    Kaydet
  • Beşiktaş maçı sonrası ateş püskürdü: Utanç verici
    Beşiktaş maçı sonrası ateş püskürdü: Utanç verici
    Kaydet
  • Nüfusu beş, fiyatı milyonlarca dolar! Dünyanın en küçük kasabası insanlarıyla birlikte satışa çıkarıldı
    Nüfusu beş, fiyatı milyonlarca dolar! Dünyanın en küçük kasabası insanlarıyla birlikte satışa çıkarıldı
    Kaydet
  • Yola düşen dev kayayı otomobille çektiler! O anlar kamerada
    Yola düşen dev kayayı otomobille çektiler! O anlar kamerada
    Kaydet
  • Sarıyer sahilinde can pazarı! Araç denize düştü, çevredekiler seferber oldu
    Sarıyer sahilinde can pazarı! Araç denize düştü, çevredekiler seferber oldu
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Galatasaray'da Mario Lemina'dan kötü haber
Galatasaray'da Mario Lemina'dan kötü haber
Kaydet
Trump'tan Küba ve İran açıklaması: Görüşmeler sürüyor
Trump'tan Küba ve İran mesajı: Görüşmeler sürüyor
Kaydet
Harita güncellendi, Meteoroloji il il açıkladı: Doğu ve Güneydoğu kara teslim olacak
Harita güncellendi, Meteoroloji il il açıkladı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası