Son dakika: Ankara'da İsveç için kritik saatler! Toplantı sonrası Stoltenberg'ten açıklama geldi

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

Son dakika haberi: İsveç'in NATO üyeliğinin görüşüldüğü Ankara'daki kritik toplantı sona erdi. Toplantı sonrası NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'ten açıklama geldi. İsveç'in NATO'ya üye olması noktasında üzerine düşenleri yerine getirdiğini ifade eden Stoltenberg, "Erdoğan ile görüştüm. Toplantının oldukça olumlu geçtiğini söyledi" dedi.

Geçtiğimiz yılın haziran ayında Madrid'de düzenlenen NATO zirvesinde Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında "Üçlü Memorandum" imzalandı. Anlaşma gereği iki ülke Türkiye'nin NATO üyeliklerine onay vermesine karşı terör örgütleri PKK/YPG ve FETÖ'ye destek vermemeyi ve Ankara'nın talep ettiği terör örgütü üyelerini iade etmeyi taahhüt etti. Anlaşmada bir diğer önemli madde ise karşılıklı silah ambargoların kaldırılaması idi. Şartları yerine getiren Finlandiya, Türkiye'den vize alarak NATO şemsiyesi altına girdi. Ancak İsveç için aynı geçerli olmadı. 

İsveç anlaşmanın bazı gereklerini yerine getirse de çok sayıda terör örgütü mensubunun iadesine sıcak bakmadı ve başkent Stockholm'de birçok terör örgütü gösterisine müsade etti. 

Nitekim Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermedi. Ankara, anlaşmanın tüm maddelerinin yerine getirilmeden üyeliğinin söz konusu olmayacağının mesajını her fırsatta verdi. 

ANKARA'DA KRİTİK TOPLANTI

Gelişmeler takip edilirken Ankara'da İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin Daimi Mekanizma Toplantısı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç'ın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. 

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?

Toplantıya, NATO heyeti başkanı olarak NATO Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen, İsveç heyeti başkanı olarak İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson ve Finlandiya heyeti başkanı olarak da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara katıldı.

STOLTENBERG'TEN AÇIKLAMA GELDİ: BİRAZ İLERLEME KAYDEDİLDİ

NATO genel sekreteri Jens Stoltenberg İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye ile yapılan görüşmelerde biraz ilerleme kaydedildiğini açıkladı.

Stoltenberg, İsveç'in NATO'ya üye olması noktasında üzerine düşenleri yerine getirdiğini ifade ederek, "Erdoğan ile görüştüm. Toplantının oldukça olumlu geçtiğini söyledi" ifadelerini kullandı. 

Son dakika: Ankara'da İsveç için kritik saatler! Toplantı sonrası Stoltenberg'ten açıklama geldi

ERDOĞAN AZERBAYCAN DÖNÜŞÜ SİNYALİ VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada İsveç'in NATO üyeliğini mevcut koşullarda Vilnius'taki zirvede onaylamayacaklarının sinyalini verdi. 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...