TSK'nın komuta kademesi belirlendi: Genelkurmay Başkanı belli oldu

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

YAŞ toplantısı sonrası kritik açıklama geldi. TSK'nın yeni komuta kademesi belli oldu. Genelkurmay Başkanlığına 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak atandı. Karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları açıklandı. Genelkurmay Başkanlığına 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak atandı.

Gürak, 15 Temmuz'da 4. Kolordu ve Ankara Garnizon Komutanı olarak görev yapıyordu.

1960 yılında, Mardin’de doğan Gürak, 1981 yılında Kara Harp Okulu’ndan Topçu Teğmen olarak mezun oldu ve topçu birliklerinde görev yaptı. 1985 yılında Kara Havacılık Okulunu bitiren Gürak, 1990 yılında Kara Harp Akademisinden, 1996 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisinden mezun oldu.

Kurmay subay olarak çeşitli karargah ve birliklerde görev yapan Gürak, 2006 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede; 2006-2008 yılları arasında 2'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı, 2008-2010 yılları arasında da Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığı görevlerini yürütürken, 2010 yılında Tümgeneral rütbesine yükseltildi. Bu rütbede; 2010-2013 yılları arasında Kara Harp Akademisi Komutanlığı, 2013-2014 yılları arasında Kara Havacılık Okul Komutanlığı, 2014-2015 yılları arasında Kara Havacılık Komutanlığı görevlerini yürüten Gürak, 2015 yılında Korgeneral rütbesine yükseldi.

Korgeneral rütbesiyle 2015-2016 yılları arasında 4'üncü Kolordu Komutanlığı, 2016-2017 yılları arasında Kara Kuvvetleri EDOK Muharebe Hizmet Destek Eğitim Komutanlığı, 2017-2018 yılları arasında Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı, 2018-2020 yılları arasında Genelkurmay 2’nci Başkanlığı görevlerini yürüttü.

2020 yılında Orgeneral rütbesine yükselen ve 2’nci Ordu Komutanlığı görevine atanan Gürak, 3 yıl süreyle bu görevi yürütmesinin ardından 3 Ağustos 2023 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı. Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyasına ve Güney Kore Milli Güvenlik Liyakat Nişanı'na sahip olan Gürak, 23 Aralık 2020’de vefat eden Zerrin Gürak ile evli, iki çocuk ve bir torun sahibidir.

Genelkurmay Başkanlığına atan Gürak, İngilizce ve Arapça bilmektedir.

TSK'nın komuta kademesi belirlendi: Genelkurmay Başkanı belli oldu

Yeni Genelkurmay Başkanı Metin Gürak

HAVA KUVVETLERİNİN YENİ YÜZÜ: ZİYA CEMAL KADIOĞLU

Kara Kuvvetleri Komutanlığına Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığına Muharip Hava Kuvvet Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu atandı.

01.03.1961 tarihinde Eskişehir’de doğan, Hava Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, ilkokulu Eskişehir Porsuk İlkokulu’nda, ortaokulu ve liseyi Yunus Emre Öğretmen Lisesi’nde tamamlayarak, 1978 yılında mezun oldu ve Hava Harp Okuluna girdi. 30 Ağustos 1982 tarihinde Hava Harp Okulu’ndan teğmen rütbesi ile mezun olarak; sırasıyla 2’nci Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkezi Komutanlığında pilotaj eğitimini, 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında harbe hazırlık eğitimini tamamladı, 1984-1993 yıllardı arasında 7’nci Ana Jet Üs 172 ve 173’üncü Filo Komutanlıklarında kol uçucusu, öğretmen pilot ve kol komutanlığı, 1993-1995 yılları arasında ise 1’inci Ana Jet Üs 112’nci Filo Komutanlığında öğretmen pilot ve harekat icra subaylığı görevlerinde bulundu.

