'Temas grubu'ndan yoğun Gazze trafiği: Kalıcı ateşkes için ikna turları sürüyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
'Temas grubu'ndan yoğun Gazze trafiği: Kalıcı ateşkes için ikna turları sürüyor

GÜNDEM Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 11 Kasım’da düzenlenen İslam İş Birliği Teşkilatı ve Arap Birliği Ortak Zirvesi’nde, İsrail’in Gazze’deki saldırılarının durdurulması ve kalıcı barışın sağlanması için görevlendirilen heyet, temaslarına devam ediyor.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Hafta başında ilk olarak Çin’i ziyaret eden, ardından Rusya, İngiltere ve Fransa’da muhataplarıyla görüşen heyetin bir sonraki durağı İtalya olacak. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yedi ülkenin hedefi kalıcı ateşkesi sağlamak.

"ETKİLİ VE ACİL ÖNLEMLER ALINMALI"

Edinilen bilgilere göre, görüşmelerde bir an önce tam ateşkesin önemine dikkat çeken Hakan Fidan, muhataplarına Gazze’ye insani yardım, gıda, su, yakıt ve elektrik ulaştırılması için güvenli geçişlerin sağlanması gerektiğini vurguladı. BM Güvenlik Konseyi üyelerinin Gazze’de tam bir ateşkes için etkili ve acil önlemler alması gerektiğine değinen Fidan’ın bunun tüm İİT ve Arap Birliği ülkeleri için bir öncelik olduğunu belirttiği öğrenildi.

Ayrıca İsrail’in suçlarına göz yumulmamasını isteyen Bakan Fidan’ın, İsrail üzerinde nüfuzu olan ülkeleri de göreve çağırdığı ifade edildi. İngiltere’nin, uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuka uygun olarak dengeli bir rol oynamasının, derhâl ateşkes için çaba göstermesinin önemini dile getiren Fidan’ın barış sürecinin yeniden canlandırılması ihtiyacına değindiği de öğrenildi. Görüşmelerde, Filistinlilerin kendi ülkelerinde güven, istikrar ve refah içinde yaşamak istedikleri de anlatıldı.

FİDAN, LONDRA'DA KATILDI

Dışişleri Bakanı Fidan’ın da aralarında bulunduğu ülkelerin dışişleri bakanları, Çin’de Dışişleri Bakanı Vang Yi, Rusya’da Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Londra’da İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ve Fransa’da Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile bir araya geldi. Heyet ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emannuel Macron tarafından da kabul edildi.

Meclis’teki Plan Bütçe görüşmeleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cezayir temasları nedeniyle Çin ve Rusya temaslarına katılamayan Fidan, heyete Londra’da katıldı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...