TBMM'den İsveç'in NATO üyeliğine onay! Son söz Erdoğan'da

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
TBMM'den İsveç'in NATO üyeliğine onay! Son söz Erdoğan'da

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Meclis, İsveç'in NATO'ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi'ni görüştü. Görüşmelerin ardından İsveç’in NATO üyeliği TBMM'de onaylandı. Ancak son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek. Erdoğan'da kararı imzalarsa İsveç NATO'nun 32. üyesi olarak ittifaka katılmaya hak kazanacak.

Teröre verdiği destek nedeniyle NATO'ya gime yolunda Türkiye'nin vetosuna takılan İsveç için tarihi karar açıklandı.

İSVEÇ'E NATO VİZESİ ÇIKTI

TBMM Genel Kurulu, Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi'ni görüştü. Görüşme sonrası İsveç'in NATO'ya katılımı oy çokluğu ile kabul edildi.

ONAY VEREN PARTİLER BELLİ OLDU

Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylamaya 346 milletvekili katılırken 287 kabul, 55 ret oyu kullanıldı. Teklife AK Parti, CHP ve MHP evet oyu verirken, İYİ Parti, Saadet Partisi, Yeniden Refah Partisi, Hüda-Par, TİP,  Demokrat Parti ve DSP milletvekilleri hayır oyu kullandı.

TÜRKİYE'NİN VETOSUNA TAKILMIŞTI

İsveç'teki terör eylemleri, Türkiye'nin geri adım atmasındaki en belirleyici sebeplerden biri olmuştu. İsveç, Türkiye'nin talep ettiği şartları uyguladığını iddia etse de ülkede yaşanan PKK eylemleri gerilimi artırmıştı.

İSVEÇ'TEN İLK AÇIKLAMA

Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya katılımına onay vermesinin ardından İsveç Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Bugün NATO'ya tam üye olmaya bir adım daha yaklaşmış bulunuyoruz” denildi.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ise, “Türk Parlamentosunun bugün İsveç'in NATO üyeliği lehinde oy kullanması memnuniyet verici bir adım. Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onay belgesini imzalamasını bekliyoruz. İsveç NATO'nun güvenilir, destekleyici ve kararlı bir üyesi olacak” dedi.

ABD BÜYÜKELÇİSİ: KARARI TAKDİRLE KARŞILIYORUZ

TBMM Genel Kurulu’nda İsveç’in NATO’ya katılımı için yapılan oylama ardından ABD Büyükelçisi Jeff Flake yazılı açıklama yaptı.

Büyükelçi Flake, İsveç’in NATO’ya katılımının önemini vurguladığı açıklamada, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bugün aldığı İsveç’in NATO’ya katılımını onaylama kararını büyük bir takdirle karşılıyorum. İsveç’in NATO’ya katılımı, bugün her zamankinden daha önemli olan İttifak’ın güçlendirilmesi yönünde atılmış kritik öneme sahip bir karardır. Türkiye’nin NATO İttifakı’na olan bağlılığı sarsılmaz ortaklığımızı açıkça ortaya koymaktadır. Türk halkına ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...