1995-1997 yılları arasında Hava Harp Akademisi’ni tamamlayarak, 1’inci Hava Kuvveti Komutanlığı Harekat Plan Kısım Amirliği görevine atanan Kadıoğlu, takiben 1998-2000 yılları arasında Hava Harp Okulu 3’üncü Öğrenci Filo Komutanlığı, 2000-2003 yılları arasında 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığında Hrk. Ks. A.liği, 112’nci Filo K.lığı ile Değ. ve Dent. Bşk.lığı, 2003-2005 tarihleri arasında 1’nci Hava Kuvveti Karargahında Harekat Şube Müdürlüğü, 2005- 2007 yılları arasında ise Hava Teknik Okullar Komutanlığı Astsubay Meslek Yüksekokulu Öğrenci Alay Komutanlığı görevlerinde bulundu ve 30 Ağustos 2007 tarihinde Tuğgeneralliğe terfi etti.

2007-2010 yılları arasında 11’inci Hv.Ulş. Ana Üs Komutanlığı, 2010-2011 yılları arasında Hv.K.İsth.Pl.Ynt.D.Bşk.lığı yapmış ve 2011 tarihinde Tümgeneralliğe terfi ederek Hv.K.İstihbarat Başkanlığını takiben, Ağustos 2012 yılında Hava Teknik Okullar Komutanlığı görevine atanmıştır. 2015 tarihinde Korgeneralliğe terfi eden Hv. Org. Ziya Cemal Kadıoğlu bir yıl Muh.Hv.Kv. K.Yrd.lığı ve BHHM’leri Komutanlığı görevi yapmış, takiben Ağustos 2016’da Hava Kuvvetleri Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanı olarak atanarak bir yıl süreyle de bu görevi yerine getirmiştir.

2017-2022 tarihlerinde Hava Eğitim Komutanı olarak görev yapan Hv. Org. Ziya Cemal Kadıoğlu, 2022 yılı Yüksek Askeri Şura Kararları ile 30 Ağustos 2022 tarihinden geçerli olmak üzere Orgeneral rütbesine terfi etmiş ve 19 Ağustos 2022 General atamaları ile Muharip Hava Kuvveti Komutanı olarak atanmıştır. 2023 Yüksek Asker, Şura kararları ile Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atanan. Hava Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu evli ve iki çocuk babasıdır.

TSK'nın komuta kademesi belirlendi: Genelkurmay Başkanı belli oldu

Hava Kuvvet Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu

Yüksek Askeri Şura kararı ile 30 Ağustos 2023 tarihinden geçerli olmak üzere 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 63 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi.

TSK'nın komuta kademesi belirlendi: Genelkurmay Başkanı belli oldu

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KARARLARI İMZALADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) sonrası atamalarla ilgili kararları onaylayarak imzaladı.

TSK'YA İLK KADIN AMİRAL

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda Kurmay Albay Gökçen Fırat amiralliğe terfi etti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Genelkurmay Başkanlığına 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanlığına Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığına Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu atandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen 2023 yılı Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general/amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler, görev süresi uzatılacaklar, kadrosuzluktan emekliye sevk edileceklerin durumları görüşülerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla karara bağlandı.

TSK'nın komuta kademesi belirlendi: Genelkurmay Başkanı belli oldu

Bu kapsamda, 30 Ağustos 2023 tarihinden geçerli olmak üzere 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 63 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 24 general ve amiralin görev süreleri bir yıl, 365 albayın görev süreleri ise 2 yıl uzatıldı. 2 general yaş haddi nedeniyle 1 Eylül 2023'ten, 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2023'ten geçerli olarak emekliye sevk edildi.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever yaş haddi, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildiklerinden Genelkurmay Başkanlığına 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanlığına Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu atandı.

Halen 266 olan general ve amiral sayısı, 30 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla 286 olacak. 30 Ağustos 2023 tarihinden geçerli olmak üzere, Kara Kuvvetleri Komutanlığından korgeneraller İrfan Özsert ve Kemal Yeni orgeneralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığından Korgeneral İsmail Güneykaya orgeneralliğe; Kara Kuvvetleri Komutanlığından tümgeneraller Zorlu Topaloğlu, Sezai Öztürk ve Mustafa Oğuz korgeneralliğe; Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Tümamiral İbrahim Özdem Koçer koramiralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığından tümgeneraller Erdoğan Gür ve İsmail Üner korgeneralliğe terfi ettirildi.

