Terör eylemlerinde 'kullan-at' taktiği

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Terör eylemlerinde 'kullan-at' taktiği

Gündem Haberleri  / HABER MERKEZİ

Şanlıurfa merkezli 18 ilde uyuyan hücreler çökertildi. Kandil, eylem için ‘kullanıp atılacak’ kişileri tercih etmiş.Terör örgütünün hedefinde yerel seçimler var. PKK’nın, sözde istihbarat yapılanması SEL’i, metropoller için harekete geçirdiği belirtiliyor.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Kahramanlar” kod adı verilen, 13 bin 440 polis, jandarma ve korucuların katılımı ile 466 noktaya eş zamanlı düzenlenen operasyonda, 55 şüphelinin gözaltına alındığını duyururken, terör örgütü PKK’nın istihbarat yapılanmasının da hedef alındığı ifade edildi.

Edinilen bilgiye göre, MİT, terör örgütünün istihbarat yapılanması Türkiye ayağının tespiti ve çökertilmesine yönelik, 10 aydır, Irak’ın kuzeyinde, Suriye ve Türkiye içerisinde titiz bir çalışma yürüttü. Saha ajanlarının, terör örgütüne sızması neticesinde tespit edilen teröristler yakın takibe alındı. Tüm hazırlıklar tamamlanınca MİT, Emniyet birimleriyle koordineli bir şekilde operasyon için düğmeye bastı. Örgütün Türkiye’de uyuyan hücre şeklinde faaliyet yürüten ağının 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimleri hedef almayı amaçladığı öğrenildi. Operasyonda PKK’nın 90’a yakın uyuyan hücresi yakın takibe alındı. Yapılan titizliğin ardından dün, sabahın ilk saatlerinde Şanlıurfa merkezli 18 ilde (Şanlıurfa, İstanbul, Antalya, Adana, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Mersin, Denizli, Konya, Kayseri, Batman, Isparta, Balıkesir, Şırnak, Kocaeli ve Amasya) uyuyan hücreler çökertildi.

METROPOL TALİMATI

Baskınlarda PKK’nın gerektiğinde “uyandırılıp” harekete geçirilmek üzere eylemlere karışmadan ‘uyuyan teröristleri’ hedef alındı. Güvenlik kaynakları, örgütün sözde yöneticilerinin, ‘kadro, silah/mühimmat ve patlayıcı’ aktarım faaliyetlerinin, başarılı operasyonlarla engellenmesi sonucunda, eylem amaçlı planlamalar için istihbarat yapılanmalarına görev verdiğini belirtti. Bu kapsamda terör örgütünün özellikle Batılı ülkelerden aldığı askerî, teknik ve eğitim desteğinin sonucunda oluşturduğu sözde istihbarat yapılanması SEL’in, (Saziya Ewlekariya Leşkeri/Askerî İstihbarat Kurumu) metropoller için harekete geçtiği ifade edildi. Türkiye’nin özellikle Suriye’deki harekât alanlarına (Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekâtı) yönelik istihbarat toplamaya çalışan yapılanma SEL, saldırı, sabotaj ve bombalı saldırılar yapmayı amaçlıyor. SEL’in aynı zamanda yabancı istihbarat servislerine de taşeronluk yapma yönünde faaliyetler icra ettiği kaydedildi. Edinilen bilgilere göre, son yıllarda yaşadığı kadro kayıpları ile hareket kabiliyetini önemli ölçüde kaybeden terör örgütün “moral-motivasyon kaybının önüne geçmek ve etkinliğini hala muhafaza ettiği algısı oluşturmak” için özellikle büyükşehirlerde eylem talimatı verdi.

BİLİNMEYEN SEÇİLİYOR

Türkiye’ye karşı istihbarı ve operasyonel faaliyetler gerçekleştirmeyi amaç edinen SEL, Suriye-Türkiye arasında silah, mühimmat, patlayıcı, eylemci ve kadro aktarımı faaliyetlerinde de bulunuyor. Türkiye içinde terör eylemlerinin planlanması, koordinesi, teröristlerin şehirlere intikali, konaklaması ve patlayıcı-mühimmat ile bir araya getirilmesi gibi “lojistik” çalışmaları organize eden SEL, saldırılarda “kadro terör örgüt unsuru” yerine örgütle ideolojik bağı olmayan farklı din, etnik köken ve mezhepten Suriyeli şahısları kullanmaya başladı. SEL’in, Türkiye’de angaje ettiği şahısların hücre yapılanması şeklinde istihdam ettiği belirtilirken, her gruptaki teröristlerin, yatay-dikey hücre yapılanmasına ayrıldığı öğrenildi.

ŞANTAJ VE TEHDİT

Akrabaları, yakınları (şantaj) kontrol altında tutulan, düşük profilli, eğitimi düşük şahısları tercih eden SEL’in para ve otorite ve motivasyonunu da etkin olarak kullandığı kaydedildi. Mimlenen şahısların Suriye’deki borçlarının ödenmesi ve kişisel husumetlerinin çözülmesinde terör örgüt tarafından yardımcı olunduğu, terör eyleminde kullanılacak şahsın imkân-kabiliyetini ölçmek adına Suriye’de veya Türkiye içinde “test amaçlı istihbari faaliyet” yürütmesinin sağlandığı belirtildi. Eylem gerçekleştirecek profildeki şahıslar için tek seferlik “Kullan-At” yönteminin izlendiği, Türkiye’ye silah ve patlayıcı aktarımlarında kaçakçı şebekelerinden istifade ettiği kaydedildi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...