PKK'yı can evinden vurduk: Terör örgütü 1 milyar dolarlık gelirden oldu

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
PKK'yı can evinden vurduk: Terör örgütü 1 milyar dolarlık gelirden oldu

GÜNDEM Haberleri  / HABER MERKEZİ

Türk uçak ve silahlı insansız hava araçları Suriye’deki terör hedeflerini ve enerji altyapısını tarumar etti. Suriyeli uzmanlara göre örgüt kör edildi, petrol kuyularını yeniden faaliyete geçirmesi mümkün değil.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Terör örgütü PKK’nın İçişleri Bakanlığına saldırı girişiminin ardından harekete geçen MİT ve TSK Suriye’nin kuzeyinde art arda operasyon düzenliyor. MİT, saha ajanlarından aldığı bilgilerle nokta atışları yaparak terör örgütünün üst düzey sorumlularını etkisiz hâle getirirken, TSK hava harekâtıyla PKK/YPG tarafından kullanıldığı belirlenen petrol kuyularını ve depolama tesislerinu vurdu. Suriye’nin kuzeyindeki Tel Rifat, Kamışlı, Cizire ve Derik bölgelerinde sınırın 50 kilometre derinliğindeki hedefler Türk jetleri tarafından imha edildi.

PKK'yı can evinden vurduk: Terör örgütü 1 milyar dolarlık gelirden oldu

Operasyonlarında örgütün iletişim, altyapı, haberleşme, eğitim kampı ve mali merkezleri yanında petrol gaz alt yapısı felç oldu. Günlük 125-130 bin varil petrol üreten tesislerde faaliyetler durdu. PKK’lılar, Rimeylan-Kahtaniye-Cevadiye hattında imha edilen petrol tesisleri ve Suveydiya Gaz merkezinin devre dışı bırakılması sebebiyle son operasyonda 200 milyon dolar zarara uğradı.

KAFALARINI KALDIRAMIYORLAR

Rimeylan’da koalisyon unsurlarının askerî üssünün de bulunduğu petrol tesisi de bombalananlar arasında yer aldı. Terörün ana merkezi Kamışlı’da sınır yolu mevkiindeki elektrik santrali saf dışı edildi. Yine örgütün önemli gelir kalemlerinden Dırbesiye’deki elektrik istasyonu da imha edildi. Derik, Rimeylan, Kahtaniye, Tel Baydar, Şedadi’de koalisyon askerî devriyeleri tamamen durdurulurken bütün askerlere sığınaktan çıkmayın talimatı verildi. Harekâtta millî imkânlarla üretilen harp sistemleri kullanıldı. İki ay önce envantere giren Gözde Güdüm Kiti de sahada test edildi.

PKK'yı can evinden vurduk: Terör örgütü 1 milyar dolarlık gelirden oldu

YENİDEN AYAĞA KALKAMAZLAR

Suriyeli uzman Semir el-Ahmed, terör örgütünün aylık petrol ve gazdan kaynaklı kazancının 80 milyon dolar civarında olduğu bilgisini verdi. Son operasyonlarda PKK’nın enerji, ulaşım, haberleşme, lojistik ve eğitim kampları gibi hayati unsurlarına ağır darbe vurulduğunu kaydeden Umran Araştırmalar Merkezi uzmanlarından el-Ahmed, bu noktada özellikle Rimeylan’ın özel önem arz ettiğini vurguladı. Terör örgütünün operasyon stratejisi dâhilinde kör edildiğini söyleyen el-Ahmed “Tel Rifat, Menbiç, Ayn İsa, Malikiye, Ayn el-Arap ve özellikle Haseke-Kamışlı aksında daha önceden belirlenmiş hassas birimler hedef alındı. Teknik anlamda PKK’nın bu tesisleri yeniden faaliyete geçirmesi kısa dönemde mümkün değil. Bu durumda yıllık 1 milyar dolar olan petrol ve gaz gelirini önemli ölçüde kaybetti” dedi. Suriyeli güvenlik uzmanlarından emekli General Ahmet Rahhal ise PKK’nın enerji, finansman ve lojistik ağının felç edildiğini söyledi. Rahhal, “Uluslararası koruma kalkanı altındaki terör yapılanması bu sefer en korunaklı gördüğü yerlerden vuruldu” yorumunda bulundu. 

YPG’YLE İŞ BİRLİĞİNDEN VAZGEÇİN

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. İkili, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarını ele aldı. Bakan Fidan, mevkidaşını “Terör örgütü YPG’yle beraber çalışmaktan vazgeçin” sözleriyle uyardı. Irak ve Suriye’deki terörle mücadele operasyonlarının kararlı bir şekilde devam edeceğini vurgulayan Fidan, bölgede bulunan Amerikan güçleriyle çatışmasızlık mekanizmasını da gündeme getirdi.  Antony Blinken de Türkiye ve ABD’nin terörle mücadele hedefinin ortak olduğunu belirtti.

PKK'yı can evinden vurduk: Terör örgütü 1 milyar dolarlık gelirden oldu

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...