Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Suriye'de yol haritası nasıl olacak? MSB'den kritik açıklama
Gündem

Suriye'de yol haritası nasıl olacak? MSB'den kritik açıklama

Son Güncelleme: 26 Aralık, 2024 - 12:27
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala

MSB kaynakları, Suriye'de terör oluşumuna izin vermeyeceklerini ve Menbiç'in SMO'nun kontrolünde olduğunu ifade edip "Suriye’deki devlet organlarının işler hale gelmesi sonrasında muhataplarımızla karşılıklı görüşmeler yaparak hazırlanacak yol haritasına göre hareket edilecektir" şeklinde açıklama yaptı. Kıbrıs'taki hava sahası ihlallerine de değinen kaynaklar "Bugün de yarın da Kıbrıs Türklerinin güvenliği için gereken tedbirleri her ne pahasına olursa olsun almaya devam edeceğiz" dedi.

Kaydet
a- | +A

Milli Savunma Bakanlığı'nda (MSB) yılın son basın bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Kaynaklar yeni dönemde Suriye’nin savunma ve güvenliğine destek kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin rolünün ne olacağına dair sorulara şu cevabı verdi:

Komşumuz Suriye’deki yeni yönetimin devlet organlarını işler hale getirme çabalarını takip ediyor ve destekliyoruz. TSK, Suriye halkının yanında durmaya ve bu geçiş sürecinde de kendi görev alanına giren hususlarda destek olmaya devam edecektir.

Dışişleri Bakanlığımızın koordinesinde hazırlıklarımız devam ediyor. Suriye’deki devlet organlarının işler hale gelmesi sonrasında muhataplarımızla karşılıklı görüşmeler yaparak hazırlanacak yol haritasına göre hareket edilecektir.

MENBİÇ SMO'NUN KONTROLÜNDE

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Suriye’deki son duruma ilişkin sorular üzerine şunları söyledi:

Suriye’de yeni bir döneme girilmiştir. Suriye artık Suriyelilerindir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da biz yine Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda; terörle mücadeleden taviz vermeden, Suriye’nin toprak bütünlüğü, siyasi birliği, güvenlik ve istikrarının sağlanması için yeni yönetimle yakın iş birliği ve koordinasyon içerisinde olacağız. Menbiç ve Tişrin Barajı’nın kontrolü tamamen Suriye Milli Ordusu’ndadır.

"YA SİLAH BIRAKACAKLAR YA YOK OLACAKLAR"

Terör örgütü son çırpınışlarını yaptığından bilinçli bir dezenformasyon yaparak kamuoyunda algı oluşturmaya çalışmaktadır. Terör örgütü tarafından bu bölgelerde ilerleme kaydedildiğine dair açıklamaların sahadaki gerçeklikle ilişkisi yoktur. Kendini iyi bir durumda göstermeye çalışan terör örgütünün yalanlarına inanmamak gerekmektedir.

PKK/YPG terör örgütü ya silah bırakacak ya da yok olacaktır. Terör örgütünün içinde yer alan ve Suriye vatandaşı olmayanlar Suriye’yi terk edecekler. Suriye vatandaşı olanlar da silahı bırakacak ve yeni sisteme entegre edilip edilmeyecekleri veya nasıl entegre edilecekleri Suriye yönetimi tarafından belirlenecektir.

Yaptığımız açıklamalarla ve yeni Suriye yönetimiyle gerçekleşen görüşmelerde terör örgütünün silah bırakmaktan başka şansı olmadığını, bu konuda kararlılığımızın tam ve kesin olduğunu aktarıyoruz. Bu konuda yeni Suriye yönetimi ile fikir birliğinde olduğumuzu müşahade etmekteyiz.

KKTC HAVA SAHASINI İHLALİ

Bakanlık kaynakları, Fransa’ya ait bir savaş uçağının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili olarak şunları söyledi:

KKTC’nin güvenliğine tehdit oluşturabilecek her türlü gelişmeyi yakından takip ediyoruz. Fransa’ya ait uçuşların bölgede yakından takip edildiği ve koordine içerisinde bulunulduğunu ifade etmek isteriz. Bahse konu olay hakkında Fransa Askeri Ataşesi Bakanlığımıza davet edilmiş ve bölgedeki hassasiyetlerimiz aktarılmıştır.

