Meclis’te bile en yaygın toksik çöp sigara izmariti

- Güncelleme:
Meclis’te bile en yaygın toksik çöp sigara izmariti

Gündem Haberleri

AK Parti Antalya Milletvekili ve Meclis Sağlık Komisyonu Başkan Vekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında sigara izmaritlerinin çevreye verdiği zararlarla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

HABER MERKEZİ ANKARA - Sigaranın sadece içenleri ve dumanına maruz kalanları zehirlemediğine, gezegeni de zehirlediğine dikkat çeken Durgut, şöyle konuştu:

Tütünün üretiminden tüketimine endüstriyel yaşam döngüsü, dünya genelinde yıllık toplam 25 milyon ton atığa neden oluyor. Sigara imalatı ve tüketimi, her yıl 80 milyon ton sera gazı emisyonuna neden olarak küresel ısınmayı hızlandırıyor. Dünya genelinde her yıl 4,5 trilyon sigara izmariti yere atılmaktadır. Bu nedenle, çocuklarımızın oyun parkları dâhil hayat alanlarımızda, sokaklarda, sahillerde ve ne yazık ki Meclis bahçemizde bile en yaygın görülen toksik çöp sigara izmaritleridir. Oysaki doğada bir izmaritin yok olması için 10 yıl geçmesi gerekiyor ve bu izmaritlerden 7 bin çeşit kimyasal madde sızıyor. Her bir sigara izmariti 100 litre suyumuzu zehirliyor. Son zamanlarda yeni bir halk sağlığı sorunu olarak gündemimize giren elektronik sigaralar ve ısıtılmış tütün ürünleri gibi cihazlardan kaynaklanan tehlikeli atıklar da önemli bir çevresel sorun teşkil ediyor. Küresel olarak her yıl 22 milyar ton su, sigara imalatı için kullanılıyor. Durgut, sigara şirketlerinin, neden oldukları çevresel yıkımları telafi etmek için sorumluluklarını hatırlatmak için, Tütün Endüstrisi Karşıtı Gençlik İnisiyatifinin parklardan, sahillerden topladığı izmaritleri kutulara doldurarak söz konusu şirketlere postaladıklarını da söyledi. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...