Togg işe 60 yıllık hayal gerçek oldu! Şimdi sıra yerli bataryada

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Togg işe 60 yıllık hayal gerçek oldu! Şimdi sıra yerli bataryada

GÜNDEM Haberleri

Türkiye’nin 60 yıllık yerli otomobil hayali Togg ile gerçeğe dönüştü, şimdi gözler gözler yerli bataryada...Peki kaç ülkeye ihracat yapılacak? Ne kadar gelir elde edilecek? Tüm merak edilenleri sizler için bu haberde derledik, işte detaylar...

Türkiye’nin ilk batarya fabrikasının inşaasına Bursa Gemlik’te başlandı. Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü'nün temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile atıldı. Kaç ülkeye ihracat yapılacak? Ne kadar gelir elde edilecek ve ne zaman faaliyete geçecek? gibi sorular kafaları kurcalarken detaylar da ufak ufak belli oldu. 

Togg işe 60 yıllık hayal gerçek oldu! Şimdi sıra yerli bataryada

Türkiye ve çevresindeki ülkelerde otomotiv ve diğer uygulamalar için enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere Togg ve Çinli enerji devi Farasis Energy,  %50-50 ortak girişimle Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri’ni kurmuştu. Firma, Gebze’deki Batarya Geliştirme Merkezi’nde Ağustos 2022’de üretmeye başladığı batarya prototiplerinin testlerini ve bataryaya özel homologasyonunu başarıyla tamamlamıştı. Togg’un seri üretime geçmesiyle birlikte de mart ayında batarya modül ve paketlerinin seri üretimine geçmişti.

Togg işe 60 yıllık hayal gerçek oldu! Şimdi sıra yerli bataryada

120 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLECEK

Bugün ise Togg’un da bataryasını üretecek Siro’nun fabrikasının temeli atıldı. Fabrika yıllık 20 GWs batarya üretim kapasitesine sahip olacak. Gemlik Kampüsü’nün içerisinde yer alacak fabrikada üretilecek batarya teknolojileri dünyanın 120 ülkesine ihraç edilecek. Böylelikle Türkiye, bu teknolojiye sahip 10 ülke arasına girecek.

Fabrikanın ülkemiz için önemi saymakla bitmiyor. Ama bunlardan en önemlisi elbette ekonomimize bulunacağı katkı… Yüzde 70’le dünyanın bor madeni hakimi Türkiye, üreteceği lityumun katma değerli şekilde ekonomiye kazandıracak. Bugün bataryanın kilowatt birim fiyatı 140 dolarken hammadde halinde satılması halinde çok daha düşük fiyatlara alıcı buluyor. Fabrika teknolojisi sayesinde 500 kilogramlık bir batarya 12 bin 600 dolara ihraç edilebilirken, işlenmesi halinde bu rakam 20 bin dolarlara kadar çıkıyor. Böylece ihracat kilogram değeri 40 dolara kadar çıkacak. Bu da kilogram ihracat değeri 100 dolar seviyesinde olan savunma sanayisinden sonra en yüksek katma değer anlamına geliyor.

Togg işe 60 yıllık hayal gerçek oldu! Şimdi sıra yerli bataryada

2024 sonunda çalışmaya başlaması planlanan batarya fabrikası Siro, 2026 yılı itibarıyla batarya hücresi de dahil olmak üzere entegre bir enerji depolama üreticisi haline gelecek. 2031 yılı itibarıyla üretim kapasitesi yıllık 20 GWs’e ulaşacak olan Siro, geliştirdiği tüm ürün ve çözümlerin fikri mülkiyetine sahip olacak. Siro, 2023 yılında Togg’un üreteceği 28 bin akıllı cihazın batarya paketlerinin teslimatlarını Togg üretim planları doğrultusunda yapacak.

Togg ve Farasis Energy ortaklığında enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere kurulan ve ‘Rekabetçiliği destekleyecek stratejik teşvikler’ kapsamında 30 milyar liralık teşvik alan Siro Silk Road Temiz Enerji Çözümleri 2031 yılı itibarıyla yıllık 15 GWs hücre, 20 GWs batarya paketi üretim kapasitesine ulaşacak.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...