İletişim kanalları açık tutularak Fransız muhataplarımızla gerekli değerlendirme yapılmaktadır. Uluslararası hukuka aykırı şekilde yapılan tüm faaliyetlere karşı KKTC’nin güvenliğinin sağlanması, hak ve menfaatlerinin korunması için gerekli askeri ve siyasi tedbirleri almayı sürdürüyoruz. Geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da garanti ve ittifak anlaşmaları çerçevesinde Kıbrıs Türklerinin güvenliği, huzuru ve refahı için gereken tedbirleri her ne pahasına olursa olsun almaya devam edeceğiz.

TEĞMENLERLE İLGİLİ SON DURUM

Bakanlık kaynakları, Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilen Teğmenlerle ilgili 16 Ocak 2025 tarihinde gerçekleşecek toplantıya ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

Yüksek Disiplin Kurulu, 16 Ocak’ta Teğmenlerin durumunu değerlendirmek üzere toplanacaktır. Şuanda Teğmenlerin savunmaları alınmaktadır. YDK’nın bütün verileri değerlendireceği gün 16 Ocak’tır. 16 Ocak’ta karar verilmesi durumunda, hazırlanacak “gerekçeli karar” sonrasında kamuoyu ile paylaşılması beklenmektedir.

BAKMADAN GEÇME
Kılıçlı yemin sonrası disipline sevk edilmişlerdi: Teğmenler için karar günü belli oldu
HABER
Kılıçlı yemin sonrası disipline sevk edilmişlerdi: Teğmenler için karar günü belli oldu

SURİYE'YE TERÖRLE MÜCADELE ÇAĞRISI

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Bakanlıkta düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında şunları söyledi:

Karanlık bir dönemin ardından yeni bir sayfanın açıldığı Suriye’de barış, huzur ve istikrara yönelik adımları destekliyor; güney komşumuzun toprak bütünlüğü ve üniter yapısının korunması gerektiğini ifade ediyoruz. Bu kapsamda; Suriye’deki yeni yönetimin tek ordu çağrısını ve çalışmalarını desteklediğimizi, Suriye yönetimiyle terörle mücadele konusunda ortak çalışma arzusunda olduğumuzu, Suriye’nin ve bölgemizin geleceğinde DEAŞ, PKK/YPG ve uzantıları dâhil hiçbir terör oluşumuna yer olmadığını ve bunlara izin vermeyeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz.

Suriyelilerin gönüllü, güvenli ve saygın bir şekilde dönüşlerinin sağlanmasına yönelik çalışmalarımız devam edecek, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Suriye halkının yanında olmayı sürdüreceğiz.

Önümüzdeki süreçte; Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, Suriye'nin yeni yönetimiyle savunma alanında yapacağı iş birliğini, yalnızca iki ülkenin çıkarları değil, aynı zamanda bölgemizin barış ve istikrarı için de önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Türkiye'nin güçlü savunma sanayi altyapısı, savunma teknolojileri alanındaki deneyimleri ve terörle mücadele tecrübesi ile birçok ülkenin örnek aldığı ordusunun, Suriye'nin güvenlik ve savunma kapasitesinin artırılmasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.

72 TACİZ VE SALDIRI

Ülkemize yönelik terör tehdidini tamamen ortadan kaldırmak, bölgemizin güvenlik ve istikrarına katkı sağlamak için yurt içinde ve sınır ötesinde gerçekleştirdiğimiz önleyici ve yok edici operasyonlarımız kararlılıkla devam etmektedir.

Son bir hafta içerisinde 17’si Irak 55’i Suriye harekât alanlarında olmak üzere birliklerimize yönelik 72 taciz ve saldırı girişiminde bulunulmuştur. Bölgedeki sivillere de zarar veren bu taciz ve saldırılara anında ve misliyle verilen karşılık ve devam eden operasyonlarla Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil son bir haftada 62 terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Böylece yıl içerisinde etkisiz hâle getirilen terörist sayısı 3.021’e (Irak 1.464 / Suriye:1.557) ulaşmıştır. Ayrıca geçtiğimiz hafta içerisinde; 2 PKK’lı terörist Hudut Karakollarımıza teslim olmuş, Irak’ın kuzeyindeki arama-tarama faaliyetlerinde tespit edilen bir mağarada çok sayıda silah, mühimmat ve yaşam malzemesi ele geçirilmiştir.

