Meteoroloji'den 64 ile uyarı: Yağmur, kar, fırtına!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Meteoroloji'den 64 ile uyarı: Yağmur, kar, fırtına!

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Meteoroloji'den hava tahminlerine göre Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Orta Karadeniz'in yanı sıra Batı ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Sinop'ta; Iğdır ve Ağrı hariç Doğu Anadolu'nun; Güneydoğu Anadolu'nun kuzey ve doğu kesimlerinde sağanak yağışlar öngörülüyor. Toros Dağları, Doğu Anadolu'nun doğusu ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde ise yükseklerde karla karışık yağmur ve kar yağışları beklenmektedir. Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde rüzgarın kuvvetli olması öngörülülüyor. 64 ile ise sarı ve turuncu kodlu uyarı yapıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, günlük hava durumu tahmin raporunu paylaştı. Buna göre, ülke genelinin parçalı ve çok bulutlu olduğu belirtilirken, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Orta Karadeniz'in; Batı ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Sinop'un; Iğdır ve Ağrı hariç Doğu Anadolu'nun; Güneydoğu Anadolu'nun kuzey ve doğu kesimlerinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği ifade edildi. Ayrıca, Toroslar, Doğu Anadolu'nun doğusu ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde yükseklerde yağışların karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde olabileceği tahmin ediliyor.

SAĞANAK YAĞIŞ

Hava durumu raporunda, yağışların Marmara'nın batısı, Ege, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz'in batı ve kuzey kesimleri ile İç Anadolu'nun güneybatı ve kuzey kesimlerinde kuvvetli; Ege'nin güneybatısı ve Batı Akdeniz'in kıyı kesimlerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olması bekleniyor. Antalya’nın batısından başlayarak, zamanla il geneli ile Konya’nın güneybatı ilçelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların kuvvetli (25-60 kg/m2), Antalya’nın batısının kıyı kesimleri ile doğusunda çok kuvvetli ve yer yer şiddetli (60-120 kg/m2) olması bekleniyor. Ayrıca, yağışların yüksek rakımlı kesimlerde kuvvetli karla karışık yağmur ve yer yer yoğun kar şeklinde olabileceği bildiriliyor.

FIRTINA 

Rüzgarın Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde kuvvetli ve yer yer fırtına (40-70 km/saat), Orta ve Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde kuvvetli fırtına (10-100 km/saat) şeklinde eseceği öngörülüyor. Genel olarak güney yönlerden esen rüzgarın, Pazar günü sabah saatlerinden itibaren Marmara’nın kuzeyi ile zamanla yurdun kuzey kesimlerinde batı ve kuzeybatıdan esmesi bekleniyor. Kuvvetli rüzgar ve fırtınanın etkisinin akşam saatlerinden sonra azalması öngörülüyor. Bu nedenle, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

HAVA SICAKLIĞI 

Son olarak, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, yağışlı hava kütlesinin etkisiyle azalması bekleniyor. Halkın, muhtemel sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, hortum oluşma riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması gerektiği vurgulanmaktadır. 

SARI VE TURUNCU KOLDU UYARI 

Meteoroloji Türkiye genelinde hava durumu uyarıları bulundu. Sarı kodlu uyarı verilen iller şunlardır: Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Artvin, Aydın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Yalova, Karabük, Osmaniye ve Düzce.

Turuncu kodlu uyarı verilen iller ise şöyle: Antalya, Balıkesir, Giresun, Gümüşhane, Muğla, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon.

Meteoroloji'nin yurt genelinde hava durumu tahminlerine şu şekilde:  

MARMARA BÖLGESİ

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinde yerel olmak üzere sağanak yağışlı. Balıkesir'in batı kesimlerinde kuvvetli yağış bekleniyor. Rüzgar güney yönlerden kuvvetli (40-70 Km/saat) esecek.

Bursa: Parçalı ve çok bulutlu, sabah ve öğle saatlerinde yerel olmak üzere sağanak yağışlı (°C, 20°C).

Edirne: Parçalı ve çok bulutlu, öğle ve gece saatlerinde yerel olmak üzere sağanak yağışlı (°C, 19°C).

İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, öğle ve akşam saatlerinde yerel olmak üzere sağanak yağışlı (°C, 17°C).

Kocaeli: (°C, 21°C).

EGE BÖLGESİ

Parçalı ve çok bulutlu, kıyı kesimleri ile Denizli ve Manisa çevrelerinde yerel olmak üzere sağanak yağışlı. Muğla çevreleri ile İzmir'in kuzey kesimlerinde kuvvetli yağış bekleniyor. Kuzey Ege kıyılarında güney yönlerden kuvvetli rüzgar bekleniyor.

Afyonkarahisar: Parçalı ve çok bulutlu (°C, 16°C).

Denizli: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinde yerel olmak üzere sağanak yağışlı (°C, 21°C).

İzmir: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı ve yerel olmak üzere sağanak yağışlı (°C, 22°C).

Muğla: Parçalı ve çok bulutlu, saatlerinden itibaren yerel olmak üzere sağanak yağışlı (°C, 17°C).

AKDENİZ BÖLGESİ

Parçalı ve çok bulutlu, Batı Akdeniz'in yerel olmak üzere sağanak yağışlı.

Adana: Parçalı bulutlu (°C, 23°C).

Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren aralıklı ve yerel olmak üzere sağanak yağışlı (°C, 21°C).

Burdur: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren aralıklı ve yerel olmak üzere sağanak yağışlı (°C, 20°C).

Mersin: Parçalı bulutlu (°C, 22°C).

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

Parçalı ve çok bulutlu, sabah ve gece saatlerinde yer yer pus ve sis bekleniyor.

Ankara: Parçalı ve çok bulutlu (°C, 15°C).

Eskişehir: Parçalı ve çok bulutlu (°C, 16°C).

Konya: Parçalı ve çok bulutlu (°C, 18°C).

Yozgat: Parçalı bulutlu (°C, 13°C).

BATI KARADENİZ BÖLGESİ

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinde yerel olmak üzere sağanak yağışlı. Güney yönlerden kuvvetli rüzgar bekleniyor. İç kesimlerinde gece ve sabah saatlerinde pus, yer yer sis görülmesi bekleniyor.

Bolu: Parçalı ve çok bulutlu, öğle ve akşam saatlerinde yerel olmak üzere sağanak yağışlı (°C, 16°C).

Düzce: Parçalı ve çok bulutlu, öğle ve akşam saatlerinde yerel olmak üzere sağanak yağışlı (°C, 21°C).

Kastamonu: Parçalı ve çok bulutlu, öğle ve akşam saatlerinde yerel olmak üzere sağanak yağışlı (°C, 15°C).

Zonguldak: Parçalı ve çok bulutlu, öğle ve akşam saatlerinde yerel olmak üzere sağanak yağışlı (°C, 18°C).

ORTA ve DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ

Parçalı ve çok bulutlu hava bekleniyor. Rize ve Artvin çevrelerinde sağanak yağış, yüksek kesimlerde ise karla karışık yağmur ve kar yağışı olacağı tahmin ediliyor. Orta Karadeniz'in iç kesimlerinde güneyden kuvvetli (40-70 Km/saat) esmesi beklenen rüzgarla birlikte, iç kesimlerde sabah ve gece saatlerinde pus ve sis olayları görülebilir.

Artvin: Havanın parçalı ve çok bulutlu olması beklenirken, bu sabah saatlerinde sağanak yağış, yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve kar yağışı olabilir (°C, 12°C).

Samsun: Parçalı ve çok bulutlu bir hava öngörülmektedir (°C, 22°C).

Tokat: Parçalı ve çok bulutlu bir hava beklenmektedir (°C, 19°C).

Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu hava koşulları tahmin edilmektedir (°C, 17°C).

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Parçalı ve az bulutlu bir hava beklenirken, kuzey kesimlerin yer yer çok bulutlu olacağı, Ardahan çevrelerinde karla karışık yağmurlu geçişlerin olabileceği tahmin edilmektedir. Sabah ve gece saatlerinde iç kesimlerde pus ve sis olayları görülebilir.

Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu hava öngörülmektedir (°C, 5°C).

Hakkâri: Parçalı ve az bulutlu bir hava beklenmektedir (°C, 8°C).

Malatya: Parçalı ve az bulutlu bir hava tahmin edilmektedir (°C, 13°C).

Van: Parçalı ve az bulutlu bir hava beklenirken, iç kesimlerde sabah ve gece saatlerinde pus ve sis olayları görülebilir (°C, 11°C).

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Parçalı ve az bulutlu bir hava beklenmektedir.

Diyarbakır: Parçalı ve az bulutlu bir hava öngörülmektedir (°C, 14°C).

Gaziantep: Parçalı ve az bulutlu bir hava tahmin edilmektedir (°C, 16°C).

Mardin: Parçalı ve az bulutlu bir hava beklenmektedir (°C, 12°C).

Siirt: Parçalı ve az bulutlu bir hava öngörülmektedir (°C, 13°C).

 

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...