ABD, Suriye'de Türk İHA'sını vurduğunu 'üzücü olay' açıklamasıyla kabul etti

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
ABD, Suriye'de Türk İHA'sını vurduğunu 'üzücü olay' açıklamasıyla kabul etti

GÜNDEM Haberleri  / Haber Merkezi

ABD, Suriye'de ABD birliklerine yaklaşan Türk İHA'sını F-16'larla düşürdü. ABD ordusu da Haseke'de hava harekâtına katılan bir İHA'yı vurduğunu doğruladı. Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında 'üzücü olay' vurgusu dikkat çekti.

İçişleri Bakanlığı'na düzenlenen saldırı sonrası MİT Suriye'de operasyon için düğmeye bastı. PKK/YPG'ye ait çok sayıda mühimmat deposu ve tesisin bulunduğu 5 bölgede 30 hedef İHA ve SİHA'larca imha edildi.

Aynı saatlerde Pentagon'dan kritik bir açıklama geldi. Pentagon, ABD Savunma Bakanı Austin'in Milli Savunma Bakanı Güler ile Türkiye'nin Suriye'deki Amerikan güçlerinin yakınındaki hareketliliği hakkında görüştüğünü bildirdi.

ABD, TÜRK İHA'SINI F-16'LARLA VURDU

AFP ise bu görüşmeden önce ABD'nin MİT operasyonunda Suriye'deki ABD birliklerine yaklaşan Türk İHA'sı F-16'larla vurduğunu iddia etmişti.

İddialar, ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ile doğrulandı.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

Pentagon'dan yapılan açıklamada İHA'nın ABD askerlerinin 1 km yakınına kadar geldiği ve 500 metreye kadar yaklaştığı bu sebeple vurulduğu açıklandı.

Pentagon Sözcüsü Pat Ryder, konuya ilişkin yaptığı açıklamada saldırıda meşru müdafaayı gerekçe gösterdi:

"Türk SİHA'sı yasak bölge üzerindeydi. ABD’nin yasak ilan ettiği bölgede uçmuş, sonra 500 metreye kadar yaklaşmış, bu kadar yaklaşınca vurulmuş. Dronu vurma kararı emir komuta zinciri içinde alındı. Üzücü bir olaydı. İletişim kanalları açık olacak."

TARİHTE BİR İLK!

İki NATO üyesi arasında nadir görülen çatışma, insansız hava aracının bölgedeki ABD kuvvetlerine yönelik bir tehdit olarak görülmesinin ardından meydana geldi. Tarihte ilk kez bir ABD savaş uçağı, NATO üyesi bir ülkenin insansız hava aracını düşürdü. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...