13 BİNİ AŞKIN KİŞİ YAKALANDI

Kaçakçılığın, yasa dışı geçişlerin engellenmesi ve terörle mücadele etkinliğinin artırılması kapsamında sınır güvenliğinde alınan etkili ve modern teknolojiye dayalı tedbirlerle; Son bir hafta içerisinde 8’i terör örgütü mensubu olmak üzere 85 şahıs yakalanmış, 1 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 13.830 olmuştur. Son bir haftada engellenen 527 şahıs ile birlikte bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı da 95.340’a ulaşmıştır..

ENVANTERE GİREN YENİ SİLAH SİSTEMLERİ

Bekamızın ayrılmaz bir parçası olan yerli ve millî savunma sanayi ürünlerimizin de katkısıyla Türk Silahlı Kuvvetlerimizin imkân ve kabiliyetleri her geçen gün daha da artmaktadır.

Bu kapsamda Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca muhtelif miktarda; Yeni Nesil Fırtına Obüsü envantere alınmış, 122 mm Çok Namlulu Roket Atar (ÇNRA) Fırlatma Aracının, 40 mm Tamburalı Bombaatar ile Sırt Tipi Karıştırma Sisteminin muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır. NATO müttefikimiz İspanya ile “Jet Eğitim Uçağı Projesi”ne yönelik Mutabakat Zaptı, Savunma Sanayii Başkanlığımız ile İspanya Savunma Bakanlığı arasında 20 Aralık’ta imzalanmıştır. Bu tarihî anlaşmadan dolayı Savunma Sanayii Başkanlığımızı ve emeği geçenleri bir kez daha kutluyoruz.”

Editör: ÇAĞLA ÇAĞLAR
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 26 Aralık, 2024 - 12:27
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Güney Marmara Otoyolu geliyor! Bakan müjdeyi verdi; 14 kavşak, 8 tünel, 9 viyadük ve 51 köprü inşa edilecek
    Yeni otoyol geliyor! Bakan müjdeyi verdi
    Kaydet
  • 2
    Suriye’deki terör örgütünün sayılı günleri kaldı: ABD operasyon için yeşil ışık yaktı!
    ABD operasyon için yeşil ışık yaktı!
    Kaydet
  • 3
    Asgari ücrette çarpıcı iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan bu rakama çıkaracak
    Asgari ücrette çarpıcı iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğa...
    Kaydet
  • 4
    İhtiyaç kredilerinde indirim sinyali! 250 bin TL’nin geri ödemesi ne kadar?
    İhtiyaç kredilerinde indirim sinyali! 250 bin TL’n...
    Kaydet
  • 5
    Hayatınızdan hemen çıkarın: Ünlü kalp cerrahı vücudu zehirleyen gıdaları açıkladı
    Hayatınızdan hemen çıkarın: Ünlü kalp cerrahı vücu...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan 17-25 Aralık ve yargının darbe teşebbüsü…
    Kaydet
  • Yücel Koç
    Yücel Koç Son Baas…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Yara büyük!..
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Mezar başında kadeh kaldıranlar!..
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Trump, dış politika stratejisi ve radikal değişim...
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Sarp kayalıkların ustası şaşırttı! Baraj gölünde yüzerken görüntülendi
    Sarp kayalıkların ustası şaşırttı! Baraj gölünde yüzerken görüntülendi
    Kaydet
  • Trabzonspor'dan kupaya kötü başlangıç
    Trabzonspor'dan kupaya kötü başlangıç
    Kaydet
  • Trabzonspor'dan kupaya kötü başlangıç
    Trabzonspor'dan kupaya kötü başlangıç
    Kaydet
  • Oscar Ödülleri YouTube'dan yayınlanacak!
    Oscar Ödülleri YouTube'dan yayınlanacak!
    Kaydet
  • Ekmek ve simit zammı için yeni düzenleme
    Ekmek ve simit zammı için yeni düzenleme
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Sercan Yaşar kimdir, kaç yaşında, nereli? İtirafları sonrası birçok isim gözaltına alındı
Sercan Yaşar kimdir, kaç yaşında, nereli?
Kaydet
GAİN Medya soruşturmasında ünlü sunucu Okan Karacan gözaltına alındı
Ünlü sunucu Okan Karacan gözaltına alındı!
Kaydet
Başkan canlı yayında açıkladı: Kaybedilen Galatasaray maçından sonra prim verilmiş
Kaybedilen Galatasaray maçın sonra prim verilmiş!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası