Milli tank Altay gücünü Tümosan'dan alacak

Milli tank Altay gücünü Tümosan'dan alacak

GÜNDEM Haberleri

Savunma Sanayii İcra Komitesi milli tank Altay'a entegre edilmesi amacıyla geliştirilecek "Güç Grubu" için TÜMOSAN ile sözleşme görüşmelerine başlayacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceliği arasında bulunan milli tank Altay, için düğmeye basıldı. Motoru dahil tümü yerli olan Altay için Savunma Sanayii icra Komitesi TÜMOSAN için görüşmelere başlanmasını kararlaştırdı. Savunma Sanayii Müsteşarlığından (SSM) yapılan açıklamada, Komite'nin, 6 Ağustos'ta teklif değerlendirme çalışmaları tamamlanan Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi kapsamında, Altay Tankına entegre edilmesi amacıyla geliştirilecek "Güç Grubu" için TÜMOSAN AŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanması kararını aldığı bildirildi.
Türkiye'nin motor üssü

1975 yılında kurulan ve Türkiye'nin ilk motor fabrikası olan Türk Motor Sanayii'ni özelleştirme kapsamında 2005 yılında satın alan Albayrak Grubu, özellikle üniversiteler ile yaptığı ortak çalışmalar ile motor üretim ve tasarım teknolojisini hızla değiştirdi. 30 yılda 9500 traktör üretilen fabrikada, yaşanan bu değişim ile birlikte yıllık üretim kapasitesi 3 vardiya ile 120 bin motora çıkarıldı. Tek vardiya ile yılda 18 bin traktör üretimi yapan TÜMOSAN, aralarında Fransa'nın da bulunduğu 12 ülkeye ihracat yapıyor. 2005 yılında pazar payı sadece yüzde 1 olan TÜMOSAN, yüzde 93'ü yerli olan traktör motoru ile pazar payını yüzde 20'lere çıkararak Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşları arasına girdi. TÜMOSAN, 3, 4, ve 6 silindirli motor üretimi gerçekleştiriyor.

ALTAY'A EN UYGUN FİYAT
Konuyla ilgili açıklama yapan TÜMOSAN Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, dizel motor ve hidromekanik transmisyon teknolojileri alt yapısının geliştirilmesinin, Türkiye'nin sanayileşmesi ve milli savunma sanayinde yeterlilik kazanması açısından lokomotif rol oynayacağını söyledi. Ağustos 2011 yılından itibaren ihale çalışmaları sürdürülen proje için TÜMOSAN en kısa sürede en uygun fiyatla ve en fazla yerli katkı ile projeyi gerçekleştirmeyi taahhüt etti.

Kuruluş amacı yerli otomotiv
TÜMOSAN, 1976 yılında motor tahrik ve aktarma organları ve benzeri teçhizatı üretmek amacıyla kurulmuş, ancak faaliyetlerini dizel motor ve traktör üretiminde yoğunlaştırmıştır. TÜMOSAN, aynı marka ile üretilen traktörlere dizel motor sağlaması yanında Türk Traktör ve Otoyol için de üretim yapıyor. nbsp;Mitsubishi, Fiat, Daimler Benz ve Volvo ile lisans anlaşmaları imzalayan ancak dönemin hükümeti tarafından yatırımları durdurulan TÜMOSAN, asıl hedefi olan yerli otomobil, kamyon ve otobüs üretimini ise bir türlü gerçekleştiremedi. 2005 yılında Albayrak Grubu'na katılan TÜMOSAN, 30 yıl aradan sonra yenilenen teknolojisi ile kuruluş amacı olan yerli otomobil üretimi konusunda çalışmalarına hız verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...