Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

SİHA’lara özel füze geliyor! Dünyada bir ilk

SİHA’lara özel füze geliyor! Dünyada bir ilk

Türk SİHA'ları sadece karadaki değil havadaki hedefleri de vuracak. Dünya genelinde, havadan havaya füze kullanma kabiliyetine sahip bir SİHA platformu olmadığı için Türk SİHA'ları ilki temsil ediyor...

Kaydet
a- | +A

TÜBİTAK -SAGE tarafından geliştirilen ve Türkiye’nin ilk havadan havaya füzeleri olan GÖKDOĞAN ile BOZDOĞAN Füzeleri için seri üretim kararı, geçtiğimiz aylarda alınmıştı. GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi ile BOZDOĞAN Görüş İçi Hava Hava Füzesi, sadece F-16 platformunda kullanılmayacak.

SavunmaSanayist.com tarafından edinilen bilgilere göre; Türk savunma sanayii sektörü, SİHA’lara yönelik havadan havaya füze entegrasyonu için bazı çalışmalar gerçekleştiriyor.

Bu çalışmalar kapsamında GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerinin hafifletilmiş versiyonlarının geliştirilmesi kararlaştırıldı. SİHA’lara özel GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füze konfigürasyonlarının geliştirme faaliyetlerinin tamamlanmasına müteakiben, entegrasyon faaliyetlerine başlanılacak.

Öte yandan ASELSAN tarafından geliştirilen Milli AESA Radar MURAD da AKINCI TİHA’ya kısa süre önce test amaçlı entegre edildi. Testlerin tamamlanmasına müteakiben AKINCI, MURAD AESA Radarı ile tespit ettiği hava hedeflerine GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN Füzeleri ile angaje olabilecek.

SİHA- TÜRK
Başlık ResmiSİHA- TÜRK

Çalışmalar, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonununda; ASELSAN, BAYKAR ve TÜBİTAK-SAGE tarafından gerçekleştiriliyor. Ayrıca, Roketsan’ın da havadan havaya füze çalışmasının olduğu biliniyor.

Halihazırda dünya genelinde, havadan havaya füze kullanma kabiliyetine sahip bir SİHA platformu yok. ABD, kısa süre önce MQ-9 Reaper SİHA üzerinden AIM-9 Sidewinder (BOZDOĞAN muadili) Hava Hava Füzesi’nin test atışını gerçekleştirdi.

BOZDOĞAN Görüş İçi Hava Hava Füzesi (WVRAAM)

BOZDOĞAN, ABD üretimi AIM-9X’in muadili olan Görüş İçi Hava Hava Füzesi’dir. Mükemmel Nişan Hattı Sapma (off-boresight ) açısı sağlayan yüksek çözünürlüklü Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlığa sahip olan BOZDOĞAN, elektronik harbe karşı dayanıklı yapıda.

Yaklaşık 25 kilometre menzile sahip olan füze, ses hızının 3 katı hıza (Mach 3) ulaşabilmektedir ve vektör kontrolü sayesinde yüksek manevra yeteneğine sahip. IIR başlığı sayesinde, seyir füzelerine dahi etki edebilecek şekilde geliştirildi.

Türk- SİHA
Başlık ResmiTürk- SİHA

TÜBİTAK-SAGE ve 401’inci Test Filo Komutanlığı iş birliği ile Nisan 2019’da çırpıntı (flutter) testleri başlatılan BOZDOĞAN’ın; Kasım 2019’da yerdeki F-16 kanadından test atışı gerçekleştirilmiş ve 4 kilometre yükseklikteki yüksek hızlı insansız hava aracını başarıyla imha etti.

BOZDOĞAN’ın, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan AIM-9 Sidewinder Füzelerinin yerini alması planlanıyor.

SİHA- Türk
Başlık ResmiSİHA- Türk

GÖKDOĞAN, ABD üretimi AIM-120 AMRAAM’ın muadili olan Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi. Katı hal tasarımlı Aktif Radar (AR) Arayıcı Başlığı bulunan GÖKDOĞAN; at-unut, birden fazla hedefe kilitlene bilme, atış sonrası kilitlenebilme ve her açıdan atış yeteneklerine sahip. Elektronik harbe karşı dayanıklı olan füze, karıştırma kaynağına güdümlenebiliyor. Yaklaşık 65 kilometre menzile sahip olan füze, veri bağı sayesinde hedef güncellemesi de yapabiliyor.

BAKMADAN GEÇME
Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan
HABER

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye SİHA tepkisi: Aramızda güvenlik sorunu var

Dünyada bir ilk olacak: Bayraktar TB3 SİHA göreve hazır!
HABER

Dünyada bir ilk olacak: Bayraktar TB3 SİHA göreve hazır!

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.