TSK'nın komuta kademesi belirlendi: Genelkurmay Başkanı belli oldu

Kara Kuvvetleri Komutanlığından tuğgeneraller Burhan Aktaş, Mehmet Özeren, Özkan Ulutaş, Mehmet Yasin Kalın, Faruk Metin, Mehmet Cafer Aksoytürk, Ertan İnaltekin, Subutay Adaş, Murat Ataç, Hurşit Ağırcan, Mücahit Zorlutuna, Ahmet İbiş, Hakan Tunç ve Osman Alp tümgeneralliğe; Deniz Kuvvetleri Komutanlığından tuğamiraller Mehmet Baybars Küçükatay, Alper Yeniel, İsmail Güldoğan, Refik Levent Tezcan, Ramazan Özoğul ve Hüseyin Tığlı tümamiralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığından tuğgeneraller Kemal Turan, Hayrettin Koca ve Ertunç Ertufanlı tümgeneralliğe yükseltildi.

Açıklamada, "Bir üst rütbeye yükselen, görev süreleri uzatılan general, amiral ve albayların yeni rütbe ve görevlerinin milletimize, devletimize, Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı olmasını dileriz. Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak emekliye ayrılacak olan general, amiral ve albaylara hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinin aileleri ile birlikte sağlık ve mutluluk getirmesini temenni ederiz." ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında, general ve amirallerden 24'ünün görev süresi 1 yıl uzatıldı, 43'ü emekli edildi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki YAŞ toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general/amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler, görev süresi uzatılacaklar, emekliye sevk edileceklerin durumları görüşüldü.

YAŞ'ta alınan kararlara ilişkin liste, Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinde yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla alınan kararlar doğrultusunda, 30 Ağustos'tan geçerli olarak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda Tümgeneral Ömer Ertuğrul Erbakan ve Ahmet Kurumahmut, Tuğgeneral Şefik Atak, Nihat Ergün, Mustafa Köksal, Ferat Vural, Mustafa Cüneyt Arıkan, Ahmet Gülmüş, Berat Acar, Salih Büyük, Osman Akyıldız, Hacı Halil Osma, Halil Ünver ve Mehmet Zeki Eren, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda Tuğamiral Recep Erdinç Yetkin, Serhat Sözbir, Ercan Kireçtepe ve Mehmet Emre Sezenler, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda ise Tümgeneral Göksel Kahya ve Selçuk Aygün, Tuğgeneral Gürhan Ergürhan, Sadık Uygur, Ali Öztürk ve Ender Kartal'ın görev süresi 1 yıl uzatıldı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile Tuğgeneral Halil İbrahim Büyükbaş yaş haddinden emekliye sevk edilen isimler oldu.

KADROSUZLUK NEDENİYLE EMEKLİYE SEVK EDİLENLER

Normal bekleme süresini tamamlayarak, kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilen general ve amiraller şöyle:

"Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Korgeneral Yavuz Türkgenci ve Sinan Yayla, Tümgeneral Selami Arslan, Tuğgeneral Ahmet Kasa, Alper Eser, Hikmet Yokarıbaş, Zekeriya Yalçın, Oğuz Baykal ve Mustafa Üstün,

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Tuğamiral Bülent Turan, Yavuz Kılıç, Fikret Esin, Mustafa Turhan Ecevit, Semih Ozangüç, İmran Alparslan Demirbilek, Fuat Gedik ve Ramis Akın,

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan, Tümgeneral Olcay Yılmaz, Tuğgeneral Necati Gündüz, Bülent Çetin, Tansel Çokuysal ve Durmuş Aydemir."

BEKLEME SÜRESİNİ TAMAMLAMADAN EMEKLİ EDİLENLER

Normal bekleme süresini tamamlamadan kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilen isimler ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Korgeneral Yılmaz Yıldırım, Tümgeneral Halil Soysal ve Rafet Kılıç, Tuğgeneral Zafer Uğur, Hasan Paçalı, Mehmet Ateş, Erkan Karan, Abdülkadir Fehmi Bilgin, Ender Güner, Mehmet Kurugül, Burak Asal ve Abdülkadir Akturan, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Koramiral Aydın Şirin, Tuğamiral Nejat İnanır ve Burak Akçay, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Tuğgeneral Mustafa Tarkan Gümüş, Ercan Erzincan ve Selahattin Akalp oldu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: TRT Haber

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...